Ηλεκτροσόκ στους αγρότες από τις πράσινες αυξήσεις

07-01-2014, 13:00
Ηλεκτροσόκ στους αγρότες από τις πράσινες αυξήσεις

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά και πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα των αγροτών από 1η Μαρτίου, προβλέπει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς .

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει «πράσινες» αυξήσεις, που για τους αγρότες φτάνουν 157%, στο τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος είναι να εξευρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014, προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι «πράσινες αυξήσεις» στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του τέλους ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), δεν θα γίνουν άμεσα αλλά από την 1η Μαρτίου του 2014 και εφόσον το ΥΠΕΚΑ δεν καταφέρει να περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο για το «κούρεμα», 40% με 50%, στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών.

Για αυτό και στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014, παρέχοντας στην ουσία ένα δίμηνο στην κυβέρνηση για να «κουρέψει» τους επενδυτές των φωτοβολταικών, μειώνοντάς τους δραστικά τις τιμές που εισπράττουν. Σημειώνεται, ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ, ως το τέλος του 2014, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το τέλος ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής:

  • Κατά 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι έχουν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι τιμές στα φωτοβολταϊκά θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.
  • Κατά 86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ.
  • Κατά 108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και κατά 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.
  • Κατά 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος.
  • Κατά 98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ, προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.

Επιστολή Παπαγεωργίου

Τις προϋποθέσεις αναπροσαρμογής από την 1η Μαρτίου 2014 του ύψους των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους-ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες πελατών, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της ΡΑΕ, αναφέρει με επιστολή του προς την Αρχή ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου. «Τούτο θα λάβει χώρα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν νομοθετικά θεσπιστεί ή κανονιστικά ρυθμιστεί ή δεν έχουν αποδώσει επαρκώς οι ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι «για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ’ όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014».

Στην επιστολή του υφυπουργού αναφέρεται επίσης ότι οι ρυθμίσεις «λαμβάνουν υπ’ όψιν τα σημερινά επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ και (…) τον περιορισμό των λοιπών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με το κόστος της ενέργειας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<