Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για επιχειρήσεις μεταποίησης

30-12-2013, 15:01
Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για επιχειρήσεις μεταποίησης

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Πρωτοχρονιάτκο «δώρο» 100 εκατ. ευρώ σε δεκάδες μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενή τομέα επεφύλασσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς παραμονές του νέου χρόνου βγάζει τον «αέρα» την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα εμπορίας και μεταποίησης (Μέτρο 123Α).

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεκινάει στις 30 Δεκεμβρίου και το ποσοστό της ενίσχυσης φτάνει το 50%. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ, καθώς και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στην προκήρυξη τονίζεται, επίσης, ότι μέσω του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αβγών - πουλερικών, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

«Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στο ανωτέρω Μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Π.Α.Α. της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων και δύνανται, εάν το επιθυμούν, να ξεκινήσουν τις εργασίες υλοποίησης με δική τους ευθύνη, από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ενίσχυσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opekepe.gr, όπου θα λάβουν πρωτόκολλο, προκειμένου για την εμπρόθεσμη ή μη κατάθεση αυτής, καθώς και της έντυπης μορφής της στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γ.Δ., η οποία δύναται να υποβληθεί και ταχυδρομικώς», τονίζει η πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω:

- του συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης 1540 του ΥπΑΑΤ,

- της Υπηρεσίας Ψηφιακών Αιτημάτων του ΥπΑΑΤ και

- των διαδικτυακών τόπων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

 

Τα δικαιολογητικά

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν:

1. Αντίγραφο τελευταίου κωδικοποιημένου καταστατικού επιχείρησης ή αντίγραφο καταστατικού και των τροποποιήσεων αυτού για τους δικαιούχους με μορφή εταιρείας. Στις περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η νομική μορφή είναι ΕΠΕ ή Α.Ε. προσκομίζεται υποχρεωτικά το ΦΕΚ δημοσίευσης του αρχικού καταστατικού και της τελευταίας τροποποίησής του.

2. Στοιχεία πιστοποίησης εταιρικής – μετοχικής σύνθεσης.

3. Έναρξη επιτηδεύματος.

4. Τίτλους ιδιοκτησίας οικοπέδου ή και εγκαταστάσεων, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση, είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας, καθώς και πιστοποιητικό μεταγραφή, και βαρών. Κατά την αξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης γίνονται αποδεκτές και οι περιπτώσεις μίσθωσης οικοπέδων και εγκαταστάσεων με ιδιωτικό συμφωνητικό, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης της συμβολαιογραφικής πράξης και του πιστοποιητικού μεταγραφής, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών από την υποβολή της αίτησης, με τα δικαιολογητικά αποδοχής της απόφασης προέγκρισης από το δικαιούχο. Το μισθωτήριο συμβόλαιο και το αντίστοιχο πιστοποιητικό μεταγραφής, πρέπει να κατατεθούν μαζί με τα δικαιολογητικά της προέγκρισης.

5. Ισολογισμούς και αποτελέσματα χρήσεως για τα 3 προηγούμενα έτη, αυτού της αίτησης, καθώς επίσης και η υποβολή των αντιστοίχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της ΔΟΥ ενός εκάστου των εταίρων που κατέχουν ποσοστό ίσο ή άνω των 10%. Εάν πρόκειται για νεοσύστατη εταιρεία υποβάλλονται μόνο τα εκκαθαριστικά σημειώματα της ΔΟΥ των 3 τελευταίων ετών, ενός εκάστου των παραπάνω μετόχων.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι:

- είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης, απαιτείται η προσκόμιση επίσημου αντίγραφου της δημοσίευσής του στον Τύπο ή στο αντίστοιχο ΦΕΚ,

- δεν είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα, απαιτείται η προσκόμιση αντίγραφου, το οποίο πρέπει να είναι θεωρημένο από τους διορισμένους ελεγκτές.

Οι δικαιούχοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και δημοσιεύουν ισολογισμό πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν αντίγραφα των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 που υπέβαλαν τα 3 προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης.

Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ενίσχυσης αναφέρονται σε μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό, θα πρέπει δια των ισολογισμών ή των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 να αποδεικνύεται ότι η δραστηριότητα της μονάδας δεν είχε διακοπεί τα 3 τουλάχιστον τελευταία έτη.

