Ικανοποιημένοι οι βουλευτές της ΝΔ απο το θέμα «φέτα»

28-11-2013, 17:35
Ικανοποιημένοι οι βουλευτές της ΝΔ απο το θέμα  «φέτα»

Την ικανοποίησή τους για την κατοχύρωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της φέτας, εκφράζουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι υπέγραφαν επιστολή για το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.

 

Με επίσημη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ και επικαλούμενοι την ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, τονίζουν ότι η εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά για τη φέτα, είναι ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα και τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

 

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, για την επιτυχή αυτή έκβαση, την καθιέρωση δηλαδή αυξημένης προστασίας της ελληνικής φέτας στην καναδέζικη αγορά τη στιγμή που απαγορεύεται η διακίνηση καναδέζικου τυριού ως φέτα στην ΕΕ, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Σχετικώς με την συμφωνία, οι βουλευτές της ΝΔ εξηγούν ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται προστασία της φέτας εκτός των συνόρων της ΕΕ. Έτσι, το λευκό τυρί που εδώ και 30 χρόνια πωλείται ανεξέλεγκτα ως ελληνική φέτα στον Καναδά, δεν θα μπορεί να διακινείται ως ελληνικό ή να χρησιμοποιεί ελληνικά σύμβολα, όπως καταχρηστικά γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ θα πρέπει να αναγράφεται σε αυτό η χώρα προέλευσης του προϊόντος.

 

Επιπλέον - όπως τονίζουν οι βουλευτές - οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο της παραγωγής τυριού στον Καναδά, θα πρέπει να αναγράφουν ότι το τυρί είναι «τύπου φέτας» ή «απομίμηση φέτας», αλλά και τη χώρα προέλευσης, χωρίς βεβαίως σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα. Επίσης, με τη συμφωνία αυτή, διπλασιάζονται οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων άνευ δασμών, από την ΕΕ προς τον Καναδά. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι κατόπιν αυτών θεωρούν ότι το θέμα έκλεισε κατά τρόπο ικανοποιητικό για τα ελληνικά συμφέροντα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.24.2017 15:08

ΟΚΑΑ: Ελληνικά τα περισσότερα φρέσκα ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας
Στις 11 ιχθυόσκαλες ανά την Ελλάδα, που διαχειρίζεται ο ΟΚΑΑ, διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων συλλεκτικής μέσης αλιείας,...

02.28.2017 14:57

Επιχειρηματική αποστολή στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Gateway to Korea για τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας
Στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος EU Gateway to Korea, στις 23 και 27 Οκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή και εκθεσιακή...

02.28.2017 14:54

Ως το «καλύτερο εμφιαλωμένο νερό του κόσμου» βραβεύτηκε το νερό του Ψηλορείτη
Το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εμφιαλωμένο Νερό» απέσπασε το Εμφιαλωμένο Φυσικό Μεταλλικό νερό ZARO'S, στο πλαίσιο του 27ου Berkeley Springs...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<