Συνεταιριστικά Οινοποιεία: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για διάρκεια και επιτόκιο

09-12-2013, 14:53
Συνεταιριστικά Οινοποιεία: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για διάρκεια και επιτόκιο

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

 

Στον… αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται 100 οινοποιητικές επιχειρήσεις -οι περισσότερες εκ των οποίων συνεταιριστικές -, καθώς οι δεσμεύσεις που είχαν δώσει πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα Πειραιώς, για ευνοϊκότερους όρους ως προς τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων, δεν έχουν τηρηθεί.

Δέκα μήνες αργότερα οι διαπραγματεύσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχουν καρποφορήσει… Η Ένωση ζητά να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις περί ευνοϊκότερων όρων, όσον αφορά τη διάρκεια των δανείων και το ύψος του επιτοκίου, έχοντας απευθυνθεί στους βουλευτές κάθε Νομού όλης της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους «έφεραν» το αίτημα στη Βουλή με έγγραφά τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται, πως το ΥΠΟΙΚ είχε χορηγήσει παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης για ένα έτος, από 31/12/2012 σε 31/12/2013.

Μιλώντας στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, αναφέρει πως κύριο αίτημα και των 100 οινοποιητικών επιχειρήσεων ήταν και είναι τα δάνεια να γίνουν 10ετούς διάρκειας με χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 4-5%, προκειμένου η αποπληρωμή να καταστεί δυνατή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έπειτα από συμφωνία, ΥΠΟΙΚ και Πειραιώς είχαν δεσμευτεί πως θα εξετάσουν το αίτημα των συνεταιριστικών οινοποιείων κατά περίπτωση. Κάτι, το οποίο δεν έγινε, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κορδοπάτης, στις περισσότερες περιπτώσεις το επιτόκιο φτάνει το 7%, γεγονός που δυσκολεύει σε τεράστιο βαθμό τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, τη στιγμή που η πλειοψηφία εξ αυτών βρίσκεται στο μεταίχμιο της επιβίωσης.

«Θέλουμε μικρότερο επιτόκιο. Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε. Οι όροι που θέτει η Τράπεζα είναι επαχθείς», επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής της ΚΕΟΣΟΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι οινοποιητικές επιχειρήσεις κρατιούνται με τα δόντια για να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχούς επιδεινούμενης κρίσης και ανικανότητας αποπληρωμής από τους προμηθευτές». Ο κ. Κορδοπάτης χαρακτήρισε «ανάσα» την πιθανή έγκριση του αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Όπως δήλωσε, δάνεια ύψους 1.200.000 ευρώ θα είναι ευκολότερο να εξυπηρετηθούν από τις διοικήσεις των συνεταιριστικών εταιρειών σε βάθος χρόνου.

Ο ίδιος δε αναφέρει πως η Ένωση θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις εκ μέρους των 100 οινοποιητικών επιχειρήσεων. «Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε αποφάσεις που στηρίζονται σε λογικά πλαίσια. Γνωρίζουμε πως τη δεδομένη στιγμή οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι άλλες, ωστόσο πλήττεται ο πυρήνας της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων».

 

Κατανάλωση

Η μειωμένη κατανάλωση αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο, το οποίο καλούνται να προσπεράσουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις. Ο κ. Κορδοπάτης επικαλούμενος τη διαρκή πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών λόγω ύφεσης, τονίζει πως η κατανάλωση του κρασιού σε αξίες έχει μειωθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης κατά 40%.

Αυτό που έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ, είναι το «προφίλ» του Έλληνα καταναλωτή. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην «Παραγωγή», η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της στροφής των ελληνικών νοικοκυριών στην αγορά αποκλειστικά των βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα.

Ο ίδιος, δε, επισημαίνει το ισχυρό πλήγμα που δέχεται το εμφιαλωμένο κρασί, σχολιάζοντας πως οι καταναλωτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον κυρίως για άλλες συσκευασίες, που συμφέρουν πρωτίστως την τσέπη τους. Όπως αναφέρει, το χύμα κρασί, το οποίο αποτελεί το 60% της κατανάλωσης, εμφανίζεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι των εμφιαλωμένων, λόγω της χαμηλότερης τιμής του. Προς τούτο έχει συμβάλει και η διακίνησή του σε συσκευασία pet και σε «ασκούς».

Σύμφωνα με τον κ. Κορδοπάτη, στην εγχώρια αγορά κυκλοφορεί λιγότερο χρήμα, δεν μπορεί πλέον να βρεθεί «ζεστό ρευστό», ενώ οι τράπεζες έχουν σταματήσει από καιρό να δανείζουν. «Όλα τα παραπάνω οδηγούν τα συνεταιριστικά οινοποιεία σε οριακή κατάσταση», συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Η επιστολή Αυγενάκη

Το αίτημα των συνεταιριστικών οινοποιείων έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σε έγγραφό του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το υπουργείο Οικονομικών χορήγησε παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης για ένα έτος (από 31/12/2012 σε 31/12/2013) περίοδο την οποία όμως κατέστησε τοκοφόρο. Παράλληλα και η Τράπεζα Πειραιώς, παρ’ ότι δεν θέλησε να προβεί σε συνολική ρύθμιση για το εν λόγω δανειακό προϊόν, μας διαβεβαίωσε ότι κατά τις εξατομικευμένες συζητήσεις για μακροπρόθεσμη ρύθμιση με τους συνεταιρισμούς, θα υιοθετούσε ευνοϊκούς όρους, όσον αφορά τη διάρκεια των δανείων και το ύψος του επιτοκίου».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «δέκα μήνες μετά τις συνομιλίες και τις κατ’ ιδίαν επαφές των συνεταιρισμών με την Τράπεζα Πειραιώς, δεν τηρήθηκαν οι παραπάνω δεσμεύσεις. Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί την περίοδο αυτή παρέλαβαν την συγκομιδή του 2013 χωρίς να είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους παραγωγούς, αφού είτε οι δανειακές είτε οι υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, έχουν πια ανελαστικό και ποινικό χαρακτήρα, σε περίπτωση μη πληρωμής αυτών των υποχρεώσεων όπως καλά γνωρίζετε».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<