ΠΑΣΕΓΕΣ: «Η ΚΑΠ έχασε τα κοινά της χαρακτηριστικά»

Του ΚΩΣΤΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
(adamopoulos@paragogi.net)
Τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ, με τα τέσσερα βασικά σενάρια, εξηγώντας τις επιπτώσεις του καθενός για την αγροτική οικονομία, τους παραγωγούς, την εθνική οικονομία και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, παρουσίασε ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες βουλευτές.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ. Κολύβας, «θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), χωρίς όμως ισοπέδωση», ενώ πρόσθεσε ότι πολλά χρήματα θα αλλάξουν χέρια. «Μπορεί η νυν ΚΑΠ να εξασφάλισε τις εισροές για τη χώρα μας, όμως δημιούργησε πολλές αδικίες. Μετέτρεψε δικαιώματα για παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο που δεν είχαμε βάση του ιστορικού μοντέλου και στήριξε τους αγρότες του καναπέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κολυβάς παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ, με τα βασικά σενάρια, εξηγώντας τις επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία, τους παραγωγούς, την εθνική οικονομία και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, αφήνοντας αιχμές ότι «η νέα ΚΑΠ έχει χάσει όλα τα «κοινά» χαρακτηριστικά της και αυτό ενέχει τον κίνδυνο για μερική ή ολική επανεθνικοποίησή της μετά το 2020».
Σενάριο 1: Ενιαία Περιφέρεια
Μεγάλο ποσοστό σύγκλισης (784 εκατ. ευρώ - 7,87%). Σημαντική μεταφορά πόρων στους βοσκότοπους (16% των πόρων των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε βοσκότοπους: από 305 εκατ. ευρώ το 2012 σε 515 εκατ. ευρώ το 2019, άνοδο 68,9%).
Το σενάριο είναι απλό στην εφαρμογή, με μικρό διοικητικό φόρτο. Εδώ αγνοείται το γεωργικό δυναμικό των επιλέξιμων εκτάσεων.
Σενάριο 2: 13 Διοικητικές Περιφέρειες
Σημαντική σύγκλιση εντός των διοικητικών περιφερειών – αναδιανομή εντός των νομών της περιφέρειας (755 εκατ. ευρώ - 7,58%).
Σημαντική μεταφορά πόρων στους βοσκότοπους (15% των πόρων των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε βοσκότοπους: από 305 εκατ. ευρώ το 2012 σε 506 εκατ. ευρώ το 2019, άνοδο 65,9%).
Σημαντικός διοικητικός φόρτος.
Αγνόηση του γεωργικού δυναμικού των επιλέξιμων εκτάσεων.
Σενάριο 3: Δύο Περιφέρειες (Καλλιεργούμενες εκτάσεις – Βοσκότοποι)
Περίπτωση 1η
Μικρότερη σύγκλιση (468 εκατ. ευρώ - 4,70%).
Μηδενική μεταφορά πόρων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στους βοσκότοπους.
Μικρή μοναδιαία αξία δικαιώματος στους βοσκότοπους (116 ευρώ/ha).
Εκτίμηση του γεωργικού δυναμικού των επιλέξιμων εκτάσεων.
Περίπτωση 2η: Ενίσχυση στους βοσκότοπους
Αξιόλογη μεταφορά πόρων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στους βοσκότοπους (13% των πόρων των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε βοσκότοπους: από 305 εκατ. ευρώ το 2012 σε 476 εκατ. ευρώ το 2019, άνοδο 56%).
Μοναδιαία αξία δικαιώματος στους βοσκότοπους (182 ευρώ/ha).
Σενάριο 4: Τέσσερις Περιφέρειες: Καλλιεργούμενες εκτάσεις (πεδινές και ορεινές) Βοσκότοποι (πεδινοί και ορεινοί)
Περίπτωση 1η
Μικρή σχετικά σύγκλιση (443 εκατ. ευρώ - 4,45%).
Μηδενική μεταφορά πόρων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στους βοσκότοπους.
Μεγαλύτερο διοικητικό φόρτο.
Εκτίμηση του γεωργικού δυναμικού των επιλέξιμων εκτάσεων.
Περίπτωση 2η: Μεταφορά πόρων στους βοσκότοπους
Μικρή σχετικά σύγκλιση (486 εκατ. ευρώ - 4,88%).
Μικρή μεταφορά πόρων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στους βοσκότοπους (5% των πόρων των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε βοσκότοπους: από 305 εκατ. ευρώ το 2012 σε 376 εκατ. ευρώ το 2019, άνοδο 23,3%).
Πάντως, το σενάριο 1 είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτό που θα προταθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στη διαβούλευση που θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τί είπε ο Τ. Καραμίχας
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται με βάση τα σενάρια της μελέτης επανέλαβε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του προγράμματος προβολής της ΚΑΠ, το οποίο υλοποιεί.
Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ο κ. Καραμίχας τόνισε πως στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την εκτατική.
Πάντως, ανεξάρτητα του σεναρίου επιλογής, θα αυξηθεί η Μοναδιαία Αξία Δικαιώματος (ΜΑΔ) Διοικητικής Περιφέρειας (και Νομού) που η σημερινή του αξία είναι σημαντικά μικρότερη της μέσης τιμής (αντίστροφα θα μειωθεί για Διοικητική Περιφέρεια και Νομούς με υψηλή μέση τιμή). Θα αυξηθεί η ΜΑΔ παραγωγού που η σημερινή του αξία είναι σημαντικά μικρότερη της μέσης τιμής (αντίστροφα θα μειωθεί για παραγωγούς με υψηλή σημερινή μέση τιμή).
Θα γίνει μετακίνηση χρημάτων μεταξύ των παραγωγών (απ’ ότι προκύπτει οι κερδισμένοι θα είναι περισσότεροι των χαμένων). Το ύψος της μετακίνησης εξαρτάται: α) από το ποσό του εθνικού φακέλου που θα διατεθεί ανά περιφέρεια και β) από την επιλογή του αλγορίθμου σύγκλισης (ολική 90-60-30%, τήρηση μόνο του 60% ή τήρηση του 60% και του 30%). Εν γένει, όσο μικρότερο είναι το πλήθος των περιφερειών, τόσο μεγαλύτερη είναι η σύγκλιση. Ενώ υπολογιστικά (και κατ’ επέκταση διοικητικά) είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση μικρού πλήθους περιφερειών.
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...
Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...