Αγροτεμάχια: Αλαλούμ και στο βάθος χαράτσι για όλους

19-11-2013, 13:10
Αγροτεμάχια: Αλαλούμ και στο βάθος χαράτσι για όλους

Σε χάος οδηγεί η εμμονή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για επιβολή φόρων στα ακίνητα των αγροτών. Οι βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβαρύνει οριζόντια τους πάντες και η τρόικα θέλει άμεσα έσοδα, με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους διαφυγής.

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον φόρο των αγροτεμαχίων. Οι βουλευτές της επαρχίας πιέζουν –πολλοί δε απειλούν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο– να μην περάσουν οριζόντια μέτρα, τα οποία θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αγροτών.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και τα σχέδια αλλάζουν, με την τρόικα να επιμένει για τη λήψη άμεσων εισπρακτικών μέτρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, με αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Το εναλλακτικό σχέδιο παράλληλα προβλέπει και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.

Όλα δείχνουν ότι στο νέο νομοσχέδιο, θα προβλέπονται ελαφρύνσεις της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με εξαίρεση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό της τάξεως των 500 εκατομμυρίων, το οποίο θα καλυφθεί με την επιβολή πρόσθετων φόρων στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, που θα επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από τα 3,4 δισ. ευρώ των φόρων που θα βεβαιωθούν, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μόνο για τον συμπληρωματικό φόρο οι «μεγαλοϊδιοκτήτες». Τα έσοδα, που θα προκύψουν από τους φόρους που θα βεβαιωθούν με το νέο σχέδιο, μειώνονται από 3,5 σε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο εκτιμάται ότι θα μπουν μεταξύ 2,7 και 2,8 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 2,9 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί ότι θα εισπράττονταν με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος είχε σχεδιαστεί να αντικαταστήσει το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Με το νέο σχέδιο τα έσοδα από τους φόρους θα χωριστούν και πάλι στα δύο, με τις όποιες μειώσεις να καλύπτονται από άλλες πηγές. Εάν βεβαίως βρεθούν αυτές οι πηγές, η κυβέρνηση θα ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο, σε αντίθετη περίπτωση όμως θεωρείται δεδομένο ότι θα αντιδράσει η τρόικα, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τα έσοδα και όχι από το πού θα προκύψουν αυτά.

Όπως έχει γίνει γνωστό, αρχικά θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ και το πρώτο τετραγωνικό στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ώστε να περιοριστούν επιλεκτικά οι επιβαρύνσεις, κυρίως σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις κυρίως των βουλευτών της περιφέρειας που ξεσηκώθηκαν. Στη συνέχεια θα αθροίζεται η αξία κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με εξαίρεση τα αγροτεμάχια, τα οποία θα γλιτώνουν από τον δεύτερο φόρο. Αν το σύνολο της περιουσίας σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών του 2007, πολλαπλάσιων των πραγματικών στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, θα έρχεται και ο συμπληρωματικός φόρος.

Οι πρώτες 300.000 ευρώ -στον δεύτερο φόρο- θα είναι αφορολόγητες, ενώ ήδη υπάρχουν εισηγήσεις το όριο αυτό να αυξηθεί, προκειμένου να επιβαρυνθούν όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ύψη, την ώρα που οι πραγματικές αγοραίες τιμές έχουν καταποντιστεί. Στη συνέχεια, πάνω από το όριο των 300.000 ευρώ θα επιβάλλονται κλιμακωτοί συντελεστές, προκειμένου οι επιβαρύνσεις να διευρύνονται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις θα προκύψουν μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οικοπέδων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Όμως κανείς δεν γνωρίζει τί θα γίνει με την επιβολή φόρων στα οικόπεδα σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων. Το θέμα των φόρων για τα οικόπεδα στην επαρχία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων και ήδη στα επιτελεία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να ενημερωθούν οι «αντάρτες βουλευτές» και να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο προσκρούει και στις πιέσεις που ασκούν στους βουλευτές οι ψηφοφόροι τους στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Για την απόδοση των νέων φόρων ακινήτων, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην έχει την παραμικρή εμπλοκή στην είσπραξη η ΔΕΗ, ώστε να εξαλειφθούν και εντυπώσεις και ενδεχόμενα νέα προβλήματα συνταγματικότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως και οι δύο φόροι θα υποκαταστήσουν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, δημιουργώντας νέα επιβάρυνση και ένα αλαλούμ ως προς την απόδοση του μέτρου.

Στο σενάριο της διπλής φορολόγησης αντέδρασε έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, «μόνο το τούρκικο μοντέλο –της περιόδου 1942-1944– ταγμάτων εργασίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγυάται την είσπραξη του διπλού φόρου»...

Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες έχουν διατυπωθεί και από την ΠΑΣΕΓΕΣ, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ).

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<