Επενδύσεις που αναφέρονται σε εκσυγχρονισμό, επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων, αυτές πρέπει να λειτουργούν για μια τριετία πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό τους, με εξαίρεση αυτές που έχουν ενταχθεί στα πλαίσια προηγούμενων προκηρύξεων του Μέτρου 123Α.

6. Δήλωση μεγέθους επιχείρησης.

7. Φορολογικά έντυπα Ε7 (ή αλλα δικαιολογητικά ισοδύναμης ισχύος) για τα 3 προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης ενίσχυσης.

8. Τεχνικά σχέδια: τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης και κατόψεις, σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού με σχετικό υπόμνημα, τόσο της υφιστάμενης όσο και της προτεινόμενης κατάστασης, ανεξάρτητα από το είδος της επένδυσης, ακόμα και στις περιπτώσεις που αφορούν μόνο την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινομένης αίτησης ενίσχυσης. Είναι δυνατή η αναζήτηση πρόσθετων τεχνικών σχεδίων από τον αιτούντα.

9. Αναλυτικό προϋπολογισμό κόστους κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων (προμέτρηση, ανάλυση κατά μηχάνημα, κ.λπ.) σε ευρώ, με διαχωρισμό του καθαρού ποσού και του ΦΠΑ.

10. Η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 2 γραπτές προσφορές, συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα ενημερωτικά φυλλάδια, με αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, για όλα τα στοιχεία των δαπανών για τα οποία ζητείται ενίσχυση.

11. Άδεια λειτουργίας υφιστάμενης μονάδας, όπου αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία. Γίνονται δεκτές αιτήσεις ενίσχυσης υφισταμένων μονάδων των οποίων προσωρινά έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας, εφόσον με την προτεινόμενη αίτηση ενίσχυσης ικανοποιούνται οι όροι της ανάκλησης.

12. Άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού προβλεπόμενης κατάστασης. Είναι δυνατή η προσκόμισή του 2 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, μόνο στην περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης προσκομίζεται αντίγραφο του αιτήματος του φορέα για έκδοσή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

13. Τις απαραίτητες, κατά κατηγορία επένδυσης, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ή ισοδύναμα απαλλακτικά έγγραφα, υφιστάμενης και προβλεπόμενης κατάστασης, σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι δυνατή η προσκόμιση των εν λόγω δικαιολογητικών 2 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης, μόνο στην περίπτωση που κατά την υποβολή της αίτησης προσκομίζεται αντίγραφο του αιτήματος του φορέα για έκδοση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

14. Σε περίπτωση επέκτασης – εκσυγχρονισμού είναι υποχρεωτική η προσκόμιση της ήδη υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας θεωρημένης (για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), ακόμη και στις περιπτώσεις που στην αίτηση ενίσχυσης δε ζητείται ενίσχυση για κτιριακές εγκαταστάσεις.

15. Υπεύθυνη δήλωση τρόπου κάλυψης ίδιας συμμετοχής σύμφωνα με το Παράρτημα Γ’/Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων της παρούσας απόφασης.

16. Υπεύθυνη δήλωση ότι:

- το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση σε άλλο μέτρο του Προγράμματος ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή στον αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με το Παράρτημα Γ’/Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι το ίδιο αντικείμενο έχει υποβληθεί για ενίσχυση και σε άλλο μέτρο του ΠΑΑ ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή στον αναπτυξιακό νόμο, η αίτηση ενίσχυσης απορρίπτεται, ενημερώνεται εγγράφως ο φορέας του άλλου προγράμματος και ο δικαιούχος της επένδυσης δε δύναται να υποβάλει άλλη αίτηση στο ΠΑΑ πριν την παρέλευση τριετίας από την ημερομηνία απόρριψης.

- τηρείται το άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 περί «ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και έλλειψη διακρίσεων».

17. Η οικονομοτεχνική μελέτη πρέπει να υπογράφεται από γεωτεχνικό μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με βεβαίωση οικονομικής ενημερότητας από το ΓΕΩΤΕΕ για τους μελετητές-μέλη του και, στις περιπτώσεις που το κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ, από οικονομολόγο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

18. Κάθε δικαιολογητικό που απαιτείται για τη βαθμολόγηση της αίτησης ενίσχυσης, όπως αυτά ορίζονται στο παράρτημα Γ’/Κριτήρια Βαθμολόγησης της παρούσας.

