Σε συμπληγάδες το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

03-12-2013, 13:13
Σε συμπληγάδες το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

 

Σβήνει και γράφει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών, που φαίνεται να δυσκολεύεται πολύ να βρει τη χρυσή τομή που θα ικανοποιεί τους πιστωτές, αλλά και τους βουλευτές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, πολλοί εκ των οποίων ενίστανται του νομοσχεδίου, κουνώντας προειδοποιητικά το «δάκτυλο» σε Σαμαρά και Βενιζέλο.

Η νέα φορολόγηση των ακινήτων εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, καθώς τη δεδομένη στιγμή δεν επιθυμεί τη διατάραξη τη κοινοβουλευτικής της ισορροπίας, αλλά ούτε νέες κόντρες με την τρόικα. Η δυσκολία διαφαίνεται από το γεγονός ότι η κατάθεση των τελικών διατάξεων του νέου νόμου παρατείνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, χωρίς το υπουργείο να καταλήγει κάπου. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ενώ το ν/σ αναμένονταν στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, αργά το βράδυ της Τετάρτης άρχισαν οι «πληροφορίες» για παράταση της κατάθεσης.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την αναβολή, υποστηρίζοντας πως αν και έχουν οριστικοποιηθεί οι βασικές διατάξεις «υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με ζητήματα που έχει θέσει η τρόικα και για τον λόγo αυτό ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου, που ήθελε να κλείσει το θέμα της φορολογίας ακινήτων πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού», οι βουλευτές των δύο κομμάτων, αλλά και της αντιπολίτευσης βρίσκονται υπ’ ατμόν.

 

Τεχνικά ζητήματα ή ισοδύναμα

Η επιφυλακτικότητα έχει να κάνει με τις πληροφορίες που φτάνουν από το περιβάλλον των πιστωτών, που μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών και τις αλλαγές που προέκυψαν, φαίνεται να επιμένουν για μέτρα ανάλογα των απωλειών από τον φόρο ακινήτων (η τρόικα δεν δέχεται την εισπραξιμότητα της νέας πρότασης για το φόρο ακινήτων που υπολογίζει η κυβέρνηση και εκτιμά την «τρύπα» της νέας πρότασης όχι στα 250 εκατ. ευρώ, αλλά στα 400 εκατ. ευρώ με βάση τις αλλαγές που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων μειώνονται το 2014 από τα 2,9 στα 2,65 δισ. ευρώ). Από τη άλλη, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επιχειρεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικα, προκειμένου να πάρει και τις ευλογίες της, με αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης, τους οποίους να θυμίσουμε αναπροσάρμοσε πριν από 15 περίπου ημέρες και αφορούσαν, κυρίως, τη φορολόγηση αγροτεμαχίων, μετά από τις ενστάσεις και πιέσεις των μπλε και πράσινων βουλευτών. Ενδεχόμενες αλλαγές στους συντελεστές, θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, τις οποίες δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων το Μαξίμου. Ως εκ τούτου, τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Εκτός λοιπόν νέου απροόπτου μετά τις συνεννοήσεις με την τρόικα και τις προσαρμογές που θα γίνουν, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, ωστόσο δεν θα υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και να ψηφισθεί πριν από τον προϋπολογισμό.

 

Από τον Ιούλιο οι δόσεις

Αν και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, το υπουργείο ωστόσο έχει υπολογίσει στο νομοσχέδιο τον χρόνο πληρωμής του από τους φορολογούμενους. Άλλωστε ο λογαριασμός του φόρου είναι τόσο μεγάλος που αποτελεί και μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων του κρίσιμου για την έξοδο από την κρίση προϋπολογισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, τον Ιούλιο του 2014 θα καταβάλουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς και του συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΑΠ) οι κάτοχοι ακινήτων. Το σχέδιο νόμου, προβλέπει την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Με την ολοκλήρωση επί της ουσίας της διαδικασίας πληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλος ακινήτων τον Μάιο του 2014 θα ξεκινήσει η πληρωμή του νέου φόρου που θα «φέρει» στα ταμεία του κράτους 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις.

 

 

Οι χαμένοι

Ο φόρος πάντως προς το παρόν έχει παγίδες για όσους έχουν στην κατοχή τους αστικά ακίνητα, τους κατόχους αγροτεμαχίων, που σήμερα είναι αφορολόγητα, άλλα και αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη τη χώρα.

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. 
Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, καθώς άσχετα από το εάν ηλεκτροδοτούνται ή όχι, φέτος θα πληρώσουν φόρο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<