Χρωστάς στον ΟΓΑ; Ξέχνα επιδότηση και επιστροφές φόρου!

25-11-2013, 10:26
Χρωστάς στον ΟΓΑ; Ξέχνα επιδότηση και επιστροφές φόρου!

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Χωρίς επιδοτήσεις, επιστροφές ΦΠΑ, μειωμένο φόρο στο πετρέλαιο, ακόμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μένουν χιλιάδες αγρότες, οφειλέτες του ΟΓΑ. Ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, οδηγεί σε «πάγωμα» κάθε είδους ενίσχυσης, επιδότησης και επιστροφών φόρου, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας και δόθηκε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες θεσμικής κατοχύρωσης. Παράλληλα, ως μέσο πίεσης, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση οι αγρότες που έχουν οφειλές, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα η ισχύς των βιβλιαρίων ασθενείας να συνδυαστεί αυστηρά με την υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθμιση χρεών, την οποία θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν, διαφορετικά δεν θα έχουν ούτε φάρμακα ούτε περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως με τη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, από τα 700 εκατ. που απαιτούνται, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα όλων των Ταμείων και να μη θιγούν οι συντάξεις.

Μόνο στον ΟΓΑ από τους 581.659 ασφαλισμένους –κυρίως αγρότες– στο ταμείο πληρώνουν εισφορές οι 312.000, ενώ οι υπόλοιποι 269.000 δεν πληρώνουν –και μάλιστα εδώ και χρόνια. Το χρέος του ταμείου από το 1998, που δημιουργήθηκε το ταμείο, έφθασε σήμερα 357 εκατ. ευρώ. Όσο για τους σημερινούς οφειλέτες του ταμείου, τα στοιχεία του Οργανισμού τους δείχνουν να έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού μόνο πέρυσι εισέπραξαν 1,4 δισ. ευρώ (σχεδόν του 70%) από το σύνολο αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όμως παρόλα αυτά ο ΟΓΑ δεν πήρε ούτε ευρώ. Επιπλέον από τη φετινή χρονιά μειώθηκε δραστικά η χρηματοδότηση του Οργανισμού από τον προϋπολογισμό: το 2012 έλαβε 4,660 δισ. ευρώ, ενώ φέτος δεν πρόκειται να αντλήσει πάνω από 2,8 δισ. ευρώ.

Η αυτόματη και αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τους οφειλέτες στον ΟΓΑ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει άμεσα, ίσως μάλιστα και μέσα στο 2013. Το ίδιο σύστημα είσπραξης χρεών θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σε κάθε περίπτωση όσοι χρωστούν στα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

 

Κατασχέσεις επιδοτήσεων ακόμα και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Κανόνα θα αποτελούν πλέον οι παρακρατήσεις επιδοτήσεων έναντι οφειλών των αγροτών προς το ελληνικό Δημόσιο, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Το μέτρο των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών πληρωμών που περνούν από το ταμείο της εφορίας και βεβαιωμένων οφειλών φορολογουμένων, έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2012, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ένα «τιτίβισμα» φορολογουμένου στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο χρήστης του twitter Δραχμαντινετζάντ ‏@giopso έγραψε στον γενικό γραμματέα εσόδων: «Ενημερώνω το φιλοθεάμον κοινό ότι η μπανανία θα κατασχέσει με το έτσι θέλω, 170 € από τον πατέρα μου». Ο πατέρας του «Δραχμαντινετζάντ» όπως προέκυψε στη συνέχεια δικαιούνταν αγροτική επιδότηση 170 ευρώ, τα οποία όμως όταν ήρθε η ώρα να καταβληθούν δεν πέρασαν καθόλου από τα χέρια του δικαιούχου. Τα πήρε απευθείας η εφορία και έκανε συμψηφισμό με βεβαιωμένη –αλλά καθόλου ληξιπρόθεσμη– οφειλή, που αφορούσε την τρίτη δόση φορολογίας εισοδήματος με ημερομηνία λήξης πληρωμής στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στις εύλογες απορίες που ακολούθησαν από διάφορους φορολογουμένους, ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι μετά από αλλαγή στο νόμο το 2010, αν θυμάμαι καλά», απάντησε ο κ. Θεοχάρης μέσω twitter, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα «άρθρο11 Ν. 3943/31-3-11 αλλάζει το αρ. 83 ΚΕΔΕ: συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη, όχι ληξιπρόθεσμα».

Πράγματι, στο άρθρο 11 του συγκεκριμένου νόμου ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισμένη χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, η οποία αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη αυτού προς το Δημόσιο».

Στην επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται πως «ο συμψηφισμός μπορεί να διενεργείται και αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας...».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι συγκεκριμένες διατάξεις όταν καθιερώθηκαν σκόπευαν να μπλοκάρουν τη συνήθη τότε πρακτική, μεγαλο-οφειλέτες να μπαίνουν σε μια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης προκειμένου να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να εισπράξουν επιστροφές ΦΠΑ ή επιδοτήσεις και αφού πλήρωναν μία δόση και εισέπρατταν τις επιστροφές, άφηναν απλήρωτες τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο ίδιος πάντως αναγνωρίζει πως ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός είναι άδικος και ενδεχομένως χρήζει διορθώσεων στην περίπτωση όπου στερεί τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα για εξόφληση βεβαιωμένης και μη ληξιπρόθεσμης οφειλής σε δόσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος.

 

Σε συμψηφισμό υπόκεινται:

α) Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

β) Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄).

γ) Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).

δ) Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. Σε περίπτωση που εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχει συντελεστεί η διαγραφή των οφειλών, λόγω παραγραφής, αυτές αναβιώνουν προς τούτο κατά τις διατάξεις του άρθρου 119 Π.Δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6Α΄) «Κανονισμός Λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.».

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<