Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για το ελληνικό μανταρίνι

26-11-2013, 11:35
Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για το ελληνικό μανταρίνι

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragoigi.net)

 

Καλή φαίνεται πως είναι ποιοτικά και ποσοτικά η χρονιά για το ελληνικό μανταρίνι. Η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί για τις κλημεντίνες τα Χριστούγεννα. Σε κάποιες περιοχές οι εξαγωγές προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει ήδη. Ωστόσο, «κλειδί» αποτελεί η τόνωση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο.

Τις μνήμες της κακής περσινής χρονιάς αναμένεται να σβήσει φέτος το μανταρίνι. Η συγκομιδή της ποικιλίας κλημεντίνη -της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας στη χώρα- έχει ξεκινήσει περίπου ένα δεκαήμερο και οι αποδόσεις φαίνονται, σαφώς, καλύτερες από αυτές του 2012. Η ποιότητα είναι και αυτή ικανοποιητική, ενώ οι εξαγωγές ξεκινούν δειλά-δειλά.

Στην περιοχή της Άρτας οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι από τα πρώτα δείγματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (EAΣ) Άρτας - Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας, τονίζει ότι με την έναρξη συγκομιδής κλημεντίνης τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 0,33 με 0,36 ευρώ ανά κιλό.

Στην ΕΑΣ Άρτας έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν φορτία στο εξωτερικό, σε Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Κροατία και τις επόμενες μέρες στη Γερμανία. Άλλωστε, το 60% με 70% της παραγωγής τους εξάγεται και οι πρώτες τιμές που πήραν απ’ έξω για φέτος είναι καλές, στα 0,62 με 0,66 ευρώ το κιλό. «Δεν προλαβαίνουμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκίζας και σημειώνει πως αν βοηθήσει ο καιρός με το κρύο -καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό ευνοούν την κατανάλωση- τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά.

Όσο για τις ποσότητες, φέτος αναμένεται να «πιάσουν» τους 25.000 με 30.000 τόνους, από πέρσι που ήταν αρκετά μικρότερες και έκλεισαν με μειωμένες τιμές, μεταξύ 0,28-0,32 ευρώ.

 

Επιφυλακτικοί στην Αργολίδα

Από την άλλη, στην περιοχή της Αργολίδας, χαρακτηρίζουν το επόμενο δεκαήμερο κρίσιμο και για όλα τα εσπεριδοειδή. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΑΣ Αργολίδας, Γιάννη Δημάκη, είναι πολύ νωρίς για τις τιμές, αλλά η έλλειψη έντονου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό προκαλεί ανησυχίες.

Η παραγωγή φέτος είναι οψιμότερη και η αγορά φαίνεται «σφιχτή». Και στην Αργολίδα ξεκίνησε η συγκομιδή κλημεντίνης, για να ακολουθήσει η ποικιλία νόβα. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, στα 0,45 ευρώ ανά κιλό. Η ποιότητα φαίνεται καλή, αλλά οι τελευταίες βροχές προκαλούν κάποιους φόβους για ασθένειες. Σύμφωνα με τον κ. Δημάκη, τροχοπέδη στο μανταρίνι φαίνεται πως αποτέλεσε η «βιασύνη» κάποιων εξαγωγέων να στείλουν β΄ ποϊότητας προϊόν, αλλά και οι βροχές που καθυστέρησαν τη συγκομιδή.

Πέρσι, οι ζημιές που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα έφτασαν σε ορισμένες περιοχές στο 50%. Φέτος, η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι και σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωηρού ενδιαφέροντος, μπορεί να προκαλέσει πιέσεις στις τιμές. Το «παιχνίδι» θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο, με την ελπίδα να ανεβάσουν… στροφές οι εξαγωγές.

 

Τα στοιχεία

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά πως παραγωγή μανταρινιών στην Ελλάδα, κατά το τρέχον εμπορικό έτος 2012/2013, θα είναι σταθερή. Με κύριες περιοχές παραγωγής μανταρινιών τις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούνται στα 92.000 στρέμματα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές μανταρινιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την εβδομάδα 9 - 15/11/2013, έφτασαν τους 1.119 τόνους έναντι αντίστοιχων περσινών 1.162 τόνων.

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<