ΣΕΚΑΠ: "Ξεμπλόκαρε" η ΑΜΚ μετά το haircut στα κόκκινα δάνεια

20-12-2013, 11:09
ΣΕΚΑΠ:

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ


Τα πρώτα… ευρώ αποφάσισε να ρίξει στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ο νέος ηγέτης της Ιβάν Σαββίδης, ύστερα από πολλούς μήνες απραξίας.

Την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ελήφθη η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά θετική εξέλιξη για την επιχείρηση, έπειτα από το γενναίο «κούρεμα» που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνειά της στην υπό εκκαθάριση ATEbank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκ Ρωσίας ομογενής επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί για συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 25 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αποκαλύψει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργατοτεχνικών Κώστας Γαβριηλίδης, ο νομικός σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας και το δεξί χέρι του κ. Σαββίδη είχαν επισημάνει στο προσωπικό, πως από τη στιγμή της μεταβίβασης του 34,18%, ο κ. Σαββίδης έχει μπροστά του προθεσμία έναν ολόκληρο χρόνο για να εφαρμόσει  την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως αναφέρουν όμως οι τελευταίες πληροφορίες, από το εσωτερικό της ΣΕΚΑΠ διαμηνύεται πως η σχετική διαδικασία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί προτού η παραπάνω προθεσμία… εκπνεύσει.

Το 2014 θα μπει… με το «δεξί» για την εταιρεία, αφού στην επόμενη γενική συνέλευση, που θα λάβει χώρα στις 8 Ιανουαρίου θα αποφασισθεί και δεύτερη «ένεση ρευστότητας» της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο κ. Σαββίδης, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον ειδικό εκκαθαριστή της ATEbank, πέτυχε «κούρεμα» 75 εκατ. ευρώ στις οφειλές από δάνεια, που είχε συνάψει στο παρελθόν η ΣΕΚΑΠ με την τράπεζα. Το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της καπνοβιομηχανίας ήταν στα 90 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως τώρα υποχώρησε στα 15 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτό το γεγονός, η εισροή των πρώτων χρημάτων στην καπνοβιομηχανία επί της νέας ηγεσίας ήταν αναμενόμενη.

Τί προηγήθηκε

Σημειώνεται πως το ταμείο της ΣΕΚΑΠ είναι μείον, την ώρα που οι οικονομικές της εκκρεμότητες ολοένα και αυξάνονται. Με την υλοποίηση της ΑΜΚ θα αποπληρωθούν οι προμηθευτές, ενώ οι εργαζόμενοι στην Ξάνθη θα ξαναδούν χρήματα στις τσέπες τους. Η εταιρεία θα μπορέσει σταδιακά να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, που είναι και το ζητούμενό της.

Σχετικά με την ΑΜΚ της ΣΕΚΑΠ έχουν ακουστεί διάφορα, με αφορμή την κωλυσιεργία του κ. Σαββίδη. Η απόφαση έχει ληφθεί από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο η διοίκηση δεν είχε μέχρι πρότινος ρίξει ούτε ένα ευρώ… Τουναντίον, υπήρξαν απανωτές αναβολές των γενικών συνελεύσεων με κύριο ζήτημα προς συζήτηση την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαββίδης δεν είχε εμφανιστεί πουθενά. Οι εργαζόμενοι στην Ξάνθη δε, τονίζουν πως δεν έχουν ποτέ γνωρίσει από κοντά το νέο τους εργοδότη και πως οι όποιες επαφές και διαπραγματεύσεις γίνονται με τον συνεργάτη του κ. Σαββίδη, τον κ. Ανίσιμωφ.

Τα σχόλια για τον εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία ήταν καυστικά, καθώς ο ίδιος, ενώ έχει καταπιαστεί με πολλά τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, εξαγοράζοντας την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τη μίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς» και το 34,18 της ΣΕΚΑΠ, ωστόσο, άφηνε τα πλάνα του στη μέση.

Φημολογούνταν, δε, πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ «προσέκρουε» είτε σε φορολογικούς λόγους της ΣΕΚΕ είτε σε «ανοιχτά» ζητήματα του επιχειρηματία ή ακόμα και στα δύο τινά. Πληροφορίες έλεγαν πως «σφήνα» έμπαιναν τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για τα οποία ο κ. Σαββίδης δεν είχε λάβει ξεκάθαρη απάντηση από το Μαξίμου για το πως θα τακτοποιηθούν.

Εργαζόμενοι: Παραχωρούν το ποσοστό τους στον Σαββίδη;

Οι σχέσεις διοίκησης-εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ είναι γνωστό πως βρίσκονται στα άκρα. Ο διάλογος ανάμεσά τους έχει διακοπεί εδώ και καιρό, αφού και οι δύο πλευρές δεν βάζουν… νερό στο κρασί τους. Στην τελευταία τους επιστολή οι εργαζόμενοι ζητούσαν για ακόμη μία φορά συνάντηση με τον ίδιο τον κ. Σαββίδη και όχι με τους… «απεσταλμένους» του.

Πληροφορίες λένε πως οι εργαζόμενοι προτίθενται να πουλήσουν στον ηγέτη της επιχείρησης το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτή ύψους 8,4%. Ειδικότερα, λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης της Τρίτης, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ζήτησε από το νομικό σύμβουλο της εταιρείας να μεσολαβήσει για να ρυθμιστεί μια συνάντηση με τον κ. Σαββίδη, με σκοπό να του ζητήσουν να αγοράσει και το ποσοστό που διαθέτουν στην εταιρεία.

Πληροφορίες λένε πως η απάντηση από τη διοίκηση θα έρθει πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την ίδια ώρα όμως, ανάμεσα στις δύο πλευρές, εκκρεμούν εργασιακά ζητήματα. Το αίτημα των εργαζομένων για αντικατάσταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που απαιτεί η διοίκηση, με επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίες, δεν έχει ακόμη εισακουστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργατοτεχνικών, Κώστα Γαβριηλίδη, μέχρι στιγμής πάνω από 50 εργαζόμενοι έχουν δει την πόρτα της εξόδου από την καπνοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είπαν «ναι» στην εθελουσία, ενώ 11 εργαζόμενοι έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν διαρκώς συνάντηση με τον εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Ωστόσο, η εργοδοσία τηρεί «σιγή ιχθύος» και δεν απαντά στα αιτήματα των εργαζομένων. «Στόχος μας είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε κοινή λύση. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε γνωρίσει το νέο ηγέτη της επιχείρησης», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Αναφορικά με την πώληση του 8,4%, όλα θα εξαρτηθούν από το αν πρωτίστως ο κ. Σαββίδης θα δεχθεί να συναντηθεί εν τέλει με τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας…

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<