"Ένεση" 500 εκατ. από την ΕΤΕπ για εξαγωγικές επιχειρήσεις

19-12-2012, 18:38

Την έγκριση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα αποδεσμεύσει εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα ενεργοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων (ιδίως των εξαγωγικών) οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια και να εισάγουν αγαθά λόγω των εγγυήσεων που τους ζητούν οι προμηθευτές τους. Αδυνατούν σήμερα να βρουν κεφάλαια και δυσκολεύονται στην εισαγωγή αγαθών, καθώς τους ζητούνται εγγυήσεις.

Η κίνηση είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά το φθινόπωρο κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ αναφέρει τα εξής:

Το Δ.Σ. της ΕΤΕπ ενέκρινε σήμερα (σ.σ. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου) ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο που για πρώτη φορά τίθεται στη διάθεση της Ελλάδος. Το μέσο αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να στηρίξει, με ποσό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Hoyer δήλωσε σχετικά: Με τη δημιουργία αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικότατο βήμα που θα προσδώσει νέο δυναμισμό στη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος, επιτρέποντας στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους σε μια περίοδο κατά την οποία οι ξένες τράπεζες αναδιπλώνονται. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη συνεισφορά, ύψους 900 εκατ. ευρώ, την οποία είχε η ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία το 2012 και από την οποία επωφελήθηκαν επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης, καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα, έχοντας ήδη παράδοση στη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους, προσθέτει ένα μέσο στήριξης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, το οποίο θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αναδίπλωση των εμπορικών τραπεζών.

Η Τράπεζα θα παρέχει εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών και, καθώς οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να στηρίξει έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.18.2019 12:19

Την απονομή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που μετατάχθηκαν ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο...

02.18.2019 12:11

«Τρέχουν» στο... παρά πέντε για λιγνίτες και ΔΕΠΑ
«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

02.15.2019 19:07

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες - Νέα επίθεση στην κυβέρνηση
Το πρωί του Σαββάτου φεύγουν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<