Στην περίπτωση που κατά την αξιολόγηση της αίτησης διαπιστωθούν ελλείψεις δικαιολογητικών, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 6 της παρούσας –πλην των σημείων 9 και 10– ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος και υποχρεούται να ανταποκριθεί στην αποκλειστική προθεσμία των 15 ημερολογιακών ημερών από την ειδοποίηση.

Μη προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων, έως την ταχθείσα προθεσμία, συνεπάγεται μη περαιτέρω αξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης, η οποία διαβιβάζεται στην αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή με εισήγηση απόρριψης.

Τί επιδοτείται

ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κρέας: Εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση της υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής με ή χωρίς μετεγκατάσταση, ώστε να πληρούν και τις απαιτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και να μπορούν να πιστοποιηθούν ανάλογα τα βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής. Ίδρυση νέων μονάδων σφαγείων δυναμικότητας μέχρι 400 τόνους κρέατος σε νησιωτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει επαρκής σφαγειοτεχνική υποδομή (πλην Κρήτης και Εύβοιας). Εκσυγχρονισμός - επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων, μονάδων τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων. Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος θηραματικών ειδών και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων σε περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής. Ίδρυση μονάδων τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής υποδομή, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Εκσυγχρονισμός - συμπλήρωση, χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας (αλλαντοποιεία - κονσέρβες κ.λπ.). Ίδρυση - επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων όλων των κατηγοριών του τομέα, συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Προμήθεια κινητών ψυγείων και ίδρυση μικρών εγκαταστάσεων ψυκτικών θαλάμων στις νησιωτικές περιοχές Αιγαίου και Ιονίου πελάγους (εκτός Κρήτης και Ευβοίας) για τη μεταφορά και συντήρηση ευπαθών και νωπών προϊόντων (κρέας και λοιπά προϊόντα κρέατος) με σκοπό τη χονδρεμπορία των προϊόντων.

Γάλα: Ίδρυση-επέκταση τυροκομείων εφόσον κρίνεται απαραίτητο, λόγω επάρκειας γάλακτος. Εκσυγχρονισμός τυροκομείων με ή χωρίς μετεγκατάσταση, ώστε να τηρούνται οι βασικοί όροι υγιεινής και να προωθηθούν τα ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας. Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος με απασχολούμενο δυναμικό μικρότερο ή ίσο των 250 υπαλλήλων και κύκλο εργασιών μικρότερο των 50 εκατ. ευρώ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο λόγω μη πλήρους αξιοποίησης του γάλακτος σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι περιβαλλοντικοί όροι. Ίδρυση μικρών μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος. Εκσυγχρονισμός-επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος. Ίδρυση ή εκσυγχρονισμός - επέκταση, μονάδων αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Αβγά - Πουλερικά: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αβγών. Ίδρυση μονάδων επεξεργασίας αβγών για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αβγά, τηρώντας τα όρια των ατομικών, εθνικών και περιφερειακών δικαιωμάτων. Ίδρυση μονάδων τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και προϊόντων που τυποποιούνται με βάση αναγνωρισμένες προδιαγραφές ή πρότυπα (ειδικές εκτροφές, βιολογικά κ.λπ.) στα πλαίσια καθετοποίησης των μονάδων. Ίδρυση πτηνοσφαγείων με πρώτη ύλη προϊόντα ποιότητας, ειδικών πτηνοτροφικών εκτροφών και ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής. Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων πτηνοσφαγείων και κυρίως ιδιαίτερα αυτών που πληρούν τις απαιτήσεις για βιολογικά παραγόμενα σφάγια και προϊόντα σφαγής. Ίδρυση σφαγείων πουλερικών σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές. Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων κοπής, τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών, κυρίως σε συμπλήρωση υφιστάμενων μονάδων σφαγής πτηνών και κουνελιών. Ίδρυση, εκσυγχρονισμός γραμμών σφαγής κουνελιών - ινδιάνων εντός υφιστάμενων πτηνοσφαγείων.

Μέλι: Εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων τυποποίησης - επεξεργασίας - μεταποίησης - συσκευασία μελιού. Ίδρυση μικρών μονάδων τυποποίησης - συσκευασίας μελιού μόνο σε ορεινές - νησιωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στις μονάδες τυποποίησης - επεξεργασίας - μεταποίησης βιολογικού μελιού. Ίδρυση - εκσυγχρονισμός - επέκταση - μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κ.λπ.

Διάφορα ζώα: Ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση σύγχρονων μονάδων αναπήνισης κουκουλιών. Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών.

