ΥΟΛΕΝΙ’S: Nέα είσοδος στην online αγορά τροφίμων

10-12-2013, 14:11
ΥΟΛΕΝΙ’S: Nέα είσοδος στην online αγορά τροφίμων

Της ANNAΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Περίπου 105 Έλληνες παραγωγοί από 75 περιοχές της χώρας βρίσκονται στο διαδικτυακό κατάστημα Yoleni’s, με σήμα την ελιά. Μέσα από αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουν τα προϊόντα τους, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά και η διαφημιστική καμπάνια για την Αγγλία.

Η «κιβωτός» που θα πάει τα ποιοτικότερα ελληνικά προϊόντα σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, φιλοδοξεί να γίνει η εταιρεία Yoleni’s. Μετά από δυόμισι χρόνια προετοιμασίας, το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) της εταιρείας είναι στον «αέρα» τους τελευταίους δύο μήνες και τα στελέχη της εταιρείας σχεδιάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

Το e-shop φιλοξενεί τα προϊόντα πάνω από 105 Ελλήνων παραγωγών, από 75 περιοχές της χώρας. Κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου, τόνος Αλοννήσου είναι μερικά από τα ονομαστά προϊόντα της χώρας που βρίσκονται στα.. ράφια τους.

Όπως τονίζει στην «Παραγωγή» ο γενικός διευθυντής της Yoleni’s, κ. Νίκος Πίπας, αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε από την ανάγκη της αγοράς για αγνά προϊόντα, καθώς μέχρι τώρα αγοράζουμε και ταΐζουμε τα παιδιά μας τρόφιμα γεμάτα συντηρητικά. «Επιπλέον, είναι ένα μέσο για να προμηθεύεται ο κόσμος πράγματα από τα οποία η Ελλάδα είναι γεμάτη και δεν τα ξέρει κανείς. Οι καλοί παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά, καθώς τα σούπερ μάρκετ ζητούν περιθώρια κέρδους απαγορευτικά και έτσι καταφεύγουν στις εξαγωγές», σημειώνει ο κ. Πίπας, για να προσθέσει πως το 90% των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζονται, εξάγουν τα προϊόντα τους.

Ο στενός πυρήνας της εταιρείας είναι 12 άτομα, ενώ οι εξωτερικοί συνεργάτες τους φτάνουν κατά καιρούς τους 20. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γεωργιάδη, υπεύθυνο του digital marketing, θέλουν να διαφοροποιηθούν και γι’ αυτό προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, για να γνωρίσει κανείς την υψηλή διατροφική και πολιτιστική αξία της Ελλάδας. Στο e-shop βρίσκει κανείς φωτογραφίες από έτοιμα, τραπέζια γεμάτα με τα προϊόντα που διαθέτουν, μαγειρεμένα και στημένα, ενώ περνώντας πάνω από το κάθε προϊόν με το ποντίκι του υπολογιστή εμφανίζεται η ταυτότητά του. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά βίντεο με προτεινόμενες συνταγές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Οι παραγωγοί και τα προϊόντα

Τα κριτήρια για την επιλογή των παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία είναι τρία. Πρώτον, τα προϊόντα τους πρέπει να είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά, βασισμένα στην ελληνική παράδοση. Δεύτερον, πρέπει να είναι πιστοποιημένα, έτσι ώστε να είναι και κατάλληλα προς εξαγωγή και τρίτον, να πληρούν κάποιες προδιαγραφές τα επιμέρους στοιχεία τους, όπως η συσκευασία.

Στο e-shop, στην περιγραφή του προϊόντος, πέρα από τις λεπτομέρειες, δίνεται έμφαση στην περιοχή όπου παράγεται. Το προϊόν συνοδεύουν η ιστορία του τόπου καταγωγής του, αλλά και δυο λόγια για τον παραγωγό. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή ανά περιοχή, όπου μέσα από χάρτη της χώρας ο επισκέπτης βλέπει τι παράγεται εκεί και επιλέγει.

 

Το «ταξίδι»

Μόλις μπει μια παραγγελία στο σύστημα, ξεκινούν να μαζεύουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς, καθώς δεν κρατούν αποθέματα στην εταιρεία. Όταν φτάσουν εκεί, τα προϊόντα συσκευάζονται, αφαιρείται ο αέρας και μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο φεύγουν για τον καταναλωτή. Συνήθως, την επόμενη εργάσιμη της παραγγελίας έχουν φτάσει. Εντός Αθηνών εξυπηρετεί η εταιρεία, ενώ για πιο μακρινές αποστάσεις χρησιμοποιείται μεταφορική. Για παραγγελίες του εξωτερικού, το μέγιστο διάστημα αναμονής είναι πέντε μέρες. Επιπλέον, με χρήση ειδικής συσκευασίας μπορούν και αποστέλλουν και νωπά προϊόντα.

 

Στόχος το online food market

Με «όχημα» τα προϊόντα τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες «κυνηγούν» την πρώτη θέση στην online αγορά τροφίμων, η οποία στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ μικρή, αλλά στην Ευρώπη έχει μεγάλο κοινό. Ενδεικτικά, στην Αγγλία, χώρα την οποία ήδη εξυπηρετούν, η online αγορά τροφίμων είχε πέρυσι τζίρο 17 δισ., εκ των οποίων τα 9 ήταν τρόφιμα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια έτοιμη αγορά, για την οποία, στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά, μαζί με της Γερμανίας, η διαφημιστική καμπάνια. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, το google και σχετικά sites θα «επιστρατευθούν». Το κοινό τους άλλωστε είναι συγκεκριμένο. Άνθρωποι ηλικίας 25-45 ετών, με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους για ψώνια. «Θέλουμε να γίνουμε portal, να γίνουν γνωστά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Πίπας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<