Φιστικοβούτυρο made in Greece

26-11-2013, 11:59
Φιστικοβούτυρο made in Greece

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

 

Το φιστικοβούτυρο είναι το σήμα κατατεθέν του αμερικάνικου πρωινού. Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο, έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά ως ντόπιο προϊόν και αποκτά φανατικούς υποστηρικτές.

 

 

Αμερικάνικες διατροφικές συνήθειες φέρνει στην Ελλάδα φυστικοπαραγωγός από την Αμμουδιά Σερρών. Ο κ. Χρήστος Αγριανίδης αποφάσισε να βάλει στο πιάτο των Ελλήνων το φιστικοβούτυρο και το αμερικάνικης καταγωγής προϊόν φαίνεται πως κερδίζει τη θέση του εδώ και ένα χρόνο. «Ο Παραγωγός των Σερρών», η οικογενειακή επιχείρηση που έστησε ο κ. Αγριανίδης με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, από το 2005 ασχολείται με το φιστίκι και άλλους ξηρούς καρπούς. Οι ίδιοι είναι παραγωγοί αράπικου φιστικιού και πριν από ένα χρόνο, ο γιος της οικογένειας, ο Τάσος, «έριξε» την ιδέα για το φιστικοβούτυρο. Ξεκίνησαν την παραγωγή και τα μηνύματα ήταν πολύ καλά.

 

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική, μας έδωσαν θάρρος», τονίζει στην «Παραγωγή» ο κ. Χρήστος Αγριανίδης. Όπως επισημαίνει, το φιστικοβούτυρό τους είναι 100% φιστίκι. Δεν περιέχει trans λιπαρά, που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία. Η απήχηση που έχει το προϊόν είναι τέτοια, που σκοπεύουν από τον Ιανουάριο να κυκλοφορήσουν στην αγορά και μια παραλλαγή του: φιστικοβούτυρο με μέλι.

 

Πέραν αυτού, στα… σκαριά είναι και το επόμενο εγχείρημα, το φιστίκι πίνατ. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους αλατισμένο τηγανιτό φιστίκι. Συνήθως, προτιμάται το εισαγόμενο από τους εμπόρους, λόγω της χαμηλής τιμής του, αλλά φέτος το ελληνικό πίνατ κάνει μια προσπάθεια.

 

Το χωριό

 

Φιστικοχώρι η Αμμουδιά Σερρών, την εικοσαετία 1960-1980 μεσουρανούσε και μετέπειτα επήλθε κάμψη. Σιγά-σιγά ο κ. Αγριανίδης έπεισε παραγωγούς από το χωριό να φυτέψουν φιστίκι και να του το πουλήσουν. Μέχρι στιγμής, συνεργάζεται με 30-40 παραγωγούς από την Αμμουδιά και τα γύρω χωριά. Παίρνει από τους συνεργάτες του περίπου 300 τόνους φιστίκι, που προστίθενται στους 60-70 δικούς του τόνους.

 

Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αναζωπυρώνεται και διοργανώνονται δράσεις προβολής της. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής και το Επιμελητήριο Σερρών πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια η Γιορτή Φιστικιού, όπου οι παραγωγοί μοιράζουν προϊόντα στους επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την Αμμουδιά βγαίνει και το κόκκινο φιστίκι. Δεν έχει μεγάλη διαφορά από το αράπικο, απλά είναι πιο μικρό σε μέγεθος και έχει έντονη γεύση. Ως προϊόν έτεινε να εγκαταλειφθεί, αλλά ο κ. Αγριανίδης παρακινεί τους παραγωγούς να το κρατούν «ζωντανό». «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το δικό μας φιστίκι σωστά», τονίζει ο Χρήστος Αγριανίδης.

 

Η επιχείρηση

 

Η επεξεργασία σε όλα τους τα προϊόντα γίνεται από τους ίδιους. Δεν κάνουν εισαγωγές και έχουν σταθερές συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς, από το αμύγδαλο μέχρι το κελυφωτό φιστίκι και τον κολοκυθόσπορο που εμπορεύονται. Τη μονάδα την ξεκίνησαν από το μηδέν και πλέον είναι πιστοποιημένη με ISO. Απασχολούνται σε καθημερινή βάση τα 6 μέλη της οικογένειας, ενώ εποχιακά προσλαμβάνουν και συγχωριανούς τους, όποτε χρειάζονται βοήθεια.

 

Τα προϊόντα τους βρίσκονται στην τοπική αγορά, στα νησιά, αλλά και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, μια πρώτη κρούση που δέχθηκαν για εξαγωγή φιστικοβούτυρου τους βρήκε προς το παρόν ανέτοιμους. Στα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους είναι και η παραγωγή φιστικέλαιου. Περιοχές που στερούνται ελαιοπαραγωγής, όπως η Κίνα και η Ινδία, παράγουν έλαια από το φιστίκι. Ωστόσο, ως διαδικασία είναι πιο δύσκολη.


Οι δυσκολίες

 

Το φιστίκι σπέρνεται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και η συγκομιδή γίνεται τον Οκτώβριο. Οι αποδόσεις του είναι καλές, περίπου στα 400 με 500 κιλά ανά στρέμμα. Το μειονέκτημα είναι οι τιμές που υπάρχουν στην αγορά. Οι εισαγωγές από την Κίνα επηρεάζουν αρνητικά το ελληνικό φιστίκι, το οποίο έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από το κινέζικο. Εάν δηλαδή το ελληνικό κοστίζει 2 ευρώ, το κινέζικο κατακλύζει την αγορά με τιμή πώλησης 1,30 ευρώ. Άσχετα με το αν η γεύση του υστερεί κατά πολύ συγκριτικά με το ελληνικό, ο καταναλωτής εν μέσω κρίσης θα το προτιμήσει, λόγω χαμηλότερης τιμής.

Ωστόσο, ο κ. Αγριανίδης επισημαίνει πως λόγω ποιότητας, υπάρχουν σταθεροί πελάτες. «Μας κρατά το φιστίκι», τονίζει.

 

Το φιστίκι και η υγεία

 

Τα φιστίκια (αράπικα ή Αιγίνης) είναι εξαιρετικές πηγές 2 βιταμινών του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Εμπεριέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα φιστίκια βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες, ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

 

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια κ.ά.) και αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα, χουρμάδες κ.ά.) παρουσιάζουν λιγότερα κρούσματα καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών σε σχέση με εκείνους που τους αποφεύγουν.

 

Η ανάλυση από 9 έρευνες που μελέτησαν τις ιδιότητες των ξηρών καρπών έδειξε ότι συντελούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και των συνολικών επιπέδων της. Έχουν ισχυρή δύναμη ενάντια στον καρκίνο, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και καταστέλλουν τη διαδικασία που επιτρέπει στα μόρια LDL να κολλούν στις αρτηρίες. Αποτελούν καλή πηγή της τοκοτριενόλης, μιας μορφής της βιταμίνης Ε, που μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μειώνουν τον κίνδυνο για πάρκινσον. Παρέχουν ελλαγικό οξύ, που εξουδετερώνει καρκινογόνες χημικές ουσίες ίδιες με του καπνού του τσιγάρου, των επεξεργασμένων τροφών ή των κρεάτων, που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<