 

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Δημητριακά: Εκσυγχρονισμός καθέτων αποθηκευτικών χώρων δημητριακών και με εγκαταστάσεις αερισμού ή με ψυχρό αέρα. Εκσυγχρονισμός - βελτίωση οριζοντίων παλαιών αποθηκών. Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκατάσταση μονάδων ξηραντηρίων δημητριακών. Συμπλήρωση - εκσυγχρονισμός χωρίς αύξηση δυναμικότητας υφισταμένων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων ρυζιού με τοποθέτηση συστημάτων προκαθορισμού ξήρανσης και ψύξης. Ίδρυση νέων μονάδων αποφλοίωσης - επεξεργασίας - τυποποίησης ρυζιού. Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων αποφλοίωσης ρυζιού με εξοπλισμό λείανσης, χρωματοδιαλογής και υδροθερμικής επεξεργασίας και τυποποίησης - συσκευασίας με ή χωρίς μετεγκατάσταση. Ίδρυση silos σε κόμβους σύγχρονων διαμετακομιστικών κέντρων. Ίδρυση οριζοντίων αποθηκών σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές.

Ελαιόλαδο: Εκσυγχρονισμός, με ή χωρίς μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων χωρίς αύξηση της δυναμικότητας, με προτεραιότητα σε αυτά που επεξεργάζονται βιολογική πρώτη ύλη. Συγχωνεύσεις ελαιοτριβείων με δυναμικότητα ανάλογη των συγχωνευθέντων. Ιδρύσεις ελαιοτριβείων αποκλειστικά και μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές από βιολογική πρώτη ύλη. Εκσυγχρονισμός - επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση τυποποιητηρίων - συσκευαστηρίων ελαιολάδου. Ιδρύσεις - επεκτάσεις τυποποιητηρίων ελαιολάδου για την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών, εμπορεύσιμων συσκευασιών, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Εκσυγχρονισμός - επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση ραφιναριών ελαιολάδου.

Οίνος: Εκσυγχρονισμός - μετεγκατάσταση - συγχώνευση οινοποιείων για παραγωγή οίνων ποιότητας χωρίς αύξηση της δυναμικότητας. Ίδρυση νέων οινοποιείων σύγχρονης τεχνολογίας: Προσθήκη, εκσυγχρονισμός, επέκταση γραμμής εμφιάλωσης οίνου σε οινοποιεία για την κάλυψη των αναγκών εμφιάλωσης της παραγωγής τους.

Οπωροκηπευτικά: Ίδρυση μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Ίδρυση εγκαταστάσεων στατικών ψυγείων και κατασκευή μικρής δυναμικότητας συσκευαστηρίων κηπευτικών με δυνατότητα προμήθειας κινητών (αυτοκινήτων) ψυγείων μόνο στα νησιωτικές περοχές (πλην Κρήτης και Εύβοιας). Μεταποίηση Βιομηχανικής τομάτας. Μεταποίηση φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κ.λπ.). Κονσερβοποιεία - Χυμοί φρούτων - Αποξηραμένα φρούτα. Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων χυμοποίησης. Μεταποίηση λαχανικών. Μεταποίηση ξηρών καρπών. Μεταποίηση σύκων - σταφίδων.

Επιτραπέζιες ελιές: Εκσυγχρονισμός - μετεγκατάσταση των μονάδων επεξεργασίας βρωσίμων ελαιών. Ίδρυση - επέκταση μονάδων μόνο για γραμμές συσκευασίας καταναλωτή και γραμμές παραγωγής νέων προϊόντων.

Ανθή: Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων μεταποίησης, εκσυγχρονισμός, επέκταση υφισταμένων μονάδων δρεπτών ανθέων και γλαστρικών. Ίδρυση νέων εγκαταστάσεων εμπορίας (νέες ανθαγορές - κέντρα διανομής) από συλλογικούς φορείς ανθοπαραγωγών.

Ζωοτροφές: Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, οι οποίες θα εφαρμόσουν HACCP. Ίδρυση μονάδων παραγωγής αποκλειστικά βιολογικών πλήρων τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών. Ίδρυση, εκσυγχρονισμός, μετεγκαστάσταση αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών για την μερική κάλυψη των αναγκών ορισμένων περιοχών της χώρας (ορεινών - νησιωτικών) σε αποθηκευτικούς χώρους ζωοτροφών, με δυνατότητα εγκατάστασης μικρού παρασκευαστηρίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<