Ημερολόγιο καλλιεργητή

30-12-2013, 14:55
Ημερολόγιο καλλιεργητή

Σημαντική είναι η διαδικασία του αδελφώματος για τις αποδόσεις των χειμερινών σιτηρών, την οποία, εκτός των άλλων, ευνοεί και η επάρκεια αζώτου στο έδαφος που εξασφαλίζεται με τη βασική λίπανση της φυτείας.

Κατάλληλη είναι η εποχή για την ανόργανη λίπανση των ξηρικών ελαιώνων και για τη φύτευση της χειμωνιάτικης πατάτας. Απαραίτητη είναι η φύτευση μόνο πιστοποιημένου πατατόσπορου για την τελευταία. Η βερικοκιά εμφανίζει την περίοδο αυτή νέκρωση των βραχιόνων της, που είναι μια σοβαρή μυκητολογική ασθένεια και που αντιμετωπίζεται, κυρίως, με το κατάλληλο κλάδεμα και με τη βοήθεια απολυμαντικών.

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

Προς ενημέρωση των παραγωγών βερίκοκου, αναφέρουμε ότι η νέκρωση των βραχιόνων της είναι μια μυκητολογική ασθένεια, που τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι η παρουσία διογκωμένων ελκών με ρωγμές στα κλαδιά ή στον κορμό των δένδρων, με παράλληλη έκκριση άφθονης κόλλας από τα προσβεβλημένα μέρη.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας και εκεί που ενδημεί ο μύκητας, συνιστάται όψιμο κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των δέντρων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο καλός αερισμός τους. Επισημαίνεται ότι το κλάδεμα δεν πρέπει να γίνεται με υγρό καιρό και πρέπει κατά τη διεξαγωγή του να αφαιρούνται όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά. Υποχρεούνται, επίσης, οι παραγωγοί να κάνουν οπωσδήποτε απολύμανση των εργαλείων του κλαδέματος, με διάλυμα φορμόλης και επάλειψη των τομών του κλαδέματος με ειδική απολυμαντική αλοιφή.

 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ - ΑΔΕΛΦΩΜΑ

Ξεκίνησε η διαδικασία του αδελφώματος, δηλαδή η διαδικασία δευτερευόντων (τώρα) και τριτευόντων (αργότερα) στελεχών, στα χειμερινά σιτηρά (σιτάρι- κριθάρι - βρώμη - σίκαλη). Σημειώνεται ότι τα δευτερεύοντα στελέχη εκδύονται από το κύριο στέλεχος και τα τριτεύοντα από τα δευτερεύοντα, από το σύνολο δε των αδελφιών που θα σχηματίσει το φυτό, ενδιαφέρουν τα γόνιμα, δηλαδή εκείνα που θα σχηματίσουν στάχυ και σπόρους, που συνήθως είναι τα αδέλφια που σχηματίζονται πρώτα. Γνωστοποιείται, επίσης, ότι τα αδέλφια που σχηματίζονται τελευταία δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους και γι’ αυτό σε κάθε φυτό, π.χ. σιταριού, υπάρχουν πάντοτε γόνιμα και άγονα. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι το αδέλφωμα ξεκινά περίπου 40 ημέρες μετά τη σπορά των χειμερινών σιτηρών και διαρκεί περί τις 40 ημέρες, ενώ ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την επάρκεια εδαφικής υγρασίας και αζώτου στο έδαφος και είναι τόσο πλουσιότερο όσο αραιότερη είναι η φυτεία.

Επισημαίνεται ότι η επάρκεια αζώτου εξασφαλίζεται με την εφαρμογή της βασικής λίπανσης, που με τη σειρά της προάγει το σχηματισμό αδελφιών που έχει ουσιαστική πρακτική σημασία για δύο λόγους: δημιουργεί αφενός προϋποθέσεις που αντισταθμίζουν και μειώνουν τις δυσμενείς συνέπειες ενός κακού φυτρώματος, αφετέρου, δε, επιδρούν θετικά στις  ελικές τους αποδόσεις.

 

ΠΑΤΑΤΑ

Η φύτευση του πατατόσπορου ξεκινά στη χώρα μας το Δεκέμβριο, στις νότιες περιοχές (χειμωνιάτικη πατάτα) και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο (ανοιξιάτικη πατάτα) στις βόρειες, έχοντας όμως και μια τρίτη εποχή φύτευσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούλιος και Αύγουστος - καλοκαιρινή πατάτα).

Συνιστώνται για την καλλιέργειά της εδάφη που είναι ελαφριά έως αμμώδη, με μεγάλο βάθος, όξινης αντίδρασης, επαρκώς εφοδιασμένα με οργανική ουσία (για την καλλιέργεια της πατάτας ευεργετική είναι η προσθήκη χωνεμένης κοπριάς σε ποσότητα 2-3 τόνων στο στρέμμα), χωρίς μεγάλα συσσωματώματα και με κανονικά επίπεδα υγρασίας.

Ενδείκνυνται οι πατατοκαλλιεργητές να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο πιστοποιημένο πατατόσπορο και να εντάσσεται η καλλιέργεια σε ένα σύστημα αμειψισποράς, ώστε να αποφεύγονται τα αγροτεμάχια στα οποία υπήρξαν προσβολές από νηματώδεις ή από εχθρούς και ασθένειες που επιβάλλουν «καραντίνα», όπως δηλαδή είναι η καστανή και δακτυλιωτή σήψη, η καρκίνωση, τα σκαθάρια των ειδών Epitrix spp. και το ιοειδές των ατρακτοειδών κονδύλων της πατάτας.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνεται ότι η πυκνότητα της φύτευσης επιδρά ευθέως στις τελικές αποδόσεις και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων, το δε βάθος φύτευσης, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15-20 εκατοστών, εξαρτάται από την ποικιλία αλλά και από τον τύπο του εδάφους. Προσοχή απαιτείται ώστε οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης να κυμαίνονται μεταξύ 65 και 70 εκατοστών και οι αποστάσεις φύτευσης του πατατόσπορου επί της γραμμής 30-40 εκατοστά.

 

ΕΛΙΑ

Την περίοδο αυτή (Δεκέμβριος - Ιανουάριος) γίνεται η ανόργανη λίπανση  στους ξηρικούς ελαιώνες και λίγο αργότερα (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) στους αρδευόμενους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ποικιλίες λαδιού ή για βρώσιμες ποικιλίες ελιάς.

Υποχρεούται η εφαρμογή των λιπασμάτων να γίνεται κατά δέντρο και όχι με τον λιπασματοδιανομέα, για λόγους καθαρά αποτελεσματικότητας, αλλά και συγκράτησης του κόστους της ανόργανης λίπανσης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<