Νέοι πονοκέφαλοι για τις εξαγωγές στη Ρωσία

28-11-2013, 13:59
Νέοι πονοκέφαλοι για τις εξαγωγές στη Ρωσία

«Σύμφωνα με ενημέρωση μας από ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών, αυτές δεν αναγνωρίζουν την χρήση δελτίου TIR μετά την 14 Σεπτεμβρίου 2013» δήλωσε ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

 

Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε: «Αυτή η απόφαση εφαρμόσθηκε άμεσα στα ανατολικά τελωνεία της Ρωσίας από: -την 12η Νοεμβρίου στους τελωνειακούς σταθμούς της κεντρικής Ρωσίας -την 19η Νοεμβρίου στους τελωνειακούς σταθμούς της βορειοδυτικής Ρωσίας και -την 1η Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί αν και πότε θα εφαρμοσθεί και στα δυτικά τελωνεία, που είναι κυρίως τα τελωνεία Bryansk, Belgorod, Vladimir, Voronezh, Ivanovo, Kaluga, Kursk, Lipetsk, Moscow, Moscow Regional, Smolensk, Tver, Tula, Central Operativnaya, Yaroslavl (Ben) και από τα οποία εισάγονται στην Ρωσία και τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

 

Όλες οι μεταφορές προς την Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να συμμορφωθούν με το άρθρο 217 παράγραφος 1 του Τελωνειακού κώδικα της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν) ως κάτωθι:

 

-Εγγύηση πληρωμής των τελωνειακών δασμών και φόρων όσον αφορά τα ξένα αγαθά σύμφωνα με το Κεφάλαιο 12 του κώδικα (σε πολλές περιπτώσεις ανερχόμενη στο 18% της δασμολογητέας αξίας).

 

-Συνοδεία τελωνειακού

 

-Προσδιορισμό της διαδρομής για την μεταφορά εμπορευμάτων

 

Για να συμμορφώνονται οι εξαγωγείς ναυλωτές με τους νέους κανονισμούς τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να θεωρηθούν ότι καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις των Ρωσικών τελωνειακών αρχών ως προς την κάλυψη δασμών και φόρων:

 

-Εγγύηση (κατάθεση χρημάτων στα τελωνεία RU) , η οποία επιβεβαιώνεται με πιστοποιητικό που εκδίδεται από το τελωνείο προορισμού. Αυτό αφορά τους μη αδειοδοτούμενους μεταφορείς. -Αδειοδοτούμενοι μεταφορείς δύναται να διασχίσουν το συνοριακό σημείο χωρίς πρόσθετη εγγύηση.

 

- Εγγυήσεις που παρέχονται μόνο από τους Οργανισμούς εγγυητές (βρίσκονται κοντά στα σημεία διέλευσης) και που αναφέρονται στο: http://www.rosteck.ru/news/588/ (συνημμένος Πίνακας)

 

-Ενεχυρίαση -Δήλωση πριν από την άφιξη

 

-Τελωνειακή συνοδεία, προκαταβάλλεται στα σύνορα από τους μεταφορείς κατά τη διέλευση των Ρωσικών συνόρων.

 

Την απόφαση αυτή, δηλαδή την μη αναγνώριση των εγγυήσεων TIR, έχει η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FCS RF) την πρόθεση να επεκτείνει από 1η Δεκεμβρίου σε όλα τα Τελωνεία της Κοινοπολιτείας, παρά το γεγονός ότι έχει κριθεί παράνομη από Διοικητικό δικαστήριο της Μόσχας αλλά και έχει καταγγελθεί από την IRU. ταΤελωνεία της Κοινοπολιτείας ,θεωρούμε ως μέτρο παρεμπόδισης των εξαγωγών των ευρωπαϊκών κυρίως προϊόντων

 

Εν όψει της εξέλιξης της παραγωγικής περιόδου των ακτινιδίων, εσπεριδοειδών, μήλων, φράουλας κ.α φρούτων και λαχανικών μας των οποίων η ρωσική αγορά αποτελεί πολύ ουσιαστικό πελάτη, την συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρούμε ότι αποτελεί μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος προς παρεμπόδιση των εξαγωγών των προϊόντων μας στη ρωσική αγορά και τροχοπέδη στην ροή εξαγωγής τους, διότι θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι προϊόντων τρίτων χωρών λόγω του αυξημένου κόστους που προκαλείται από αυτήν.

 

Οι εξαγωγείς-φορτωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την εφαρμογή των νέων διαδικασιών προβλέπονται αυξημένες καθυστερήσεις στα ρωσικά σύνορα . Κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούμε από την Πολιτεία

 

α) την κατεπείγουσα παρέμβασή της τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και διμερώς προς την Ρωσία και

 

β) την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης εγγυήσεως των εξαγομένων – διακινουμένων φορτίων ελληνικών φρούτων και λαχανικών προς την Ρωσία»

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.18.2019 16:01

Σύμβαση 155 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ με την ΕΤΕπ
Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης, ύψους 155 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση...

01.17.2019 16:45

Αποκωδικοποιήθηκε το «DNA» της ελληνικής φέτας
Ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας, για...

01.16.2019 17:04

Δυναμική η παρουσία του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ
Τη σταθερή άνοδο που καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την τελευταία πενταετία επισημαίνει...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<