Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους αγρότες ζητούν 13 «γαλάζιοι» βουλευτές

13-12-2013, 11:39
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους αγρότες ζητούν 13 «γαλάζιοι» βουλευτές

Να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους αγρότες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καλούν με ανοικτή τους επιστολή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, 13 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.

 

Στην επιστολή τους οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να γνωστοποιήσει συγκεκριμένα εντός των αμέσως προσεχών ημερών το πότε, σε τι ποσό και για ποιες ζημιές θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να «μην κάνουν μαύρες γιορτές».

 

 Επισυνάπτεται το κείμενο της Ανοικτής επιστολής:

 

Κύριε υπουργέ, Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ολοένα και εντείνεται η αγωνία χιλιάδων αγροτών-παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα για το εάν θα μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις και δεν θα κάνουν στην κυριολεξία «μαύρες γιορτές».

 

Στις εξαγγελίες, στις οποίες προβήκατε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων χρημάτων στους αγρότες (εξόφληση ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενστάσεων και υπολοίπων παρελθόντων ετών της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, τρίτη δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, καπνοπαραγωγών του μέτρου 144, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας), όπως άλλωστε και στην ομιλία σας επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην οποία επικεντρωθήκατε και μόνο σε ένα προϊόν – το βαμβάκι, απουσίαζε η αναφορά σε κρίσιμα ποσά που αφορούν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

 

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία αναφορά για το εάν και πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σημαντικά από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν υπήρξε καμία μνεία στο εάν και πότε θα αποζημιωθούν οι δεκάδες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σ΄όλη τη χώρα από το φαινόμενο της ακαρπίας, που έπληξε τα δένδρα τους. Και όταν μάλιστα εσείς ο ίδιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία σας στο υπουργείο στις 29 Μαΐου, είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα είχε ξεκαθαριστεί το θέμα και θα είχαν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Πουθενά δεν αναφερθήκατε στο τι θα γίνει με τους απλήρωτους παραγωγούς αναφορικά με το θέμα των βοσκοτόπων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Όπως επίσης δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, καμία αναφορά για το εάν και σε ποιο ύψος έχει καταβληθεί στον ΕΛΓΑ η οφειλόμενη κρατική συνεισφορά, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των πληγέντων αγροτών. Και όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που οι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις τους, έχουν ήδη καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ασφαλιζόμενοι έναντι κινδύνων και ζημιών, για τους οποίους δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ αποζημίωσης.

 

Και όταν επίσης είναι γνωστό ότι, πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών είδε φέτος το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, καθώς για παράδειγμα ροδακινοπαραγωγοί που πέρυσι συγκόμισαν 120 τόνους ροδάκινα, φέτος λόγω της ακαρπίας δεν μπόρεσαν να συγκομίσουν ούτε το 10% καλά-καλά της παραγωγής τους. Προκαλεί έκπληξη να μην εξετάζεται, ουσιαστικά, στη Βουλή η πρόταση νόμου δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, μεταξύ και οποίων ρυθμίζονταν και θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας κ.α. και την ίδια στιγμή να μην κάνετε καμία αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, για τις τεράστιες, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί, ζημιές που σημειώθηκαν φέτος. Κατόπιν τούτων και προκειμένου οι χιλιάδες αγρότες ανά την χώρα να μην κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», σας καλούμε όπως στις 11 Δεκεμβρίου, έτσι και εντός των αμέσως προσεχών ημερών, να ενημερώσετε αναλυτικά τους παραγωγούς για το πότε ακριβώς, με ποια ποσά και για ποιες ζημιές θα λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους.

 

Με τιμή

 

Καρασμάνης Γιώργος, Βουλευτής Πέλλας

 

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βουλευτής Φλώρινας

 

Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος, Βουλευτής Σερρών

 

Κοψαχείλης Τιμολέων, Βουλευτής Γρεβενών

 

Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας

 

Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς

 

Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βουλευτής Ημαθίας

 

Μπατσάρα Γεωργία, Βουλευτής Ημαθίας

 

Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Βουλευτής Πιερίας

 

Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Βουλευτής Έβρου

 

Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς

 

 Πατριανάκου Φεβρωνία, Βουλευτής Λακωνίας

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<