Σελόντα, Στεφανής: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα των ιχθυοκαλλιεργειών

12-11-2013, 17:39
Σελόντα, Στεφανής: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα των ιχθυοκαλλιεργειών

Στις διαρθρωτικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών να συνεχίσει να διαδραματίζει τον εξωστρεφή ρόλο του αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Σελόντα Ιωάννης Στεφανής στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα έχει ανάγκη από ενθάρρυνση και επιτάχυνση των συγκεντρώσεων έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο ή το πολύ τρία σχήματα που θα παράγουν συνολικά το 80%- 85% της εγχώριας παραγωγής.

 

Οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας αποτελούν αναγκαιότητα για τον κλάδο. Η πρωτοβουλία της Σελόντα και της εταιρείας Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που επισφραγίστηκε τον Απρίλιο 2013 με την υπογραφή του μνημονίου συγχώνευσης έχασε και τη δυναμική της και την αξία της, σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, όταν πέντε μήνες μετά, η διοίκηση της Δίας ζήτησε την προστασία του Άρθρου 99.

 

Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για να υλοποιηθεί η συγκέντρωση που παραμένει έωλη. Εξάλλου, οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν, χωρίς καθυστερήσεις, σε κεφαλαιοποιήσεις μέρους των απαιτήσεών τους για να αποκατασταθεί μια βιώσιμη σχέση Ξένων/ Ίδια Κεφάλαια και αφετέρου να αναδιαρθρώσουν τις εναπομείνασες δανειακές απαιτήσεις τους σε μακροχρόνια βάση, με χαμηλό επιτόκιο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα μια πολύ καθαρή εικόνα του κλάδου και των πρωταγωνιστριών εταιρειών. Έχουν εγκαταστήσει, εδώ και τρεις μήνες διαδραστικούς μηχανισμούς ελέγχου και θα έπρεπε, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εταιρειών, να έχουν προσδιορίσει τη λύση. Η ιδιαιτερότητα της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στάσης ή βραχύχρονης διακοπής. Σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση επιχειρησιακής βιωσιμότητας, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι εταιρείες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής θα πρέπει να δημιουργήσουν Οργάνωση Παραγωγών σύμφωνα με το σχέδιο Κανονισμού που πρόκειται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν το τέλος του 2013.

 

Οι ρυθμίσεις του υπό ψήφιση Κανονισμού, ιδίως αυτές που αναφέρονται στο «Σχεδιασμό Παραγωγής και Εμπορίας», μπορούν να εξομαλύνουν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και να περιορίσουν τα μεγάλα περιθώρια των ενδιάμεσων που οδηγούν σε βίαιες κατακρημνίσεις των τιμών παραγωγού, με επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τέλος, ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπόνησης και ψήφισης «Νόμου Πλαισίου» για τις ιχθυοκαλλιέργειες που θα απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και δημιουργία «Επιλεγμένης Ομάδας Κρούσης» στο ΥΠΑΑΤ που θα χειρίζεται ιχθυοκαλλιεργητικά θέματα του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργείου, αλλά συγχρόνως θα λειτουργεί συντονιστικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.26.2021 15:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση
Έως τις 10 Δεκεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι προσφυγές για την εξισωτική αποζημίωση, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός...

11.26.2021 15:36

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην...

11.26.2021 15:30

Ικανοποίηση ΣΕΚ για προστασία της Φέτας ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την απόφαση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να προχωρήσει στην ανάκληση και αφαίρεση της...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<