Φωνάζουν για το γάλα, δεν κάνουν τίποτα για τα προβλήματα

10-12-2013, 14:00
Φωνάζουν για το γάλα, δεν κάνουν τίποτα για τα προβλήματα

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

«Βάζετε θέμα υιοθέτησης της διάρκειας ζωής του γάλακτος που ισχύει στην Ευρώπη, αλλά δεν πιέζετε για το υπόλοιπο θεσμικό καθεστώς που ισχύει σε άλλες χώρες», διαμαρτύρονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Όπως καταγγέλλουν, δεν είναι δυνατόν στην Ολλανδία η μέση χρονική διάρκεια για την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας μονάδας να είναι 11 ημέρες και στην Ελλάδα περίπου 2 χρόνια. Όπως, επίσης, δεν είναι δυνατόν το 80% του ζωικού πληθυσμού να μην καλύπτεται από άδεια λειτουργίας ή να εμπλέκονται 16 υπηρεσίες στη διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας ή ο παραγωγός να αντιμετωπίζεται σαν ένας δόλιος τύπος που δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του από το να ρυπαίνει το περιβάλλον.

Η κραυγή αγωνίας των Ελλήνων αγελαδοτρόφων εκφράστηκε στην πρόσφατη διημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), από τον πρόεδρο της Ένωσης Φυλών Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), Αθανάσιο Βασιλέκα. Ο ίδιος έθεσε ένα βασικό ερώτημα: «Το φρέσκο γάλα είναι αυτό που κρατά, όπως λένε, υψηλά το κόστος του γάλακτος για τον καταναλωτή και αν ναι, πώς εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης το γεγονός ότι το μακράς διάρκειας ζωής γάλα στη χώρα μας είναι ακριβότερο από το φρέσκο; Πώς εξηγεί ότι σε όλη την Ευρώπη το φρέσκο γάλα είναι ακριβότερο (και σημαντικά μάλιστα) από το μακράς διάρκειας ζωής και στη χώρα μας συμβαίνει το αντίθετο»;

Ο ίδιος συνέχισε: «Εάν υποθέσουμε ότι το Υπουργείο υλοποιεί ότι του εισηγείται ο ΟΟΣΑ και πέφτει το κόστος γάλακτος κατά 10 λεπτά το λίτρο, αυτό σημαίνει ότι η μέση ελληνική οικογένεια θα επωφεληθεί 3 ευρώ τον μήνα. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει και σε εμάς τους αδαείς, τί επιβάρυνση θα έχει η ελληνική οικογένεια από τη διάλυση της ελληνικής αγελαδοτροφίας και συνεπώς από την αύξηση του ποσού για εισαγωγές κατά περίπου 1 δισ., ενώ παράλληλα 100.000 άτομα κτηνοτρόφοι και οι απασχολούμενοι με συναφή επαγγέλματα (κτηνίατροι, φαρμακέμποροι, εργάτες, ζωοτέχνες, ζωοτροφές, οδηγοί κ.λπ.) θα χάσουν τη δουλειά τους; Μήπως η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 3 ευρώ»;

 

Τί ζητούν

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν αντί ημίμετρων:

- Πριμοδότηση των μονάδων που εφαρμόζουν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης και διατηρούν δικά τους παράγωγα. Επειδή σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος της ΕΦΧΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός (ως γνωστόν εφαρμόζει πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, ελέγχου των αποδόσεων και τήρησης των γενεαλογικών βιβλίων της φυλής HOLSTEIN) θα πρέπει να δοθεί κίνητρο όλοι οι παραγωγοί να εγγραφούν στην Ένωση.

- Αυστηρότατος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΟ Δήμητρα των ισοζυγίων για την αποφυγή ελληνοποιήσεων και από τον ΕΦΕΤ για την τήρηση των αγορανομικών διατάξεων.

- Σε συνεργασία με τις Ενώσεις καταναλωτών θα πρέπει να ενημερώνεται ο καταναλωτής ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από ελληνικό γάλα βοηθά την εθνική οικονομία, συνεπώς και τον ίδιο, καθώς επίσης του εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

- Σύνδεση φυτικής και ζωικής παραγωγής. Οι έρευνες που γίνονται στα διάφορα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα αφού καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη, με στόχο την αύξηση της επάρκειάς μας σε ζωοτροφές.

- Δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών από τράπεζες μέσω της εκχώρησης γάλακτος. Δηλαδή, θα γίνεται ένα συμβόλαιο μεταξύ παραγωγού και τράπεζας, με το οποίο ο παραγωγός θα δίνει εντολή στη γαλακτοβιομηχανία να πληρώνει από την αξία του γάλακτος που παραδίδει σε αυτήν τις δόσεις του δανείου που θα παίρνει από την τράπεζα. Το δάνειο να είναι ετήσιας διάρκειας και η αποπληρωμή του σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Η μηνιαία δόση δεν θα υπερβαίνει το 25% της συνολικής μηνιαίας αξίας του γάλακτός του και γι’ αυτό θα υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση της γαλακτοβιομηχανίας. Με αυτό τον τρόπο ο παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει έγκαιρα τις ζωοτροφές του ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, προκειμένου να διατηρήσει και να αυξήσει τον ζωικό του πληθυσμό και κατά συνέπεια την παραγωγή του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σήμερα πολλές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού και συνεπώς ή διαλύονται ή είναι σε φθίνουσα πορεία.

- Έλεγχος της ασυδοσίας των αλυσίδων πώλησης τροφίμων. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και στα προϊόντα που πωλούν, καθώς και στον τρόπο που τα εκθέτουν. Επίσης, είναι αδιανόητο οι μεγάλες αλυσίδες να κερδίζουν από την πώληση του τελικού προϊόντος σχεδόν όσο είναι η τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός, έχοντας βάλει φυσικά την προσωπική του εργασία και πληρώνοντας όλα τα κόστη. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν οι αλυσίδες, οι οποίες εισπράττουν ζεστό χρήμα να πληρώνουν τα εργοστάσια με επιταγές 8-10 μηνών πολλές φορές μετακυλιόμενες και όλο αυτό να καταλήγει με τη σειρά του με τον άλφα ή βήτα τρόπο στις πλάτες των παραγωγών.

- Εφόσον εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σε πανελλήνια κλίμακα εξάλειψης των ασθενειών, παραγωγοί που παρουσιάζουν συνεχώς υποτροπές (π.χ. σε βρουκέλλωση) όχι μόνο να πάψουν να αποζημιώνονται, αλλά να τους αφαιρείται και η άδεια λειτουργίας. Διότι αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο και μία ατελείωτη πηγή μόλυνσης και για τους σωστούς παραγωγούς.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<