Καλά κρατεί η μάχη για τη φέτα...

22-11-2013, 14:14
Καλά κρατεί η μάχη για τη φέτα...

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)

Παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από την προστασία και την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας. Παρά την καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Καναδά, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να επικυρωθεί από του χρόνου, το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο» σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα εντείνει την κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Σε μεγάλο προβληματισμό έχει θέσει τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας η απόφαση για την αναγραφή της φέτας στα καναδικά τυριά, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, οι οποίοι επισημαίνουν πως το εθνικό μας προϊόν όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά υπονομεύεται. Όπως εκτιμούν, η συμφωνία με τον Καναδά θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την φέτα, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) απευθύνει πανελλήνιο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις, να αναλάβουν δράση, προκειμένου η εγχώρια κτηνοτροφία να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει, με αφορμή τη συνδιάσκεψη για τον κλάδο που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεραμύνεται της συμφωνίας με τον Καναδά, απαντώντας και στις «βολές» του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για ξεκάθαρη υπονόμευση.

 

Καθησυχάζει το ΥΠΑΑΤ

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το επίμαχο ζήτημα της φέτας, επισημαίνοντας πως η σύγχυση που έχει προκληθεί στην αγορά είναι άνευ λόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην Ε.Ε., αφού και στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι απόλυτα προστατευμένη, όπως και όλα τα άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ο ίδιος δε, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν ως «ελληνική φέτα» με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό «ελληνική» και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης». Ενώ πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής όσοι μπουν στο χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά, αναγκαστικά θα λένε, ότι το λευκό τυρί που πωλούν είναι τύπου φέτα.

Ο κ. Χαρακόπουλος έριξε και τις «βολές» του στην αξιωματική αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται πως η συμφωνία με τον Καναδά είναι ένα «εξοντωτικό χτύπημα» για το προϊόν, υπονοώντας πως είναι υπεύθυνη για το παράλογο σάλο που έχει δημιουργηθεί. Όπως τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, «μερικοί κινδυνολογούν, παραπλανούν τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία τους. Οι έντονες αντιδράσεις των Καναδών κτηνοτρόφων σε αυτή την εμπορική συμφωνία είναι ενδεικτικές, τόσο για το γεγονός ότι επέρχεται μεγαλύτερη προστασία στην ελληνική φέτα όσο και ότι διπλασιάζονται οι ποσοστώσεις εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ε.Ε. στον Καναδά».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο οποίος χαρακτήρισε «αστήρικτους» τους ισχυρισμούς για μη κατοχύρωση της ελληνικής φέτας.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Καναδά για τα ΠΟΠ, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει 145 προϊόντα και από αυτά τα 125 έχουν πλήρη προστασία, ενώ τα υπόλοιπα 20 ενισχυμένη.

«Όταν ξεκίνησε το 2009 η διαπραγμάτευση για τα ΠΟΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μόνο 3 ελληνικά. Τη φέτα, τη μαστίχα Χίου και τις ελιές Καλαμών», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. καταφέραμε και προσθέσαμε στη λίστα 13 επιπλέον προϊόντα, που έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα προστατευμένα. Πετύχαμε, μάλιστα, τα 15 από αυτά να είναι με πλήρη προστασία και το 1 προϊόν με ειδική αυξημένη προστασία».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε τον κατάλογο με τα προϊόντα ΠΟΠ που είναι: τα ελαιόλαδα, Καλαμάτας, Κολυμβάρι, Χανίων Κρήτης, Σητείας Λασιθίου Κρήτης, Λακωνίας, ο κρόκος Κοζάνης, η κεφαλογραβιέρα, η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Νάξου, το μανούρι, το κασέρι, τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Καστοριάς, τα φασόλια γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών και τα κονσερβολιά Αμφίσσης.


Μηταράκης «καρφώνει» τον Τσαυτάρη

Στο μεταξύ, το «κατηγορώ» για τη φέτα εξαπλώνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κατηγορεί το υπουργείο Ανάπτυξης για αδράνεια… Απαντώντας στον κ. Τσαυτάρη, ο κ. Μηταράκης ανταπέδωσε τα «πυρά», υπεραμυνόμενος τους χειρισμούς του γύρω από το ζήτημα.

«Ειδικά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαμε αμφίδρομη επικοινωνία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, κατά την ενημέρωση που παρείχε στην Επιτροπή της Βουλής όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη φέτα.

Παράλληλα, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη ελληνική αποστολή στην επικείμενη Σύνοδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία, ο κ. Μηταράκης αφού έκανε λόγο για «εντονότατο λαϊκισμό» σημείωσε:

«Σε μια τόσο κρίσιμη μάχη όπου θα συζητηθούν πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα έχουν άμεση επίπτωση στα προϊόντα ΠΟΠ, η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύεται, δυστυχώς, μόλις από 5 άτομα, όταν άλλες χώρες από 20, 30 ή και 70 άτομα.

Δυστυχώς λόγω της έλλειψης πόρων, το δικό μας υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικαλούμενο φόρτο εργασίας δεν ήταν σε θέση να στείλει εμπειρογνώμονες στην Ινδονησία. Μετά ερχόμαστε να διαμαρτυρηθούμε γιατί η Ελλάδα δεν τα πάει καλά».

 

«Επιζήμια η συμφωνία», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συμφωνία για αναγραφή της φέτας στα καναδικά τυριά βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για «επιζήμια συμφωνία» και «εξοντωτικό χτύπημα».

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν επίθεση στο υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι βάζει φραγμό στα όρια επέκτασης του εθνικού μας προϊόντος, παρά τις τεράστιες δυνατότητές του.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ενώ έπρεπε να βάλει ακόμα και βέτο, αποδέχτηκε να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση ονομαστικών προϊόντων ΠΟΠ, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις του Καναδά να εξάγουν τυρί με ονομασία φέτα στην Ε.Ε.».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<