Διόρια ως τις 30/11 στις Συνεταιριστικές Τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση

22-11-2013, 14:08
Διόρια ως τις 30/11 στις Συνεταιριστικές Τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση

Μέχρι τις 30/11 καλούνται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες όλης της χώρας να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να ενισχύουν σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους, έτσι ώστε να αποφύγουν το «λουκέτο».

Σκοπός είναι ο δείκτης των Ιδίων Κεφαλαίων να διαμορφωθεί στο 9% με βάση τις επιταγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής οι έξι εκ των δεκατριών συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν υποβάλει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξεύρεση 58 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας, τη Συνεταιριστική Ευβοίας, τη Συνεταιριστική Ηπείρου, τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου και τη Συνεταιριστική Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία περί αυξήσεων κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αγώνα δρόμου, καθώς σε πραγματική βάση, οι συνεταιριστικές θα πρέπει να «εξοπλιστούν» με 82 εκατ. ευρώ, αφού τα 19 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής εκκαθάρισης, όπως ακριβώς προέκυψε το Μάρτιο του περασμένου έτους, με τις τράπεζες Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας, τις άδειες των οποίων ανέστειλε η ΤτΕ. Παρότι οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι καταθέτες διασφαλίστηκαν πλήρως, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων -ύψους κοντά στα 340 εκατ. ευρώ- μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, με την αναζήτηση σημαντικών κεφαλαίων, η ΤτΕ «τρέχει» ειδική έκθεση με τις συνεταιριστικές τράπεζες, η οποία θα πρέπει να «περάσει» στα χέρια του Οικονομικού επιτελείου, απ’ όπου και αναμένεται να εγκριθεί.

Στην έκθεση θα προβλέπεται η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον εξορθολογισμό του κλάδου, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επισημαίνεται δε ότι η ΤτΕ προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της ΤτΕ- θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα νομικά και θεσμικά βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη συμμετέχουν οι παραπάνω έξι συνεταιριστικές τράπεζες. Η δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες καθεμιάς από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Το «ξεσκαρτάρισμα»

Το «ξεσκαρτάρισμα» προβλέπει πως όσες από τις συνεταιριστικές κατορθώσουν να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο μέλλον. Για όσες αποτύχουν, τότε θα ακολουθηθεί διαδικασία εξυγίανσης, η οποία προβλέπει τον διαχωρισμό τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (good bank-bad bank), με το «καλό» κομμάτι να απορροφάται από κάποια άλλη τράπεζα συστημική ή μη συστημική. Υπενθυμίζεται πως ανάλογο «σκηνικό» στήθηκε για μη συνεταιριστικές τράπεζες, όπως ATEbank, Proton Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ τις δικές τους «bad banks» πρόκειται να αποκτήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως τα 63 εκατ. ευρώ που καλούνται επισήμως να αντλήσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες σηματοδοτεί την αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, που είναι και το ζητούμενο.

Η περίπτωση της Πανελλήνιας Τράπεζας

Σε γενικές γραμμές, η αγορά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την τύχη των συνεταιριστικών τραπεζών ως προς το σύνολό τους, θεωρώντας πως θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς. Τα «κουκιά», λένε κύκλοι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, θα βγουν σίγουρα για την Πανελλήνια Τράπεζα, η οποία διαδραματίζει το ρόλο του «συντονιστή», διευκολύνοντας την πρόσβασή των συνεταιριστικών στα σύγχρονα τραπεζικά ιδρύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Πανελλήνιας Τράπεζες πραγματοποιεί διαρκείς επαφές με επενδυτές που ενδιαφέρονται να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες επιτυχούς κεφαλαιακής αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρωταρχική ιδέα ήταν η συνένωση όλων των συνεταιριστικών τραπεζών υπό τον έλεγχο της Πανελλήνιας. Σενάριο, το οποίο, ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς θα περιόριζε τις κεφαλαιακές ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<