ΕΑΣΗ: Μνημόνιο και στο βάθος ιδιώτης

16-12-2013, 12:25
ΕΑΣΗ: Μνημόνιο και στο βάθος ιδιώτης

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Δέσμευση για δανειακή χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, αλλά υπό προϋποθέσεις έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς στην Ένωση Ηρακλείου την περασμένη Τετάρτη. Για την ΕΑΣΗ, η οποία σημειωτέον ζητούσε την παροχή δανείου στα 10 εκατ. ευρώ, το ποσό που προσφέρεται είναι σημαντικό, ωστόσο οι όροι που το συνοδεύουν δεν είναι αποδεκτοί.

Από τη συνεταιριστική οργάνωση διατηρείται σιγή ιχθύος για το ποιοί είναι οι ακριβείς όροι που έβαλε η Τράπεζα σε ανταλλαγή για την καταβολή δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες, ωστόσο, λένε πως η Πειραιώς θέτει επί τάπητος σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ένωσης, γεγονός που βρίσκει τα μέλη της τελευταίας κατηγορηματικά αντίθετα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στην Αθήνα, οι επικεφαλής της ΕΑΣΗ άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των στελεχών της Τράπεζας και αποφάσισαν να ζητήσουν από τους τελευταίους την κατάθεση μίας νέας εισήγησης, η οποία και θα εξεταστεί στη γενική συνέλευση της οργάνωσης την ερχόμενη Κυριακή.

Το πρόβλημα ρευστότητας στην Ένωση είναι μεγάλο. Από το Νοέμβριο, η ίδια ψάχνει σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να αποπληρώσει παραγωγούς, προμηθευτές, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Στους παραπάνω, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν κουραστεί να περιμένουν να πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, ενώ όσοι απολύθηκαν, φοβούνται για την αποζημίωσή τους.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΣΗ, προκειμένου να λάβει το επιθυμητό ποσό από την Πειραιώς, στην οποία μετρά «κόκκινα» δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε σε κινήσεις εξυγίανσης. Έκλεισε όλα τα σούπερ μάρκετ της, απολύοντας τους εργαζομένους σε αυτά, οι οποίοι είδαν το «λουκέτο» με θετικό «μάτι», αφού ήταν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο. Στο πλαίσιο ενός γενικότερου «νοικοκυρέματος» η οργάνωση σχεδιάζει να προβεί στην ενοικίαση των ιδιόκτητων κτιρίων της, στο «κούρεμα» και των λειτουργικών δαπανών της, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για παρακράτηση μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών.

Το δάνειο των 15 εκατ. ευρώ είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ένωσης, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές της εκκρεμότητες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να συνεχίσει το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

 

Τί θέλει η Πειραιώς

Η Τράπεζα θέτει όρους, με στόχο τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΑΣΗ σε αυτήν. Η οργάνωση έχει «κόκκινα» δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, γεγονός που δυσκολεύει τη συνέχιση της χρηματοδότησής της. Την ίδια ώρα δε, εις βάρος του προέδρου της Ένωσης, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες φτάνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για το Φεβρουάριο του 2014.

Η Τράπεζα παρέχοντας στη συνεταιριστική οργάνωση «μαξιλαράκι» 15 εκατ. ευρώ, τη βοηθά να αποπληρώσει όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, εκτός των «κόκκινων» δανείων. Για την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήνει την ίδρυση μίας εταιρείας, στην οποία το μεγαλύτερο ποσοστό θα κατέχει κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας, παράλληλα, όμως, συμμετοχή αν και μικρότερη θα έχουν και τα μέλη της ΕΑΣΗ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο επιχειρηματίας που έχει επιλεχθεί, θα αξιοποιεί το οινοποιείο και το εμφιαλωτήριο ελαιολάδου, πράγμα για το οποίο «τσινάνε» στην Ένωση. Πρόκειται για τις παραγωγικές μονάδες της, που σημαίνει, πως από τη στιγμή που η συμμετοχή του εν λόγω επιχειρηματία θα είναι μεγαλύτερη, θα περάσουν υπό… δικό του έλεγχο.

Το σχέδιο της Πειραιώς ουσιαστικά προβλέπει την εξόφληση των δανείων που έχει απλήρωτα η ΕΑΣΗ σε αυτήν. Η νέα επιχείρηση θα εκμισθώνει τις παραγωγικές μονάδες της ΕΑΣ και τα ενοίκια θα κατατίθενται στην Πειραιώς. Παράλληλα, τα κέρδη της θα κατατίθενται στα Ταμεία της Τράπεζας.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<