Τεύτλα: "Δεν ξέρω, δεν απαντώ" από ΕΒΖ και ΥΠΑΑΤ στους παραγωγούς

13-01-2014, 12:04
Τεύτλα:

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ
(
malainou@paragogi.net)

 

Καμία σαφή απάντηση δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί από την ηγεσία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την τιμολογιακή πολιτική της εισηγμένης την καλλιεργητική περίοδο του 2014.

Η νέα χρονιά βρήκε τη διοίκηση της εταιρείας να εξακολουθεί να τηρεί σιγή ιχθύος για το φλέγον αυτό ζήτημα, την ώρα που οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι. Τα νεύρα τους δε έχουν γίνει… κρόσσια, καθώς την ίδια στιγμή και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «νίπτει τας χείρας του»!

Η αγωνία των τευτλοπαραγωγών σε όλη τη χώρα ολοένα και παρατείνεται, καθώς η στάση της ΕΒΖ παραμένει «δεν ξέρω, δεν απαντώ» τόσο για τις τιμές στα τεύτλα όσο και για τα υπόλοιπα «ανοιχτά μέτωπα», όπως είναι ο άγονος-προς το παρόν-διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% της επιχείρησης, καθώς και το τί μέλλει γενέσθαι με τα εργοστάσιά της, τρία εκ των οποίων απειλούνται με «λουκέτο».

Αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού στο εσωτερικό της ΕΒΖ δεν παρατηρείται καμία κινητικότητα, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών από την Κομοτηνή, τις Σέρρες, το Πλατύ, την Ορεστιάδα και τη Λάρισα επισκέφτηκαν αιφνιδίως τα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Τετάρτη, ως μία ύστατη προσπάθεια να θέσουν τα αιτήματά τους.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών κ. Β. Στεφανακίδης δήλωσε πως ζητούν οι τιμές στα τεύτλα να αυξηθούν και όχι να μειωθούν ή έστω να μείνουν σταθερές, δηλαδή να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο περσινό τιμολόγιο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στην τελευταία σύσκεψη οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν στη διοίκηση πως δεν θα σπείρουν τεύτλα, εάν οι τιμές πέσουν. Συγκεκριμένη, όμως, απάντηση από την ηγεσία δεν υπήρξε. Δέσμευση δεν έδωσε, απλά ανέβαλε τις αποφάσεις της για την ερχόμενη εβδομάδα. «Μας είπαν πως θα μας απαντήσουν σε 6-7 μέρες. Δεν μας έκλεισαν κάποιο ραντεβού», είπε ο κ. Στεφανακίδης. «Εμείς θέλουμε τεύτλα και εργοστάσια που λειτουργούν. Αυτό επαναλαμβάνουμε σε κάθε μας επαφή με τους αρμοδίους της υπόθεσης». Σημειώνεται, ότι παράλληλα οι τευτλοπαραγωγοί ζήτησαν να μην επέλθουν αλλαγές και σε άλλες παροχές, όπως είναι οι εκπτώσεις στο σπόρο και στα φάρμακα.

 

Συζήτηση στο… πόδι!

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανακίδη, στην ΕΒΖ κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα είχαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, η οποία, ωστόσο, αναβλήθηκε στο… παρά πέντε. Ύστερα από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς σε σύσκεψη, η οποία διήρκησε μόλις ένα τέταρτο.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής των τευτλοπαραγωγών, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, σημειώθηκε ένταση, αφού ο γενικός διευθυντής της εταιρείας απέφυγε να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματά τους:

-Τί θα γίνει με το τιμολόγιο στα τεύτλα.

-Εάν κινδυνεύουν με κλείσιμο τα εργοστάσια.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 82,33%.

«Η απάντησή του σε όλα ήταν ‘δεν ξέρω’», επεσήμανε ο κ. Στεφανακίδης. Στελέχη της εισηγμένης, πάντως, λένε οι πληροφορίες, διατείνονται πως το 2014 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, διότι υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα της ζαχαροβιομηχανίας, την οποία παλαιότερα κάλυπτε η ΑΤΕ με δανεισμό, ως μεγαλομέτοχος της ΕΒΖ, αλλά και εξαιτίας της κατρακύλας των διεθνών τιμών ζάχαρης, που έχουν υποχωρήσει στα 640-650 ευρώ ο τόνος.

Ο κ. Στεφανακίδης εκτιμά πως η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για τεύτλα και πως κύριο μέλημά της αποτελεί ο διαγωνισμός πώλησης του 82,33%, ο οποίος είναι άγονος εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση των τευτλοπαραγωγών θα παραμείνει ίδια ακόμη και αν η διοίκηση αποφασίσει να πειράξει τελικά το περσινό τιμολόγιο. Ποιά θα είναι αυτή; Θα βάλουν πλάτη για ακόμη μία φορά, σπέρνοντας τα στρέμματα, που απαιτούνται για την παραγωγή της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης.

Ωστόσο, ο κ. Στεφανακίδης διευκρίνισε πως η απραξία από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί και πως οι παραγωγοί δεν είναι μπορούν συνεχώς να βγάζουν μόνοι τους «το φίδι από την τρύπα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τα στρέμματα τεύτλων από νέους παραγωγούς, το οποίο θα διατηρηθεί, μόνο εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο τιμολόγιο ή στις άλλες εξυπηρετήσεις, που παρέχει η ζαχαροβιομηχανία.

Αναφορικά με τα εργοστάσια, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών δήλωσε πως όλα πάσχουν από πρόβλημα ρευστότητας και συνεπώς το «λουκέτο» είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο.


Το «πόκερ» με τους μνηστήρες!

Εντός των ημερών αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% της εισηγμένης ΕΒΖ, καθώς η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών των δύο «μνηστήρων» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ενώ εκπρόσωποι από την York Capital και την Sunoco πραγματοποιούν επαφές με την πιστώτρια τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς.

Το τίμημα είναι και πάλι το θέμα που «καίει», τα δάνεια ακόμα περισσότερο. Όποιος από τους δύο υποψήφιους ενδιαφερομένους προκριθεί στο διαγωνισμό, θα πρέπει να διαπραγματευτεί για την αναδιάρθρωσή τους. Εδώ το… πόκερ είναι πολύ σκληρό, οι Γάλλοι της Crystal Union δεν το άντεξαν το Μάιο και αποχώρησαν οριστικά!

Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο ρύθμισης, που θα απαιτήσει η Πειραιώς για τα συνολικά χρέη των 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης.

Επισημαίνεται, δε, ότι η Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα».

Οι τευτλοπαραγωγοί, πάντως, δεν δηλώνουν ικανοποιημένοι με τους «μνηστήρες». «Το fund θα ακολουθήσει την τακτική του ‘καλλωπισμού’ της εταιρείας και την πώλησή της κομμάτι-κομμάτι. Οι Σέρβοι ενδιαφέρονται κυρίως για την ανάπτυξη των δύο θυγατρικών στη Σερβία και για όχι το project στην Ελλάδα, που είναι και το ζητούμενο», ανέφερε στην «Παραγωγή» ο κ. Στεφανακίδης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<