Τιμές «κάτω του κόστους» για κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους

24-12-2013, 12:35
Τιμές «κάτω του κόστους» για κτηνοτρόφους-πτηνοτρόφους

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)


Οξύνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κρέατος (κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι), καθώς η αγορά, για μια ακόμη χρονιά, χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς και υψηλό κόστος παραγωγής.

Εκτροφείς απ’ όλους τους κλάδους βλέπουν τις μονάδες να μειώνονται περαιτέρω τον επόμενο χρόνο καθώς, όπως σημειώνουν, οι τιμές παραγωγού κρέατος βρίσκονται στα επίπεδα του 2009, ενώ το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτοξευτεί και αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές παραγωγού προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να είναι εύθραυστες και η διατήρηση ή όχι των μονάδων θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις αντοχές του κάθε παραγωγού ξεχωριστά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι ίδιοι, το εισόδημά τους βρίσκεται υπό πίεση την τελευταία 5ετία –με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα την τελευταία 3ετία– υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη του κόστους παραγωγής και η αύξηση της τιμής που εισπράττουν θα είναι ο κύριος παράγοντας που ή θα διασφαλίσει ότι θα έχουν μια καλύτερη χρονιά ή θα οδηγηθούν σε λουκέτα.

Ήδη λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών πολλοί είτε υποσιτίζουν είτε έχουν μειώσει των αριθμό των ζώων, ενώ πολλές από της κτηνοτροφικές, κυρίως, μονάδες επιλέγουν να διαθέτουν το προϊόν τους στις ξένες αγορές –κυρίως στην Ιταλία– όπου πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Ωστόσο, ακόμα και η μείωση της προσφοράς δεν φαίνεται να έχει αυξήσει τις τιμές, οι οποίες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς αφενός τα «κενά» καλύπτονται από αθρόες εισαγωγές (και από τρίτες χώρες) και από την άλλη, η κατανάλωση είναι σημαντικά μειωμένη, ακόμα και για το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

Αμνοερίφια

Σε ανοδικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι τιμές στην εγχώρια αγορά των αμνοεριφίων ενόψει Χριστουγέννων. Η αύξηση τιμών οφείλεται στη εποχική ζήτηση, η οποία αν και είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια. Η τιμή παραγωγού για το αρνάκι γάλακτος διαμορφώνεται στα 5,20 ευρώ το κιλό και για το κατσικάκι στα 6 ευρώ το κιλό. Η τιμή, όπως σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, τη στιγμή που το κοστολόγιο συντήρησης των μονάδων κυμαίνεται από 4,50 με 5,50 ευρώ.

 

Η κρίση «τρώει» τη γαλοπούλα

Την ίδια ώρα, στο ράφι μένει η παραδοσιακή γαλοπούλα, καθώς οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει το αρνί ή το κατσίκι για το γιορτινό τραπέζι. Οι καταναλωτικές προτιμήσεις έρχονται ως επιστέγασμα στις οικονομικές δυσκολίες των εκτροφέων γαλοπούλας, που την τελευταία τριετία έχουν μειώσει αισθητά τις παραγωγές τους καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, τα έσοδα από τις πωλήσεις τους φτάνουν μόνο και μόνο για τη σίτιση και συντήρηση των πτηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μειώνεται διαρκώς, σε ποσοστό που τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 10%. Ήδη, σύμφωνα με τους παραγωγούς, μόλις τις τελευταίες πέντε ημέρες –μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα– έγιναν οι πρώτες παραγγελίες από εμπόρους και κρεοπώλες σε τιμή που κυμαίνεται από 4,50-4,70 ευρώ το κιλό, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν τα κόστη παραγωγής.

 

Λιανική

Σε πλήρη αντιστοιχία βρίσκονται και τα στοιχεία λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες η ζήτηση στις γαλοπούλες είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τους καταναλωτές να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τις τιμές πριν προχωρήσουν σε αγορές. Οι κρεοπώλες σημειώνουν ότι η τιμή της γαλοπούλας τα φετινά Χριστούγεννα θα κυμανθεί από 8 έως 9 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι αγοράζουν ακριβότερα. Σε ό,τι αφορά τα αμνοερίφια , στον καταναλωτή η τιμή φθάνει από 8 μέχρι 10 ευρώ κιλό.

 

Εντατικοποίηση ελέγχων ενόψει Χριστουγέννων

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε σφαγεία και κρεοπωλεία, ενόψει της εορταστικής περιόδου, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπως δυσανάγνωστες σημάνσεις και ρύποι στα σφάγια. «Ενόψει της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω των εορτών, εντείνουμε τους ελέγχους, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας πως βασικός στόχος είναι η προσφορά ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων στον καταναλωτή. Ήδη, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να τηρούνται πιστά οι διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που διέπουν τη διαδικασία σφαγής. Όπως, για παράδειγμα, να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, ο κωδικός αριθμός του σφαγείου, αλλά και ο αριθμός των σφάγιων να μην υπερβαίνει τη δυναμικότητα του σφαγείου.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<