Σε ποιες περιοχές «τρέχουν» προκηρύξεις με επιδότηση έως 60%

16-12-2013, 12:22
Σε ποιες περιοχές «τρέχουν» προκηρύξεις με επιδότηση έως 60%

 

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Στα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια περνά μεγάλο μέρος των ενισχύσεων των προγραμμάτων Leader της χώρας, στερώντας πολύτιμους πόρους για την ανάπτυξη μικρών επιχειρηματικών μονάδων από τους αγρότες και τους ετεροεπαγγελματίες των αγροτικών περιοχών.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, προβλέπεται ότι εκτός των Δήμων και τα Εμπορικά Επιμελητήρια, αλλά και ιδιωτικοί μη κερδοσκοποικοί φορείς θα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση έως 60%, που προσφέρουν τα κονδύλια του προγράμματος Leader:

Μεταξύ άλλων, από την απόφαση προκύπτει ότι μπορεί να επιχορηγηθούν δράσεις όπως:

- Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία-περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης) 

- Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων

- Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου

- Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής

- Ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού

- Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας)

- Βελτίωση επιχειρήσεων (που εντάσσονται στις δράσεις του υπομέτρου) για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης.

 

Επιδοτήσεις έως 60%

Επιδοτήσεις έως 60% προσφέρουν όλα τα τοπικά χρηματοδοτικά προγράμματα Leader που «τρέχουν» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, βιοτεχνικές μονάδες, καφενεία, ουζερί, βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, μονάδες εναλλακτικού τουρισμού και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό.

Την περίοδο που διανύουμε «τρέχουν» τα Leader σε Ημαθία, Λάρισα, Λκωνία και Κιλκίς, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι προκηρύξεις Leader για τις περιοχές Ρεθύμνου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αργολίδας.

Οι δραστηριότητες που μεταξύ άλλων επιχορηγούνται μέσω των προγραμμάτων Leader είναι:

-          Μικρά τουριστικά καταλύματα (μέχρι 40 κλίνες).

-          Επισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).

-          Εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.

-          Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής-υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).

-          Βιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (με προτεραιότητα σε δημητριακά, οίνο, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά).

-          Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α' μεταποίηση (π.χ. αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).

-          Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κ.λπ.).

-          Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

 

Ανοιχτά προγράμματα

Leader Ημαθίας: Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΑΝΗΜΑ (Θεσσαλονίκης 46, 59100 στη Βέροια) είτε ιδιοχείρως είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη «Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος Προσέγγιση Leader της ΟΤΔ Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 14.30 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες από την Αναπτυξιακή, στα τηλέφωνα 23310/20809 και 23310/20321, ή επί τόπου στην έδρα της εταιρείας κατά τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 8.30 έως 14.00.

Leader Λάρισας: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων είναι η 20η Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 14:30. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΟΤΔ ΑΕΝΟΛ Α.Ε.: Δημ. Χ. Βλαχοδήμου 1 – 40200 Ελασσόνα και Σωκράτους 111 - 41336 Λάρισα, είτε ιδιοχείρως είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά.

Leader Πάρνωνα: Τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του Μέτρου 41: Στρατηγική τοπικής ανάπτυξης (Leader), θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως και την 6/1/2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.
Οι προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της ΟΤΔ: Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300, είτε ιδιοχείρως είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με την ένδειξη: Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος της ΟΤΔ Πάρνωνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν πληροφορίες και διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΟΤΔ στην έδρα της εταιρείας στο Λεωνίδιο στο τηλέφωνο 27570/22807 ή επί τόπου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 2,7 εκατ. ευρώ (50% δημόσια δαπάνη).

Leader Κιλκίς: Προθεσμία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14.00 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader της Αναπτυξιακής Κιλκίς. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Αναπτυξιακής, η περιοχή εφαρμογής των προκηρυσσόμενων δράσεων του Μέτρου 41 «Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης», στις οποίες αναφέρεται η παρούσα πρόσκληση, αποτελεί η Δημοτική Ενότητα Κιλκίς (πρ. Δήμος Κιλκίς) εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς, η Δημοτική Ενότητα Χέρσου (πρ. δήμος Χέρσου) και οι Τοπικές Κοινότητες (πρώην Δημοτικά Διαμερίσματα) Πεδινού, Μαυρονερίου και Ξυλοκερατέας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<