Ικανοποιημένοι οι βουλευτές της ΝΔ απο το θέμα «φέτα»

28-11-2013, 17:35
Ικανοποιημένοι οι βουλευτές της ΝΔ απο το θέμα  «φέτα»

Την ικανοποίησή τους για την κατοχύρωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της φέτας, εκφράζουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι υπέγραφαν επιστολή για το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.

 

Με επίσημη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ και επικαλούμενοι την ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τονίζουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά για τη φέτα, είναι ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

 

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, για την επιτυχή αυτή έκβαση, την καθιέρωση δηλαδή αυξημένης προστασίας της ελληνικής φέτας στην καναδέζικη αγορά τη στιγμή που απαγορεύεται η διακίνηση καναδέζικου τυριού ως φέτα στην ΕΕ, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Σχετικώς με την συμφωνία, οι βουλευτές της ΝΔ εξηγούν ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται προστασία της φέτας εκτός των συνόρων της ΕΕ. Έτσι, το λευκό τυρί που εδώ και 30 χρόνια πωλείται ανεξέλεγκτα ως ελληνική φέτα στον Καναδά, δεν θα μπορεί να διακινείται ως ελληνικό ή να χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα, όπως καταχρηστικά γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτό η χώρα προέλευσης του προϊόντος.

 

Επιπλέον - όπως τονίζουν οι βουλευτές - οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο της παραγωγής τυριού στον Καναδά, θα πρέπει να αναγράφουν ότι το τυρί είναι «τύπου φέτας» ή «απομίμηση φέτας», αλλά και τη χώρα προέλευσης, χωρίς βεβαίως σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα. Επίσης, με τη συμφωνία αυτή, διπλασιάζονται οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων άνευ δασμών, από την ΕΕ προς τον Καναδά. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι κατόπιν αυτών θεωρούν ότι το θέμα έκλεισε κατά τρόπο ικανοποιητικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.25.2018 11:18

Στην τρίτη θέση των παγκόσμιων εξαγωγών το ελληνικό ακτινίδιο
Μετά από την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

01.18.2018 10:11

Έρευνα: Η Ελλάδα εξάγει στην Πορτογαλία ακριβό ελαιόλαδο και προμηθεύεται φθηνότερο
Τι δείχνουν τα στοιχεία σχετικά με το εμπόριο ελαιολάδου της χώρας μας με τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

12.20.2017 09:38

Μόνο συσκευασμένο ελαιόλαδο σε χώρους μαζικής εστίασης εντός του 2018
Τι αναφέρει σχετικά η ΓΣΕΒΕΕ για το μέτρο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<