ΕΒΖ: Εκτός διαγωνισμού τα "φαβορί"!

24-12-2013, 12:23
ΕΒΖ: Εκτός διαγωνισμού τα

Της Βούλας Μσλαίνου


Γύρισαν την πλάτη στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τα «φαβορί» του διαγωνισμού για την πώληση του 82,33%, δηλαδή Γάλλοι και Πολωνοί, ενώ Σέρβοι και Αμερικανοί «μονομαχούν» πλέον για την απόκτηση του παραπάνω ποσοστού.

Η πώληση της εισηγμένης εταιρείας είναι πράγματι πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι ανατροπές στο διαγωνισμό, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια «σέρνεται», δίνουν και παίρνουν, ενώ εκεί που το ενδιαφέρον φαίνεται να «αναζωπυρώνεται»… εν τέλει στο πάρα πέντε το γλυκό δεν δένει.

Την Παρασκευή στις 20 Δεκεμβρίου άνοιξε το βιβλίο των δεσμευτικών προσφορών για την ΕΒΖ και έκλεισε… με μόνο δύο «μνηστήρες» να υποβάλλουν τους φακέλους τους. Σίγουρα ο ένας εξ αυτών δεν είναι οι Γάλλοι της Crystal Union, εξού και η απογοήτευση που υπάρχει στον κλάδο των τεύτλων για τις τελευταίες εξελίξεις. Οι πολωνικές Polski και Cukier έκαναν και αυτές με τη σειρά τους πίσω. Και οι τρεις κορυφαίοι όμιλοι υπενθυμίζεται ότι είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές πριν από ένα μήνα.

Το παιχνίδια για την ΕΒΖ ανήκει πια σε δύο… από έξι, που φέρονταν ως οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα γεγονότα του Νοεμβρίου. Το αμερικανικό private equity fund York Capital Management και η σερβική Sunoko του Μιόντραγκ Κόστιτς μπαίνουν οριστικά στην κούρσα διεκδίκησης του 82,33% της εταιρείας.

Ο προβληματισμός εντείνεται! Στόχος του ειδικού εκκαθαριστή ήταν η ΕΒΖ να περάσει σε χέρια ενός σοβαρού ξένου επενδυτή, γι΄αυτό και η προσωρινή επανεμφάνιση των Γάλλων προκάλεσε μεγάλη χαρά στην εγχώρια αγορά. Πάνω από μία διετία, όπου η ΕΒΖ πωλείται, ηχηρά ονόματα διεθνών οίκων ακούγονται ότι θέλουν να αποκτήσουν την επιχείρηση, ωστόσο στο τέλος ένας ένας αποχωρεί από το διαγωνισμό.

Η Crystal Union έκανε την ίδια κίνηση δύο φορές. Την πρώτη φορά το Μάϊο, όταν ο Νίκος Μαράντος αρνήθηκε να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων της εισηγμένης. Τη δεύτερη, τις προάλλες, όταν οι Γάλλοι πληροφορήθηκαν ότι για τα assets της ΕΒΖ θα διαπραγματεύονταν με τον ειδικό εκκαθαριστή, ενώ για τα χρέη της με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, που είναι και η πιστώτρια τράπεζα της εταιρείας, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων της ύψους 130 εκατ. ευρώ, αφότου έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο, που θα πλειοδοτήσει στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Ποιοι είναι οι «μνηστήρες» και γιατί δεν αρέσουν

Το private equity fund York Capital Management ακούγεται πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Έχει δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, μπαίνοντας ως στρατηγικός επενδυτής στην εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Το αμερικανικό fund, ιδρυτής του οποίου είναι ο James G. Dinan, διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 14,4 δισ. δολ. Επισκέπτεται συχνά πυκνά την Αθήνα και πραγματοποιεί στενές επαφές με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες. Επισημαίνεται πως το York Capital εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το placement της Πειραιώς, το 4,64% της Τράπεζας διατέθηκε τον περασμένο μήνα.

Δεν διαθέτει καμία εμπειρία από την άσκηση management σε ζαχαροβιομηχανία, γεγονός που δεν αρέσει στην αγορά. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι η τακτική των ξένων funds, σύμφωνα με την οποία, προχωρούν σε αναδιάρθρωση της επένδυσής τους και κατόπιν πουλούν ξανά το «προϊόν» με στόχο να κερδίσουν. Γεννιέται, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα αν υπό την παρουσία του York Capital, θα παραμείνουν σε λειτουργία τα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ.

Για τη σερβική Sunoko, τα σχόλια ήταν αρνητικά ήδη από τον πρώτο διαγωνισμό για την απόκτηση του 82,33% της εταιρείας. Η συμμετοχή της και αυτή τη φορά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένων των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Στην περίπτωση της Sunoko, το πρόβλημα έγκειται στο ότι πιθανή στρατηγική της θα είναι η ανάπτυξη των δύο θυγατρικών και όχι το project στην Ελλάδα, που είναι και το φλέγον ζήτημα.

Ανατροπή στην ανατροπή

Γάλλοι, με την Crystal Union, Πολωνοί, με τις Polski και Cukier και Βούλγαροι, με την Litex Commerce είπαν «όχι» στην απόκτηση του 82,33% της ΕΒΖ. Οι πρώτοι, εξηγήσαμε προηγουμένως γιατί. Σχετικά με τους άλλους δύο, οι λόγοι είναι άγνωστοι.

Ανατροπή στην ανατροπή και συνεπώς εκτιμήσεις για την έκβαση του διαγωνισμού δεν μπορούν να γίνουν. Το τίμημα είναι και πάλι το θέμα που «καίει», τα δάνεια ακόμα περισσότερο. Όποιος από τους δύο υποψήφιους «μνηστήρες» προκριθεί στο διαγωνισμό, θα πρέπει να διαπραγματευτεί για την αναδιάρθρωσή τους. Εδώ το… πόκερ είναι πολύ σκληρό, οι Γάλλοι δεν το άντεξαν το Μάϊο.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα», που αποτελούσε μέχρι πρότινος και το ζητούμενο των ενδιαφερομένων.

Η ΕΒΖ είναι χρεωμένη ως το κόκκαλο! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2012-2013, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05%. Ωστόσο, ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος μόλις κατά 0,27%, έναντι της περσινής χρήσης. Σημειωτέον ότι η χρήση επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<