Βιολογικά προϊόντα της κρητικής γης στην πόρτα σας

18-11-2013, 10:56
Βιολογικά προϊόντα της κρητικής γης στην πόρτα σας

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής περιορίζει αρκετά το χρόνο που διαθέτουμε σε καθημερινές εργασίες, όπως τα ψώνια για φρούτα και λαχανικά. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει κάποιος που από το 2009 στέλνει σε αθηναϊκά σπίτια ένα κουτί με τα απαραίτητα για την εβδομάδα. Κατόπιν επιλογής του πελάτη, τα βιολογικά κρητικά καλούδια του… χτυπούν την πόρτα και τον γλιτώνουν έτσι από κόπο και χρόνο.

 

Πάθος που τελικά έγινε τρόπος ζωής είναι για τον 44χρονο Κώστα Κρεμμύδα η βιολογική καλλιέργεια. Τεχνολόγος γεωπόνος από την Αθήνα, το 1996 μετακόμισε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Καστέλι Χανίων. Εκεί τον έστειλε η δουλειά του, σχετική πάντα με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έτσι γνώρισε από κοντά Κρητικούς βιο-καλλιεργητές και του μπήκε το «ζιζάνιο» της βιολογικής γεωργίας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1999, ξεκινά να ασχολείται και ο ίδιος με τη βιολογική καλλιέργεια και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακό στη Μεγάλη Βρετανία με θέμα το organic farming (βιολογική γεωργία).

 

Όταν ξεκινούσε στην Κρήτη, οι βιοκαλλιεργητές ήταν πέντε με έξι άτομα. Αν και δύσκολα, ο ανταγωνισμός ήταν μικρός και πίστευε πως η επιχείρησή του θα πάει καλά. Άλλοι τον αμφισβήτησαν, ενώ άλλοι τον πίστεψαν και τον στήριξαν. Σήμερα καλλιεργεί 3 στρέμματα θερμοκήπια και κάποια υπαίθρια, ενώ συνεργάζεται με περίπου τριάντα παραγωγούς, ανάλογα την εποχή.

 

Με τους περισσότερους παραγωγούς είναι φίλοι. Μαζεύει προϊόντα -αυστηρά βιολογικής καλλιέργειας- απ’ όλη την Κρήτη σχεδόν. Ο ίδιος είναι πιστοποιημένος, γι’ αυτό και απαιτεί το ίδιο και από τους συνεργάτες του. Ο παραγωγός που θέλει να συνεργαστεί μαζί του, θα πρέπει να του προσκομίσει τις πιστοποιήσεις βιολογικής καλλιέργειας. Και φυσικά, αν κάτι δεν είναι όπως πρέπει, θα το καταλάβει, με μια επίσκεψη στην καλλιέργεια του παραγωγού.

 

Οι έλεγχοι από τους πιστοποιητικούς οργανισμούς είναι αυστηροί. Μάλιστα, ο κ. Κρεμμύδας λέει χαρακτηριστικά ότι στον πιστοποιητή δίνει ότι θα έδινε και στην εφορία για έλεγχο. Να σημειωθεί, ότι οι αποδείξεις που λαμβάνει ο καταναλωτής είναι πολύ αναλυτικές γι’ αυτό το λόγο: για να ελέγχεται ο ίδιος πιο εύκολα -εκτός από το να γνωρίζει ο καθένας τι αγοράζει.

 

Οι παραγγελίες

 

Κάθε εβδομάδα όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν δώσει την ηλεκτρονική τους διεύθυνση λαμβάνουν ένα ενημερωτικό μήνυμα. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα προϊόντα της εβδομάδας, αλλά και ένα ενημερωτικό σημείωμα, που συνήθως λύνει απορίες, όπως τί είναι εποχής και τί όχι, ή γιατί κάτι είναι πιο ακριβό ή πιο φθηνό.

 

Από αυτή τη λίστα ο καταναλωτής επιλέγει τα προϊόντα που επιθυμεί και στέλνει την παραγγελία του (ο δικτυακός τόπος είναι http://biokremmydas.wikidot.com/). Τα περισσότερα προϊόντα συλλέγονται δώδεκα ώρες πριν την παραλαβή. Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα δρομολόγια οι ημέρες παράδοσης είναι προκαθορισμένες, ανάλογα με την περιοχή.

 

Όσο για τις τιμές, υπάρχει όριο παραγγελίας στα 25 ευρώ. Με το κουτί, όμως, παρακάμπτεται ο χονδρέμπορος και αν και δεν είναι απολύτως εφικτές οι συγκρίσεις με άλλες αγορές, όπως η λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, είναι φθηνότεροι κατά 15% με 20% περίπου.

 

Η επικοινωνία

 

Ο κ. Κώστας Κρεμμύδας καλλιεργεί περίπου είκοσι προϊόντα. Ωστόσο, όταν οι καταναλωτές του ζητούν κάποια που δεν έχει, μπαίνει στη διαδικασία να τα καλλιεργήσει ο ίδιος. Παραδείγματος χάρη, μετά από αίτημα πελάτη, έβαλε μαύρες πατάτες, οι οποίες πωλούνται σιγά-σιγά. Επίσης, καλλιεργεί πολλά είδη φρέσκων αρωματικών φυτών, σχετικά δυσεύρετων, όπως εστραγκόν, στέβια, σχινόπρασο και λεμονόχορτο. Είναι και το κάτι παραπάνω, που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες του.

 

Φυσικά, δεν έχουν λείψει και τα… περίεργα αιτήματα. Είχε λάβει κάποια στιγμή από πελάτη μια λίστα με διάφορα χρώματα και είδη ντομάτας που έψαχνε, όπως κίτρινη, πορτοκαλί κ.ά. Επιπλέον, το «κουτί» μπορεί να διαθέτει και πιο… εξωτικά καλούδια, όπως μάνγκο, γκουάβα και λάιμ, από συνεργάτες του κ. Κρεμμύδα.

 

Η κρίση και η επέκταση

 

Η κρίση τους βρήκε αμέσως, όπως όλο το κομμάτι της βιολογικής καλλιέργειας, από το 2009. Γενικά, η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων υποχώρησε περίπου στο μισό και οι παραγωγοί προσπαθούν να διαθέσουν την παραγωγή τους. Υπάρχει, λοιπόν, μεγαλύτερο εν δυνάμει καταναλωτικό κοινό, αλλά εμποδίζεται από την κρίση.

 

Ωστόσο, στην περίπτωση της «Κρεμμύδας Βιοκιβώτια» δεν λείπουν τα μηνύματα που προτρέπουν σε επέκταση και ο κ. Κώστας Κρεμμύδας δεν σκοπεύει να τα αγνοήσει. Μέχρι τώρα, όλη η υποδομή του δικτύου του καλύπτει αποκλειστικά την Αττική. Στόχος είναι να αρχίσουν να εξυπηρετούν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σύντομα, πάντως, θα στέλνουν και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<