Ψάρια: Πλώρη για συγχωνεύσεις ως τις 18/12!

18-11-2013, 10:53
Ψάρια: Πλώρη για συγχωνεύσεις ως τις 18/12!

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ


Εντείνεται η κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο, τη στιγμή που η τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν εκκρεμεί, ενώ ο ανταγωνισμός με την αντίστοιχη αγορά της Τουρκίας προβληματίζει.

 

Για τις 18 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έχει οριστεί η εκδίκαση της αίτησης της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού γεύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Σελόντα κ. Γιάννης Στεφανής απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον επικεφαλής της Νηρέας κ. Αριστείδη Μπελλέ για συνεργασία.

 

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα λόγια της αγοράς, ότι δηλαδή το ενδεχόμενο της διπλής συνένωσης Δίας-Σελόντα έχει εξασθενίσει. Η διοίκηση της Σελόντα έχει δηλώσει και στο παρελθόν πως η συγχώνευσή της με τη Δίας βρίσκεται υπό διαρκή εξέταση, εξαιτίας της απόφασης της τελευταίας να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της. Πηγές που πρόσκεινται κοντά στις επαφές του κ. Στεφανή με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, επισημαίνουν πως ο CEO (διευθύνων σύμβουλος) της Σελόντα διαμηνύει πως η πρωτοβουλία για συγχώνευση με τη Δίας έχει χάσει πλέον τη δυναμική και την αξία της.

 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα σενάρια για τριπλή συγχώνευση (Δίας-Σελόντα-Νηρέας) εξακολουθούν να παίζουν δυνατά, τοποθετώντας τον κεντρικό ρόλο σαφώς στη Νηρέας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες δύο εισηγμένες από άποψη ρευστότητας, παρά τη μεγάλη της έκθεση στις τράπεζες.

 

Σημειώνεται πως ο «τριπλός γάμος» με την απορρόφηση ακόμα δύο μικρότερων εταιρειών από τον κλάδο αποτελεί το ευνοϊκότερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προτείνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, γενναία υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης, επιμήκυνση δανείων, αλλά σε καμία περίπτωση «κούρεμα».


Η Νηρέας συμφωνεί αλλά υπό προϋποθέσεις

 

Η Νηρέας ξέρει καλά πως το «σκηνικό» πρέπει να στηθεί με απόλυτη προσοχή και αυτό διότι οι τράπεζες και κυρίως οι εποπτικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, διευκρινίζουν παράγοντες της αγοράς.

 

Την επομένη της δημόσιας πρότασης του κ. Στεφανή προς τον κ. Μπελλέ, η Νηρέας έσπευσε να απαντήσει στη Σελόντα και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση, δείχνοντας καταρχήν θετική ως προς την πιθανότητα συνένωσης των δύο εισηγμένων εταιρειών. Ουσιαστικά, ο κ. Μπελλές δήλωσε ανοιχτά «ναι» στην πρόσκληση του κ. Στεφανή, θέτοντας όμως προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Νηρέας στη σχετική της ανακοίνωση, «ότι θα έχει διασφαλιστεί η συνένωση των διοικήσεων, των μετόχων, των τραπεζών εν γένει, καθώς και των αρμοδίων εποπτικών αρχών». Απάντηση, που πράγματι επιβεβαιώνει την αγορά, η οποία λέει πως ο κ. Μπελλές προσπαθεί να είναι προσεκτικός.

 

Επισημαίνεται δε ότι η Νηρέας στην απάντησή της δηλώνει εξίσου θετική και σε κάθε πρόταση, που προσβλέπει στη συγκέντρωση των μεγάλων δυνάμεων του κλάδου, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί και ως «παράθυρο» στην τριπλή συγχώνευση (Δίας-Σελόντα-Νηρέας).

 

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Νηρέας έχει ως εξής: «Η εταιρεία πραγματοποιεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της, σύμφωνα και με τις εξελίξεις στον κλάδο, ενώ παραμένει σταθερή στη στάση της, η οποία δεν αποκλείει την εξέταση προτάσεων σε σχέση με συγκεντρώσεις στον κλάδο, αρκεί να προκύπτει ότι θα υπάρξει βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης στα τυχόν νέα σχήματα, θα προστεθεί αξία στη δραστηριότητα και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά, όπου και εξάγονται τα προϊόντα. Είναι αυτονόητο ότι για να επιτύχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη τη συναίνεση των διοικήσεων, των μετόχων, των τραπεζών και των πιστωτών εν γένει, καθώς και των αρμοδίων εποπτικών αρχών».


Την τελευταία λέξη θα πουν οι τράπεζες

 

Ο κλάδος εντείνει τις πιέσεις για εξεύρεση λύσης «εδώ και τώρα», καθώς τα «ανοίγματα» των επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν φτάνουν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, εδώ και μία τριετία, που η αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών αντιλήφθηκε τη δυναμική της στο εξαγωγικό κομμάτι της χώρας και το Lineaus Capital Fund του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze απόκτησε ποσοστά συμμετοχής στους τρεις κυρίαρχες επιχειρήσεις (43,06% στη «Δίας», 19,05% στη «Σελόντα» και 23,68% στη «Νηρεύς»), όλοι έχουν μιλήσει με όλους περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, όμως εν τέλει καμία συνεργασία δεν ανακοινώνεται επίσημα. Είτε «παγώνει» είτε προσκρούει σε εμπόδια και συνεπώς τα όποια σενάρια ξαναμπαίνουν στο… σεντούκι.

 

Οι λόγοι πρόσκρουσης είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι:

-Οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις.

-Το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος αυξάνει τα επιτόκια, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.

-Ο κλάδος αδυνατεί να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

-Είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, οι τραπεζικές υποχρεώσεις των Σελόντα-Νηρέας, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 305 εκατ. ευρώ.

 

«Η δημιουργία δύο ή το πολύ τριών σχημάτων που θα παράγουν συνολικά το 80%-85% της εγχώριας παραγωγής είναι αναγκαία, καθώς μέσα από αυτές θα προκύψουν οι απαραίτητες συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας», ανέφερε πρόσφατα ο κ. Στεφανής.

 

Οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος! Οι τράπεζες θα έβλεπαν να μειώνεται άμεσα ως ένα βαθμό το μεγάλο «άνοιγμα» που έχουν στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και επιπλέον να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ομαλότερη εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δανεισμού σε βάθος χρόνου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<