Χαράτσι 650 ευρώ σε κάθε Έλληνα αγρότη

18-11-2013, 10:48
Χαράτσι 650 ευρώ σε κάθε Έλληνα αγρότη

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Με ελάχιστο φόρο 650 ευρώ ετησίως θα επιβαρυνθούν οι αγρότες, ανεξαρτήτου μεγέθους εκμετάλλευσης και εισοδήματος από το 2014. Η υποχρέωση υπαγωγής τους σε καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, συνοδεύεται και από το τέλος επιτηδεύματος, που ισχύει ετησίως για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Με το καθεστώς αυτό που διαμορφώνεται, το σύνολο των αγροτών, επομένως ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, οι οποίοι αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, θα υποχρεούνται, πέραν από την υπαγωγή τους, σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία τήρησης και έκδοσης φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, να επιβαρύνονται ετησίως και με το εν λόγω τέλος.
Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα αφαιρεθεί από το αγροτικό εισόδημα, μόνο από τη συγκεκριμένη φορολόγηση, θα φτάνει ετησίως τα 200-250 εκατ. ευρώ, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

 

Είναι προφανέστατο το αδιέξοδο που δημιουργείται για τους αγρότες με μικρές στρεμματικές και συνολικές αποδόσεις και τα φυσικά πρόσωπα με μικρά αγροτικά εισοδήματα, δεδομένου ότι πλέον η καλλιέργεια των περιορισμένων στρεμματικά εκτάσεων και η εκτροφή μικρού αριθμού ζώων καθίσταται ασύμφορη, με ό,τι συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία, πολλώ δε μάλλον για την επιδιωκόμενη επανεκκίνησή της.

 

Οι βουλευτές


Να εξαιρεθούν τα μικρά αγροτικά εισοδήματα από τη φορολόγηση βάσει βιβλίου εσόδων και εξόδων και από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών με ερώτησή της η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, με αφορμή το νέο νομοθετικό καθεστώς, που θα διέπει τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014. Στην ερώτησή της προς τον υπουργό εάν προτίθεται να εξαιρέσει τα μικρά αγροτικά εισοδήματα από το μέτρο. Επίσης, τί είδους όριο θα τεθεί (π.χ. εισοδηματικό, στρεμματικό) και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια και κατ’ επέκταση για ποιες κατηγορίες αγροτών, αλλά και φυσικών προσώπων που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τέλος, ερωτά εάν θα ισχύσει η υποχρέωση τήρησης-έκδοσης φορολογικών στοιχείων και βιβλίων και ποιών συγκεκριμένα.


Το άνοιγμα βιβλίων

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά το πρότυπο των επιτηδευματιών.

 

Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

 

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μετάβαση των αγροτών στο νέο καθεστώς, πρέπει ο αγρότης να κόβει σε όλες του τις συναλλαγές τιμολόγια και με βάση αυτά να αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί.

 

Τα βήματα που πρέπει να κάνει ο αγρότης για να ολοκληρωθεί η μετάβασή του από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό είναι τρία:

 

1) Καταρχήν να καταθέσει στην εφορία του μία βεβαίωση από τον Αγροτικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος, ότι ασκεί πράγματι το επάγγελμα του αγρότη.

 

2) Στην εφορία επίσης πρέπει να καταθέσει τίτλους ιδιοκτησίας –χωραφιών ή του ζωικού κεφαλαίου που ελέγχει– ή μισθωτήριο ενοικίασης στρεμμάτων ή αποθηκών, ενώ πρέπει να συμπληρώσει και το ειδικό έντυπο για τη μετάβασή του.

 

3) Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μετάβασή του στο νέο καθεστώς πρέπει ο αγρότης να κόβει σε όλες του τις συναλλαγές τιμολόγια και με βάση αυτά να αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί.

 

Για τη χρήση πάντως του 2013, όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα από το καθεστώς που υπάγονται, θα φορολογηθούν σύμφωνα με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών.

 

Δηλαδή για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ο φόρος είναι 22%, για εισοδήματα έως 42.000 ευρώ φθάνει το 32%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά ο φόρος θα είναι 42%.

 

Μετά το θόρυβο, ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια

Σβήνει και γράφει το οικονομικό επιτελείο το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – Αγροτεμαχίων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις από τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται ένας φόρος που θα είναι συνδυασμός του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

 

Σε πρώτη ανάγνωση, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, θα προκύψουν μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, κυρίως για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οικοπέδων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Αν πέσουν και στην «παγίδα» του ΦΑΠ, ή όπως αλλιώς θα λέγεται, τα πράγματα αλλάζουν.

 

Το νέο νομοσχέδιο πάντως, σχεδιάζεται με ελαφρύνσεις της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με εξαίρεση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, από τον φόρο και με συνολική μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ή όπως αλλιώς θα λέγεται, κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Το κενό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<