Μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου για τα οπωροκηπευτικά

12-11-2013, 12:07
Μέτωπο του ευρωπαϊκού νότου για τα οπωροκηπευτικά

Τη λήψη μέτρων για τα οπωροκηπευτικά ζητούν από τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, με κοινή δήλωσή τους. Στη δήλωση τονίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν και να γίνουν αποτελεσματικότερα τα μέτρα που ισχύουν για τα οπωροκηπευτικά ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι δυσκολίες του τομέα.

 

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, τα οπωροκηπευτικά συνδέονται και τροφοδοτούν πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, στους οποίους παρέχουν προστιθέμενη αξία με την ποιότητα και την ποικιλότητα των προϊόντων, συμβολίζοντας, παράλληλα, την πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα ελληνικά ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή της χώρας, όπως και τα σταφύλια, οι ντομάτες, τα αγγουράκια κ.ά., εκτιμώνται διεθνώς για την ποιότητά τους, δημιουργούν εισόδημα και βελτιώνουν το εμπορικό μας ισοζύγιο.

Στο κείμενο των πέντε υπουργών επισημαίνεται η ανάγκη να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι οργανώσεις των παραγωγών και να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα και ο προϋπολογισμός τους, ώστε να βοηθούν ουσιαστικά στις καλύτερες υποδομές, στην αναβάθμιση της ποιότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καλύτερη προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση των προϊόντων.

Η δήλωση αναφέρεται ακόμα στη σημασία σύγχρονων εργαλείων διαχείρισης των κρίσεων, με αυξημένη χρηματοδότηση για την προστασία τόσο της παραγωγής όσο και του εισοδήματος των παραγωγών, λαμβάνοντας υπόψη πόσο ευαίσθητα και ευάλωτα είναι τα προϊόντα του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο ένα «ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα φρούτα και λαχανικά», που πέρα από εργαλείο καλύτερης ρύθμισης της προσφοράς, θα αποτελεί και αντικειμενικό κριτήριο για την ενεργοποίηση δίκαιων, για όλους τους παραγωγούς που πλήττονται, μέτρων αντιμετώπισης των διαρκώς συχνότερων και εντονότερων κρίσεων.

Οι πέντε υπουργοί επισημαίνουν την ανάγκη μέτρων για την προώθηση και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των οπωροκηπευτικών, τόσο στην αγορά της Ε.Ε. όσο και στις τρίτες χώρες, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και η δυναμική του τομέα.

 

Προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές του 2014 επί Ελληνικής Προεδρίας και η πολιτική συζήτηση προβλέπεται δύσκολη.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι «ο φάκελος των οπωροκηπευτικών είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Σε συνεργασία με τις χώρες που συμμερίζονται τους στόχους και τη στρατηγική μας για το πολύτιμο και σημαντικό αυτό κομμάτι της γεωργίας, αλλά και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα, θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή έκβαση των αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών. Σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα μέτρα και τους πόρους που μας προσφέρει η νέα ΚΑΠ, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της παραγωγής και την ενθάρρυνση των συνεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός εκ των σημαντικότερων τομέων της γεωργίας μας, σε αξία παραγωγής και στην οικονομία της υπαίθρου, αλλά και των εξαγωγών».

Το ζήτημα των οπωροκηπευτικών για τη χώρα μας έχει τεράστια σημασία για το εισόδημα των παραγωγών στις περισσότερες περιοχές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, η σημασία στήριξης του τομέα επιβάλλεται, καθώς έχει συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, με την ανάπτυξη βιοτεχνιών τυποποίησης και επεξεργασίας.

Παρά την καλή πορεία των εξαγωγών, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, με κάλυψη ή χωρίς κάλυψη, δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και της έλλειψης υποδομών σε πολλές περιοχές.

Εκτός του κόστους, σημαντικό πρόβλημα για τους αγρότες είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή οπωροκηπευτικών, τα οποία βαπτίζονται ελληνικά και πωλούνται στις αγορές χωρίς ελέγχους και χωρίς πιστοποίηση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<