"Ένεση" 500 εκατ. από την ΕΤΕπ για εξαγωγικές επιχειρήσεις

19-12-2012, 18:38

Την έγκριση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα αποδεσμεύσει εγγυήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα ενεργοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων (ιδίως των εξαγωγικών) οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια και να εισάγουν αγαθά λόγω των εγγυήσεων που τους ζητούν οι προμηθευτές τους. Αδυνατούν σήμερα να βρουν κεφάλαια και δυσκολεύονται στην εισαγωγή αγαθών, καθώς τους ζητούνται εγγυήσεις.

Η κίνηση είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά το φθινόπωρο κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ αναφέρει τα εξής:

Το Δ.Σ. της ΕΤΕπ ενέκρινε σήμερα (σ.σ. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου) ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο που για πρώτη φορά τίθεται στη διάθεση της Ελλάδος. Το μέσο αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να στηρίξει, με ποσό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Hoyer δήλωσε σχετικά: Με τη δημιουργία αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικότατο βήμα που θα προσδώσει νέο δυναμισμό στη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος, επιτρέποντας στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους σε μια περίοδο κατά την οποία οι ξένες τράπεζες αναδιπλώνονται. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη συνεισφορά, ύψους 900 εκατ. ευρώ, την οποία είχε η ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία το 2012 και από την οποία επωφελήθηκαν επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης, καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα, έχοντας ήδη παράδοση στη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους, προσθέτει ένα μέσο στήριξης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, το οποίο θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αναδίπλωση των εμπορικών τραπεζών.

Η Τράπεζα θα παρέχει εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών και, καθώς οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να στηρίξει έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.22.2017 14:17

Α. Λοβέρδος στο «xrimaonline.gr»: Με ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστε επενδύσεις και χρέος
Για μία νέα Κεντροαριστερά, που θα επανακαταλάβει τον ιστορικό της ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάνει λόγο στο xrimaonline.gr ο...

09.22.2017 14:09

Από 13.000 έως 14.000 οι επιλαχόντες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών
Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα...

09.22.2017 13:27

Β. Κόκκαλης: «Ριζοσπαστική λύση στα κόκκινα αγροτικά δάνεια»
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<