Το «αμερικανικό όνειρο» ζουν 5 αγροτοδιατροφικές εταιρείες

08-01-2014, 12:50
Το «αμερικανικό όνειρο» ζουν 5 αγροτοδιατροφικές εταιρείες

Του Νίκου Φιλιππίδη
(filippidis@paragogi.net)


Να κάνουν πράξη το δικό τους «αμερικανικό όνειρο» επιχειρούν 5 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Με σύμμαχο την «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative), οι εταιρείες ελαιολάδου Γαία, Terra Creta, Παπαδημητρίου από την Μεσσηνία, ζυμαρικών Μέλισσα-Κίκιζας και η Μέλι Αττικής, επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ.

 

 Το concept πίσω από την προώθηση «πακέτου» εταιρειών είναι η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής και στο βαθμό που το εγχείρημα πετύχει, να μπορεί να υπάρχει η απαιτούμενη παραγωγική δυνατότητα των προϊόντων.

 

Συνολικά, το «ελληνικό ράφι» θα καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων, περί τα 88, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, ξύδι, ελιές, υγιεινά σνακ, μέλι, ζυμαρικά, χαλβά, βότανα, μουστάρδες.

 

Στη παρούσα φάση η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού, με τις πέντε ελληνικές εταιρείες να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος προώθησης και ανάδειξης των προιόντων στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ. Επιδίωξη είναι η διάθεση των προϊόντων να ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2014, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει ο αριθμός των αλυσίδων που θα συμμετάσχουν, διαθέτοντας «ελληνικό ράφι». Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ενδεχομένως είναι η πρώτη φορά που πέντε ισχυρές εταιρείες τροφίμων θα συνεργαστούν για να υπάρξει κοινή διάθεση προϊόντων στο εξωτερικό.

 

Η πρωτοβουλία αυτή που εντάσσεται σε έναν από τους τρεις πυλώνες που θα κινηθεί η Ελληνική Πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο –συστάθηκε πριν από 15 μήνες από Έλληνες επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας– θα αποτελέσει «πιλότο», ώστε να υπάρξουν αντίστοιχα «πακέτα εταιρειών» που θα προωθηθούν στις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, «η THI συνεργάζεται με τις επιλεγμένες μάρκες για να αναπτύξει μια ‘ομπρέλα’ στρατηγικής μάρκετινγκ και να αξιοποιήσει τα δίκτυα των μελών της, ώστε να εισαγάγει τα εμπορικά σήματα σε υψηλούς στόχους προτεραιότητας στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Με βάση την επιτυχία σε αυτή την αρχική φάση, η THI σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε άλλους οικονομικούς τομείς, όπου η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα».

 

Τί είναι

 

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) είναι ένα παγκόσμιο, μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό ίδρυμα, που το όραμά του είναι, μέσω της γενναιοδωρίας της ελληνικής Διασποράς και Φιλελληνικής κοινότητας, να αναπτύξει βιώσιμα οικονομικά προγράμματα και προγράμματα βελτίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά επικεντρωμένο στην Ελλάδα, η Ελληνική Πρωτοβουλία προωθεί δράσεις υποστήριξης της ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας. Πέραν του «καλαθιού» με επώνυμα ελληνικά προίόντα, η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει βάλει στα σκαριά τη δημιουργία ενός private equity που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Το ύψος των διαχειριζόμενων κεφαλαίων του fund ορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και πέραν των οικονομικών αποδόσεων η επενδυτική του επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη τις όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Ήδη το fund έχει συγκεντρώσει 15 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή των βασικών μελών-επιχειρηματιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, ενώ η διαχείριση θα δοθεί σε ανεξάρτητο partner.

 

Επίσης, ο οργανισμός επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης στελεχών σε μεγάλες αμερικανικές και διεθνείς επιχειρήσεις με σκοπό την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τη μεταλαμπάδευση της πείρας και των γνώσεων που θα αποκομίσουν.

 

Στην προσπαθειά του αρωγοί είναι σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν, όπως οι κ. A. Λιβέρης, Γ. Δαυίδ, Γ. Λογοθέτης, M. Κent, Γ. Στάμας, μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται η Α. Huffington, ο δισεκατομμυριούχος John Catsimatides, που επιχείρησε να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης, η C. Mentzelopoulos, οι εν Ελλάδι εγκατεστημένοι Πάνος Μαρινόπουλος και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι.

 

Το «όνειρο» της ΕΒΟΛ

 

Το ενδιαφέρον επενδυτών από τις ΗΠΑ για το βιολογικό της γιαούρτι έχει προσελκύσει και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία του Βόλου, ΕΒΟΛ. Η ΕΒΟΛ έχει δεχθεί πρόταση από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία ο οποίος κατάγεται από το Βόλο και διαθέτει στην περιοχή της Φλόριντα δίκτυο διανομής για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας βιολογικού γιαουρτιού. Στο εγχείρημα, που βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

 

Μάλιστα, από τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα εξετάζεται να μπει πρώτα το βιολογικό γιαούρτι της ΕΒΟΛ, γίδινο, αγελαδινό και πρόβειο στα ράφια της εν λόγω αλυσίδας, προκειμένου να γνωρίσει το καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα και να βγουν συμπεράσματα για την αποδοχή τους και την σκοπιμότητα υλοποίησης της επένδυσης.

 

Ως γνωστό, το ελληνικό γιαούρτι ευρωπαϊκού τύπου αποτελεί την πιο hot τάση στην αμερικανική αγορά με τη ΦΑΓΕ να αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία με παρουσία και παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ με το μερίδιο της να ανέρχεται στο 14%. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο ελληνικό γιαούρτι κατέχει η εταιρεία Chobani του Τούρκου επιχειρηματίa Ulukaya, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο διατροφικού σκανδάλου μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών για εμφάνιση μούχλας στα προϊόντα της. Επιπλέον, στην αγορά δραστηριοποιούνται μεγάλοι παίκτες, όπως η Danone, που είναι δεύτερη σε μερίδιο, η Kraft κ.ά.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<