Eνα καπάκι πολυεργαλείο για τις κυψέλες

19-12-2012, 09:26
Eνα καπάκι πολυεργαλείο για τις κυψέλες

της Άννας Αραμπατζή

 

Το παράδειγμα της εργάτριας μέλισσας ακολούθησε ο κτηνίατρος Γιάννης Κατσαμπής από το Άργος. Και επειδή τη βοήθησε να γίνει ακόμα πιο παραγωγική, τον ανταμείβει και εκείνη με τη σειρά της.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαμπή, με τη χρήση της ευρεσιτεχνίας του, έχουμε μείωση των εργατοωρών έως και 80% ανά έτος στις συνήθεις εργασίες και αύξηση της παραγωγής μελιού κατά 30%-50%.

 

Μείωση των εργατοωρών και αύξηση της παραγωγής υπόσχεται στους μελισσοκόμους η ευρεσιτεχνία του κ. Ιωάννη Κατσαμπή. Πρόκειται για μια εφεύρεση που αφορά το καπάκι της κυψέλης μελισσών. Στις υπάρχουσες κυψέλες, το μόνο που προσφέρει το καπάκι είναι να καλύπτει το σώμα της κυψέλης.

 

Για να γίνει οποιαδήποτε εργασία στις κυψέλες, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το σώμα της κυψέλης με βίαιο τρόπο, γιατί έχει συγκολληθεί από τις μέλισσες με προπόλη, με αποτέλεσμα να διεγείρονται και να στρεσάρονται οι μέλισσες, ενώ καθίσταται και υποχρεωτικό το κάπνισμά τους, το οποίο μεταφέρει τοξικές ουσίες στα παράγωγα της μέλισσας. Το νέο καπάκι επιτρέπει να γίνονται όλες οι εργασίες, χωρίς αυτό να αφαιρείται. Έτσι, δεν είναι υποχρεωτικό το κάπνισμα του μελισσιού, ο μελισσοκόμος δουλεύει λιγότερες ώρες, δεν διεγείρεται το μελίσσι, αποφεύγεται η κατανάλωση του μελιού και αποφεύγονται οι λεηλασίες από τα διπλανά μελίσσια. Οι μέλισσες μπορούν να χτίζουν κερήθρες γρηγορότερα επειδή ο μελισσοκόμος μπορεί να τους χορηγεί σιρόπι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Κατά συνέπεια χτίζουν κερήθρες χρησιμοποιώντας αντί για μέλι, το σιρόπι που τους δίνεται. Την ώρα που τα φυτά δίνουν νέκταρ, ο μελισσοκόμος εκμεταλλεύεται το μελίσσι του προς όφελος του -για την παραγωγή μελιού- και όχι για την παραγωγή κερηθρών. Να σημειωθεί ότι για ένα κιλό κερήθρα χρειάζεται να καταναλωθούν 3 κιλά μέλι περίπου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαμπή, με τη χρήση της ευρεσιτεχνίας έχουμε μείωση των εργατοωρών έως και 80% ανά έτος στις συνήθεις εργασίες και αύξηση της παραγωγής μελιού κατά 30%-50%.

 

ΚΥΨΕΛΗ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΤΟΩΡΑΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΝΑ ΚΙΛΟ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΣΥΝΗΘΗΣ ΚΥΨΕΛΗ

11

4 €

11 x 4=44 €

20 κιλά

4 €

20 x 4=80 €

ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ

5,5

4 €

5,5 x 4=22 €

26 κιλά

4 €

26 x 4=104 €

ΚΕΡΔΟΣ

5,5

 

22 €

6 κιλά

 

24 €

 

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, ο μελισσοκόμος ωφελείται ετησίως κατά 46% από ένα μόνο μελίσσι και εάν υποθέσουμε ότι έχει 100 μελίσσια το όφελος ανέρχεται στα 4.600 ευρώ. Η ευρεσιτεχνία «Νέο Καπάκι Μελισσών ΝΕΚΤΑΡ» βραβεύτηκε με το Χρυσό Δίπλωμα στη Διεθνή Έκθεση Ευρεσιτεχνιών, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2010.


Βγαίνει στην παραγωγή

 

Αρχικά, βγήκαν 10.000 καπάκια και στη συνέχεια έγινε μια παύση. Μέσα στο μήνα όμως, θα παραχθούν ακόμα 60.000 κομμάτια με φασόν. Υπάρχουν παραγγελίες, από επιχειρήσεις, αλλά και από ανθρώπους μεμονωμένα. Η τιμή θα καθοριστεί με την κατασκευή, αλλά δεν θα απομακρυνθεί πολύ από αυτήν που ισχύει τώρα, τα 35 ευρώ. Ήδη ο κ. Κατσαμπής έχει πουλήσει δικαιώματα σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και έχει κλείσει συμφωνίες για εξαγωγή.

 

Ορισμένοι φρόντισαν να εξαγοράσουν την πατέντα του, αλλά υπάρχει και συμφωνία που υπεγράφη για εξαγωγή 350.000 κομματιών. Αυτός ο "επίμονος μελισσοκόμος", ο κ. Ιωάννης Κατσαμπής, ξεκίνησε να ασχολείται με την ευρεσιτεχνία του πριν από πέντε χρόνια. Οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία ήταν μεγάλο εμπόδιο. Και μπορεί το άνοιγμα που έκανε να ήταν μεγάλο, αλλά είναι πλέον σίγουρος ότι όχι μόνο θα πάρει τα λεφτά του πίσω, αλλά και το κέρδος του θα είναι μεγάλο.

 

Οι τροφές

 

Στην εταιρεία του στο Άργος, εδρεύει και το εργαστήριό του. Εκεί, μαζί με άλλους έξι, δεν ασχολείται μόνο με το καπάκι αλλά και με τροφές για μέλισσες. Παράγει βιολογικά σκευάσματα για την τροφή των μελισσών. Διεξάγει και πειράματα για τροφές που καταπολεμούν ασθένειες. Αυτά διαρκούν χρόνια. Μια τετραετία αναζητά λύση στο πρόβλημα της νοζεμίασης, ενώ ασχολείται και με το θέμα της αμερικάνικης σηψιγονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρόβλημα της βαρροϊκής ακαρίασης, έχει βρει τη λύση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
06.07.2019 16:12

Κοντά στα 3 δισ. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές για τον Απρίλιο
Αύξηση άνω του 12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

05.31.2019 15:51

Τα 100 ελληνικά προϊόντα που έχουν γίνει ανάρπαστα στις ξένες αγορές
Η Ιταλία κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα.

04.23.2019 16:32

Συνάντηση Κόκκαλη με παραγωγούς καλλιέργειας αμυγδάλου από τη Μαγνησία και τη Λάρισα
Τι ειπώθηκε στις επαφές που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<