Ημερολόγιο καλλιεργητή

13-01-2014, 12:11
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή κατάλληλη για τη φύτευση έρριζων ή γυμνόρριζων δενδρυλλίων για όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, με την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την ασφαλή και επιτυχή εγκατάσταση της φυτείας. Απαραίτητη επίσης είναι η προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση πλήθους μυκητολογικών προσβολών, αλλά και κατάλληλων, εγκεκριμένων εντομοκτόνων κατά των κοκκοειδών σε κατηγορίες δενδρωδών καλλιεργειών, όπως τα πυρηνόκαρπα. Στο μαρούλι, που αναπτύσσεται υπό κάλυψη, υπάρχει ανάγκη προστασίας από τον βοτρύτη, τον περονόσπορο και τη σκληρωκνίαση.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Αυτή την εποχή συνιστάται ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των πυρηνοκάρπων και κυρίως της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς, από τα διάφορα είδη των κοκκοειδών (ψείρες). Η εποχή είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση των κοκκοειδών, αφού τα δένδρα βρίσκονται στο στάδιο του ληθάργου και πλησιάζουν οι ημέρες για να αρχίσει σιγά-σιγά το φούσκωμα των οφθαλμών. Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα είναι απαραίτητος και αποτελεσματικός εφόσον δεν προηγήθηκε ανάλογη επέμβαση το φθινόπωρο.

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας στη ροδακινιά, συνιστάται ψεκασμός με το κατάλληλο, εγκεκριμένο εντομοκτόνο, λίγο πριν την άνθηση των δένδρων. Για να είναι επιτυχής η εφαρμογή, πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια καθολικής διαβροχής των δένδρων.

 

ΜΑΡΟΥΛΙ (υπό κάλυψη)

Όταν επικρατούν στο θερμοκήπιο υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης ο περονόσπορος, που προκαλεί χλωρωτικές κηλίδες στα κάτω φύλλα του μαρουλιού, τα οποία στη συνέχεια σαπίζουν. Η πολύ συνηθισμένη αυτή μυκητολογική ασθένεια αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο αερισμό των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και με ψεκασμούς με τα κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα ή καρβαμιδικά μυκητοκτόνα.

Ο βοτρύτης (φαιά σήψη) είναι μια άλλη σοβαρή μυκητολογική ασθένεια, που προσβάλλει το μαρούλι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Η προσβολή από τον βοτρύτη εκδηλώνεται στην αρχή με στίγματα καφέ χρώματος στα κάτω φύλλα, εξελίσσεται σε μαλακή σήψη και στο τέλος το φυτό μαραίνεται και καταστρέφεται. Η ασθένεια προλαμβάνεται ή περιορίζεται με τον ενδεδειγμένο αερισμό των θερμοκηπίων, την αποφυγή διαβροχής των φυτών για μεγάλα χρονικά διαστήματα και με τη χημική κάλυψή τους με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Όταν η σκληρωκνίαση, μυκητολογική ασθένεια επίσης, προσβάλλει το μαρούλι, εμφανίζεται αρχικά με υγρή σήψη, στη συνέχεια το άσπρο μυκήλιο του μύκητα και τα πολλαπλασιαστικά του όργανα (μαύρα σκληρώτια) και τελικά επέρχεται η καταστροφή των φυτών. Η προσβολή από τον μύκητα αναπτύσσεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους στο βλαστό των φυτών και στα πιο χαμηλά φύλλα.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με φύτευση σε αναχώματα, με χρησιμοποίηση εδάφους που να στραγγίζει καλά και με αποτελεσματικό εξαερισμό των θερμοκηπίων. Πρέπει, επίσης, να περιορίζεται η υπερβολική υγρασία και να αποφεύγεται η άμεση επαφή του νερού άρδευσης με το λαιμό των φυτών. Όταν εντοπισθεί στα φυτά η προσβολή από σκληρωκνίαση απαιτείται άμεσα ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

 

ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για τη φύτευση έρριζων ή γυμνόρριζων δενδρυλλίων μηλιάς, αχλαδιάς, ροδιάς κ.ά., με άνοιγμα λάκκου διαστάσεων 60 x 60 x 60 εκ. και πάντοτε ανάλογα με το μέγεθος της μπάλας χώματος (για τα έρριζα δενδρύλλια) και τον όγκο των ριζών. Στον πάτο του λάκκου προσθέτουμε κομπόστ ή μικρή ποσότητα κοπριάς ή ανόργανου μικτού λιπάσματος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το λίπασμα να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τις ρίζες των φυτών για να αποφευχθούν φαινόμενα φυτοτοξικότητας (κάψιμο).

Ειδικότερα για τα γυμνόρριζα δενδρύλλια πρέπει να γίνεται ελαφρό κόψιμο μέρους των ριζών και εμβάπτισή τους σε ορμόνη ριζοβολίας, καθώς και η αφαίρεση τυχόν παραφυάδων και ξερών κλάδων πριν την τοποθέτησή τους στο κέντρο του λάκκου, ο οποίος στη συνέχεια συμπληρώνεται με χώμα.

Για την καλύτερη και ασφαλέστερη εγκατάσταση των δενδρυλλίων και για τη συγκράτηση του νερού άρδευσης γύρω από το φυτό, πρέπει να κατασκευάζεται μια μικρή λακκούβα - λεκάνη, ενώ για την προστασία της νεαρής φυτείας από τις χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να τυλίγεται ο κορμός των πρόσφατα μεταφυτευομένων δενδρυλλίων με ύφασμα παγοπροστασίας ή με ένα τσουβάλι ή με ένα κομμάτι νάιλον.

Η εποχή είναι, επίσης, κατάλληλη για προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των εσπεριδοειδών, των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, των ακρόδρυων και της ελιάς από διάφορες μυκητολογικές προσβολές. Οι προληπτικοί αυτοί ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μετά το τέλος του κλαδέματος ή μετά τη συγκομιδή ή μετά τη φυλλόπτωση ή ακόμα μετά από άσχημες καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, χαλαζόπτωση κ.ά.). Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται μετά από ισχυρή βροχόπτωση, καθώς ο χαλκός ξεπλένεται και θα απαιτηθεί οπωσδήποτε επανάληψη του ψεκασμού για την προστασία των δένδρων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<