«Άγιος Βασίλης» ο Τσαυτάρης, πληρώνει 1,15 δισ.

16-12-2013, 12:20
«Άγιος Βασίλης» ο Τσαυτάρης, πληρώνει 1,15 δισ.

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Χριστουγεννιάτικα δώρα» ύψους 1,15 δισ. ευρώ υπόσχεται ως άλλος… Άγιος Βασίλης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης ότι θα καταβληθούν στους αγρότες, έως το τέλος του έτους. «Καλικάτζαροι», ωστόσο, συνωστίζονται για να βάλουν χέρι στα χρήματα των αγροτών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, την προσεχή Παρασκευή 20 ή –το αργότερο– τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους αγρότες η δεύτερη δόση (εξόφληση) της ενιαίας ενίσχυσης. «Ο προγραμματισμός μας για την ενιαία είναι να καταφέρουμε να το δώσουμε μέχρι την Παρασκευή (20 Δεκεμβρίου), ή αν όχι την Παρασκευή γιατί είναι και το Σαββατοκύριακο που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, λίγο πριν τις γιορτές. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το δώσουμε τότε. Απ’ ό,τι μας ειδοποίησαν, η τράπεζα είναι έτοιμη, άρα μόλις καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε από τη δική μας πλευρά όλους τους ελέγχους, στα περισσότερα θέματα είμαστε εντάξει. Οι μικρές καθυστερήσεις οφείλονται στα προβλήματα που είχαμε και στις διορθώσεις που έγιναν με τα βοσκοτόπια. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μείνει κανείς απλήρωτος μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι έως το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν:

-Το υπόλοιπο από την γ’ δόση του αγροτικού πετρελαίου ύψους 23 εκατ. ευρώ (με την πληρωμή αυτή το συνολικό ποσό του αγροτικού πετρελαίου για το 2013 θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ).

- Τα 27 εκατομμύρια ευρώ από το Μέτρο 144 για όλους καπνοπαραγωγούς.

- Οι πληρωμές για τις ενστάσεις της εξισωτικής αποζημίωσης παλαιοτέρων ετών και για το 2012 ύψους 30 εκατ. ευρώ.

-Οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 (δημόσια έργα, ΟΠΑΑΧ, μεταποίηση, Leader) ύψους 65 εκατ. ευρώ.

-Οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του προγράμματος αλιείας ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, θα καταβληθούν στους παραγωγούς 1 δισ. 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

 

Οι παρακρατήσεις

Τη στιγμή που οι Έλληνες αγρότες αναμένουν μια οικονομική ανάσα μέσα στις γιορτές και ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μεγάλος αριθμός φορέων συνωστίζονται για να «βάλουν χέρι» στο ζεστό χρήμα των αγροτών, έναντι ληξιπρόθεσμων χρεών παρελθόντων ετών.

Οι παρακρατήσεις αφορούν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για την αίτηση στον ΟΣ∆Ε (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων) και άλλες παροχές υπηρεσιών, τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια πάσης φύσεως, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και τελευταία µας προέκυψε η απειλή από τον διοικητή του ΟΓΑ, Ξενοφώντα Βεργίνη, για τις οφειλές από παλιές ασφαλιστικές εισφορές.
Ο ίδιος ο διοικητής του ΟΓΑ, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, τόνιζε ότι τυχών παρακράτηση δεν αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς από τη στιγμή που τα χρήματα κατατεθούν στους λογαριασμούς των αγροτών θεωρούνται εισόδημα. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θα προσφύγει στη λύση των παρακρατήσεων, παρά μόνο στις περιπτώσεις των αγροτών που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους και επιθυμούν να εισπραχθεί μια δόση απευθείας από τους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, εξήγγειλε, ότι από του χρόνου πρόθεση του Οργανισμού είναι οι πληρωμές των αγροτών προς τον ΟΓΑ να συμπίπτουν με τις ημερομηνίες είσπραξης των επιδοτήσεων.

Στην ερώτησή του προς την Κοµισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάµπης Αγγουράκης, αναφέρεται στις απειλές και στις παρακρατήσεις κοινοτικών ενισχύσεων, λέγοντας ότι «τα κονδύλια αυτών των ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι λεφτά των λαών, δίνονται σε όλους τους αγρότες της Ε.Ε. και αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση, χωρίς βέβαια να αναπληρώνουν τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των αγροτών».


Ακατάσχετο

Το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Ελευθερίου Αυγενάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκορδάς τονίζει ότι «εξαιρούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις από την κατάσχεση εις χείρας τρίτων».

«Στο πλαίσιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το άρθρο 982 παρ. ε ορίζει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση εις χείρας τρίτου κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο «βάσει του άρθρου 20 του Ν. 4161/2013, απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ σε περίπτωση απλού λογαριασμού και 2.000 ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο», ενώ «από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το Δημόσιο, για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<