Επενδύσεις και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΩΔΩΝΗ

03-12-2013, 15:36
Επενδύσεις και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΩΔΩΝΗ

Σε εταιρεία με διεθνή προσανατολισμό και εξωστρεφή χαρακτήρα μετεξελίσσεται η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ η οποία έχει εισέλθει σε νέα φάση μετά την εξαγορά της από τη διεθνή επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives.

 

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τομ Σέιπερς (Tom Seepers) στο διάστημα του ενός χρόνου από την εξαγορά της (Νοέμβριος 2012), παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η ΔΩΔΩΝΗ πέτυχε να σταθεροποιήσει για πρώτη φορά σε διάστημα τριετίας τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά και να ενισχύσει τις εξαγωγές της κατά 12% το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

 

Προτεραιότητα της διοίκησης είναι, σύμφωνα με τον κ. Σέιπερς, η ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους "παίκτες" του κλάδου για πιθανές συνεργασίες. Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει προτάσεις στη διοίκηση οι οποίες εξετάζονται, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν εταιρείες στον κλάδο οι οποίες έχουν δανεισμό μεγαλύτερο από την αξία τους. Όσον αφορά στις πωλήσεις, το 2012 ανήλθαν σε 84,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 0,5 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2013 εκτιμάται ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

 

Εξάλλου, σημειώθηκε αύξηση εξαγωγών το 2012 κατά 12% και η εταιρεία εξήγαγε πάνω από 3.130 τόνους από 48 κωδικούς προϊόντων, με τη φέτα να αποτελεί το "δυνατό χαρτί" της. Όπως αναφέρθηκε, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 20% των πωλήσεων ενώ στόχος της διοίκησης είναι σε 3-5 χρόνια οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται οι εξαγωγές των προϊόντων σε υφιστάμενες αγορές αλλά και σε νέες όπως η Μ. Ανατολή, η Ρωσία και η Ασία. Ειδικότερα, η φέτα ΔΩΔΩΝΗ εξάγεται σε 35 χώρες, ανάμεσά τους σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ συνεχώς ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Μ. Ανατολής και της Ασίας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σέιπερς, η εταιρεία απέδωσε φόρο εισοδήματος ύψους 0,5 εκατ. ευρώ το 2012 και 0,8 εκατ. ευρώ το 2011. Η εταιρεία διατηρεί τη σημαντική συμβολή της στην τοπική οικονομία. Στη διάρκεια του 2012 συνέβαλε με ποσό που ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία της Ηπείρου. Το 2014 η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυνατότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας αλλά και τη δυνατότητα προσφοράς στους καταναλωτές προϊόντων σε ποικιλία συσκευασιών. Η προστασία της ελληνικότητας της φέτας αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τη ΔΩΔΩΝΗ και στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους παραγωγούς για την ίδρυση Συνδέσμου Παραγωγών Φέτας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.19.2021 15:23

Θεσσαλονίκη: Στήριξη μυδοκαλλιεργητών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια),...

10.19.2021 14:47

Τρίκαλα: Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκι, αμπέλια και καπνό από τις βροχοπτώσεις
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις,...

10.19.2021 14:39

Σ. Κεδίκογλου: Η επιστήμη «βοήθεια» στην ταχύτερη αναζωογόνηση του φυτικού πλούτου της Βόρειας Εύβοιας
Για την ανάγκη λήψης δράσεων που θα συμβάλουν στην συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στην...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<