FAO: Η παραγωγή και η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να συμβάλει στην μείωση της φτώχειας

26-11-2013, 18:33
FAO: Η παραγωγή και η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να συμβάλει στην μείωση της φτώχειας

Η παραγωγή και η κατανάλωση γάλακτος και των παραγώγων του θα πρέπει να ενθαρρυνθεί προς όφελος των φτωχών πληθυσμών, ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους και τα μέσα διαβίωσής τους, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον FAO.

 

Μια από τις λύσεις θα ήταν να αναπτυχθεί η εκτροφή από οικογένειες ζώων που παράγουν γάλα, όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες και τα βουβάλια, αλλά και τα γαϊδούρια, οι καμήλες, τα λάμα, τα ελάφια κλπ, επισημαίνει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO), ο οποίος εδρεύει στην Ρώμη.

 

Τα πιο σπάνια είδη, η εκμετάλλευση των οποίων εξακολουθεί να μην έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, έχουν την ιδιότητα ότι παρέχουν ένα γάλα το οποίο μπορούν να καταναλώσουν οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, επισημαίνεται στην έκθεση. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ενθαρρύνουν τους φτωχούς πληθυσμούς να παράγουν οι ίδιοι τα προϊόντα γάλακτος που καταναλώνουν, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

 

Και αυτό διότι, αν η κατανάλωση γάλακτος αυξηθεί, όπως αναμένεται, κατά 25% στις αναπτυσσόμενες χώρες ως το 2025, το γάλα θα εξακολουθήσει να είναι υπερβολικά ακριβό για πάρα πολλές οικογένειες, επισημαίνει ο FAO.

 

"Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας, η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστά μια σημαντική πηγή ενέργειας, πρωτεϊνών και λιπιδίων", υπενθυμίζει η αξιωματούχος που είναι επικεφαλής στο τμήμα διατροφής του FAO, Έλεν Μίλχοφ, η οποία ήταν επίσης και μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

 

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξάλλου "πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η διατροφή των φτωχών πληθυσμών δεν είναι πλούσια σε άμυλο ή σε δημητριακά και δεν διακρίνεται για την μεγάλη ποικιλία της", πρόσθεσε η ίδια. Αν και το αγελαδινό γάλα δεν ενδείκνυται για τα μωρά κάτω των 12 μηνών, η κατανάλωσή του από τα μικρά παιδιά έχει αντιθέτως ουσιαστική σημασία για την ανάπτυξή τους. Ως εκ τούτου ένα ποτήρι την ημέρα των 200 χιλιοστόλιτρων αγελαδινού γάλακτος παρέχει κατά μέσον όρο σε ένα παιδί πέντε ετών το 21% των πρωτεϊνών που χρειάζεται και 8% των θερμίδων, όπως και βασικά ιχνοστοιχεία.

 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12 και Β5, διευκρινίζεται στην έκθεση. Η εκτροφή ζώων επιτρέπει εξάλλου μια "σχεδόν καθημερινή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων" —κρέμα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο— και επομένως μια "τακτική επιστροφή χρημάτων, που είναι χρήσιμη για την αγορά οικιακών προϊόντων, ρούχων και σχολικών βιβλίων", επισημαίνει ο άλλος συντάκτης της έκθεσης, ο Άντονι Μπένετ, του τμήματος του FAO που είναι αρμόδιο για τον τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής.

 

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο αυτόν οργανισμό του ΟΗΕ, περίπου 150 εκατομμύρια νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι, παράγουν γάλα και η πλειονότητα αυτών ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<