'Πόλεμος" κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το φάρμακο με τον ΕΟΠΠΥ στα... κάγκελα!

26-11-2013, 14:45
'Πόλεμος

Μία μέρα πριν την ψήφιση της "επίμαχης" τροπολογίας για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την οποία ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «έφερε» στη Βουλή, η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης οδηγείται στα άκρα και μάλιστα με τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ να παρατείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου.

Τα «πυρά» του κ. Γεωργιάδη στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα συνεχίζονται, με τον τελευταίο να παραχωρεί σήμερα, Τρίτη συνέντευξη Τύπου επί του θέματος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη μειώνει τις τιμές σε περιορισμένο αριθμό φαρμάκων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, σημαίνει ότι «μόνος στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα».

«Ο κ. Γεωργιάδης έχει χάσει τον έλεγχο, για αυτό και εγώ ήρθα σήμερα εδώ για να του δώσω τα εύσημα. Είναι ο καλύτερος υπουργός για μία κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Την κάνει τη δουλειά του καταπληκτικά» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση για διαπλοκή με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, λέγοντας πως ο διευθυντής του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, έχει παραδεχθεί «πως έχουν ανοίξει νταραβέρι» με τις φαρμακοβιομηχανίες.


«Το πόσα πήρε ο σταθμός πάνω ή κάτω από το τραπέζι είναι άλλο θέμα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Σας πιάσαμε στα πράσα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Κυρίτση από την εφημερίδα «Αυγή».

«Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.

Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία τη στιγμή που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ παρέτεινε τις απεργιακές της κινητοποιήσεις έως και τις 3 Δεκεμβρίου.

Οι γιατροί ανακοίνωσαν χθες την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αρνούμενοι να προσέλθουν στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, τον οποίο κατηγόρησαν για αδιαλλαξία.

Ερώτηση Παπαρήγα για τις περικοπές στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την «επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πολιτική περικοπών».

Στην επίκαιρη ερώτηση, η κ. Παπαρήγα αναφέρει ότι «οι νέες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των νοσοκομείων κατά 32%, στα φάρμακα κατά 15% και συνολικά στην Υγεία κατά 19,7%, επιβεβαιώνουν την πολιτική χρεοκοπίας της υγείας του λαού υπέρ του κεφαλαίου και της υγιούς επιχειρηματικότητας». Όπως ειδικότερα καταγγέλλει η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, «οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και φαρμάκων, εξαρτώνται από τη δυνατότητα πληρωμής τους από τους ασθενείς στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, ενώ οι ανασφάλιστοι αποκλείονται σχεδόν από κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, βιώνουν την πολιτική των συγχωνεύσεων, της κατάργησης δημόσιων κρεβατιών, εργαστηρίων, κλινικών, νοσοκομείων, και το επόμενο διάστημα μονάδων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων ψυχιατρείων, και με απολύσεις υγειονομικών. Με "κούρεμα με την ψιλή" των δωρεάν δημόσιων παροχών στο επίπεδο του ελάχιστου και ενιαίου για όλους "βασικού πακέτου" από τον υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος και τους επιχειρηματίες ΕΟΠΥΥ» αναφέρει η κ. Παπαρήγα. Επίσης, σημειώνει ότι ο λαός έχει δικαίωμα και ανάγκη από πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ζητάει:

«Πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ). Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<