Από τον ΟΓΑ περιμένουν έσοδα στα Ταμεία

04-12-2013, 14:22
Από τον ΟΓΑ περιμένουν έσοδα στα Ταμεία

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Από τη διάταξη που τελικά συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον ΟΓΑ και την είσπραξη των οφειλόμενων από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αναμένει το υπουργείο να πάρουν ανάσα τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, τα οποία όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, έχουν καταρρεύσει. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από τον κ. Βρούτση με σημαντικές παραλήψεις σχετικά με τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των αγροτών, η κυβέρνηση ρίχνει σημαντικό βάρος στην τροπολογία που προβλέπει το μπλόκο των κοινοτικών επιδοτήσεων σε όσους οφείλουν στα ταμεία, που «ακουμπά», κυρίως, στον ΟΓΑ και τους αγρότες.

Οι τροϊκανοί τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, διατηρούν τεράστιες επιφυλάξεις ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων. Έτσι και παρ’ ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε την εξοικονόμηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ (943 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) τελικά η Τρόικα δέχθηκε 601 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εξοικονομούνται από την τροπολογία για τη παρακράτηση των επιδοτήσεων και τα «δομικά μέτρα στον ΟΑΕΕ». Μάλιστα, από τον συμψηφισμό των κρατικών επιδοτήσεων, επιστροφών φόρου κ.λπ. σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, μέσω συνεχών διασταυρώσεων, η τρόικα ελπίζει περισσότερα απ’ ότι το υπουργείο και είναι το μόνο σημείο του νομοσχεδίου, όπου δεν συνοδεύεται από αστερίσκο. Συνολικά, εκτιμάται ότι τελικά θα επιφέρει στο σύστημα 106 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης του υπουργείου για 86 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της επιμονής της τρόικας στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, είναι ότι στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Βρούτση, δεν περιλαμβάνονται τελικά, ρυθμίσεις που ήταν ευνοϊκές για, όπως η αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης, ώστε να καταστεί ελκυστική επιλογή για τους εν αναμονή συνταξιούχους και η συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 έτη, με 40 χρόνια ασφάλισης.

 

Κατασχέσεις μέσω ΚΕΑΟ

Στο νομοσχέδιο, ωστόσο, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία ενεργοποιεί τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με απειλές κατασχέσεων κλπ. Το ΚΕΑΟ θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει από το Καλοκαίρι για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και τον Ιανουάριο του 2014 να ξεκινήσει εισπράξεις και για ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία για την ένταξη ασφαλισμένων του ΟΓΑ με οφειλές σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για παράταση της προθεσμίας. Ως εκ τούτου, από την 1η Ιανουαρίου 2014, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΓΑ θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ, ώστε να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξής τους. Προκειμένου να μην συσσωρευτούν στο ΚΕΑΟ μικρές οφειλές, στον ΟΓΑ, αλλά και στα υπόλοιπα Ταμεία θα διαβιβάζουν ασφαλιστικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή και επιβαρύνσεις), ενώ θα διεκδικούν τις οφειλές έως τα 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές σε δύο Ταμεία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση οφειλέτη που χρωστά συνολικά, από κεφάλαιο και επιβαρύνσεις, στο ΙΚΑ 3.500 ευρώ + 2.500 ευρώ και στον ΟΑΕΕ 1.000 ευρώ και 500 ευρώ, στο ΚΕΑΟ θα διαβιβαστούν οι οφειλές που έχει στο ΙΚΑ, αφού αθροιστικά υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα παραμείνουν στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες αγρότες αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, σχεδόν οι μισοί, να είναι ανασφάλιστοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΓΑ είναι ότι από τους 581.659 ασφαλισμένους αγρότες, στο Ταμείο πληρώνουν εισφορές οι 312.000, ενώ οι υπόλοιποι 269.000 δεν πληρώνουν - και μάλιστα εδώ και χρόνια.

 

ΟΓΑ: Επαναφορά συντάξεων σε 62.000 υπερήλικες

Την πρόταση της διοίκησης του ΟΓΑ για την εκ νέου απόδοση σύνταξης σε 62.000 ανασφάλιστους υπερήλικες θα θέσει ο κ. Ξενοφών Βεργίνης υπόψη του υπουργού Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη. 

Όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο διοικητής του ΟΓΑ, η πρότασή του είναι αποδεκτή και βιώσιμη και έχει ήδη δοθεί στον υπουργό Εργασίας ενώ θα απασχολήσει και τη συνάντησή του με κ. Στουρνάρα, καθώς, όπως είπε, το θέμα αποτελεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. 

Εξήγησε ότι πρόκειται για υπερήλικες που λάμβαναν 360 ευρώ σύνταξη, η οποία διακόπηκε. 

Παράλληλα με το αίτημα για την επαναπόδοση όλου του ποσού της σύνταξης το νέο έτος, ο κ. Βεργίνης υποβάλλει και μια πιο ευέλικτη πρόταση, εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω κόστους. 

Σύμφωνα με την εισήγηση, το 2014 να δοθεί ποσό 216 ευρώ, το 2015 να καταβάλλονται 270 ευρώ και το 2016 να αποκατασταθεί πλήρως η σύνταξη, στα 360 ευρώ. 

Εξάλλου, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό, οι οποίες φτάνουν τα 800 εκ. ευρώ, ο διοικητής του ΟΓΑ ενημέρωσε ότι ενώ έγινε ρύθμιση οφειλών, η ανταπόκριση των οφειλετών είναι απογοητευτική αφού φτάνει μόλις το ποσοστό του 5%-6%, δηλαδή περίπου 10.000 - 14.000 οφειλέτες. 

Ωστόσο ο ΟΓΑ θα έχει εξοφλήσει το 50%-60% των δικών του οφειλών του προς τρίτους (της περιόδου 2007 -2011) έως το τέλος του χρόνου και το σύνολο του ποσού του Μαρτίου του 2014. 

Επίσης ο κ. Βεργίνης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η χρήση του 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ για τον ΟΓΑ, τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και την ηλεκτρονική πληροφόρηση, καθώς το υπάρχον σύστημα είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Βεργίνης. 

Διαβεβαίωσε, καταλήγοντας, πως ο προϋπολογισμός εξελίσσεται ομαλά και δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε ότι φημολογείται περί κινδύνου στην απόδοση των συντάξεων. 

Εξήγγειλε, τέλος, τη δημιουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών ανά την Επικράτεια (με προτεραιότητα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου) και ενίσχυση των διευθύνσεων, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος από τις περιφέρειες. 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<