Μέλι με υπερτροφές, ό,τι πρέπει για εξαγωγές

11-11-2013, 10:31
Μέλι με υπερτροφές, ό,τι πρέπει για εξαγωγές

Της AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH

(arampatzi@paragogi.net)


Σε πέντε χώρες φτάνει το κρητικό μέλι με υπερτροφές, μια καινοτομία της οικογένειας Σαββιδάκη από τη Σητεία της Κρήτης.

 

Ούτως ή άλλως το μέλι θεωρείται δυναμωτικό. Τί γίνεται όμως όταν εμπλουτίζεται με υπερτροφές; Αυτή η εντυπωσιακή παραλλαγή του κρητικού βιολογικού μελιού Τοπλού κερδίζει τις εντυπώσεις και μια θέση στις αγορές του εξωτερικού. Η εταιρεία Si-Mel του κ. Γιώργου Σαββιδάκη από τη Σητεία το εξάγει σε πέντε χώρες.

 

Ο ίδιος ασχολείται με τα μελίσσια από 13 ετών. Μελισσοκόμος ο παππούς του, είχε διακόσιες κυψέλες, ήθελε να του μάθει τη δουλειά και τελικά φαίνεται πως ορθά επέμεινε. Ο κ. Γιώργος Σαββιδάκης ξεκίνησε με μια εταιρεία με βιολογικά λάδια και στη συνέχεια, το 2000, όταν υπήρχε ζήτηση και για άλλα προϊόντα, καταπιάστηκε και με το μέλι, επαγγελματικά αυτή τη φορά. Μέλι είχαν πάντα ως οικογένεια για τους ίδιους, αλλά η επαγγελματική ενασχόληση αλλάζει τα πράγματα, καθώς η μελισσοκομία είναι κοπιαστική και ακριβή εργασία που απαιτεί τεχνογνωσία.

 

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να παράγεις βιολογικό μέλι, όπως το δικό τους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες τηρούν πιστά. Όσο για τις συνεργασίες τους με ντόπιους μελισσοκόμους, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και έλεγχοι που τους επιτρέπουν να είναι σίγουροι για το προϊόν τους. Και έτσι, λόγω ποιότητας, απέσπασαν βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού «BIOLMIEL», πριν από δύο χρόνια, στην Ιταλία.

 

Σήμερα, παράγουν είκοσι διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων και η ετήσια παραγωγή τους έφτασε τους 30 τόνους θυμαρίσιο μέλι και άλλους δέκα τόνους πευκόμελο. Το 60% της παραγωγής τους φεύγει για το εξωτερικό και ταξιδεύει ως τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Μάλιστα, μπήκαν και σε μεγάλη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων.

 

Πώς ήρθαν τα superfoods

 

Τα δυο του παιδιά αποφάσισαν να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση, μετά τις σπουδές τους. Ο Μάνος σπούδασε πληροφορική και η Σοφία λογιστική, αλλά τους κέρδισαν τα μελίσσια. Ερχόμενοι λοιπόν στην επιχείρηση έφεραν και φρέσκιες ιδέες, για να βάλουν τη δική τους «πινελιά» στο μέλλον της. Όπως τονίζει στην «Παραγωγή» ο πατέρας τους, κ. Γιώργος, «παντρέψαμε την εμπειρία με νέες ιδέες». Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι βγήκε στην αγορά το μέλι με τα superfoods.

 

Βιολογικό θυμαρίσιο μέλι εμπλουτισμένο με γκότζι μπέρι, ιπποφαές, κράνμπερι και μπλούμπερι πήγαν καλά στο εξωτερικό, τα μηνύματα ήταν θετικά. Τα superfoods τα εισάγουν, αλλά υπάρχουν συζητήσεις και για ελληνικής παραγωγής πρώτες ύλες. Έχουν βρει ελληνικό ιπποφαές και μπλούμπερι, ενώ ενδέχεται να συνεργαστούν με τους παραγωγούς.

 

Το μάρκετινγκ και οι αγορές

 

Στην ελληνική αγορά, που η κρίση έχει αφήσει το σημάδι της, δύσκολα πωλούν. Οι προμηθευτές δεν πληρώνουν και έτσι έχουν κάποιους επιλεγμένους συνεργάτες. Τα προϊόντα τους φιλοξενούν μερικά μαγαζιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και περισσότερα στην Κρήτη.

 

Εξάγουν συστηματικά από το 2008 και στόχος του κ. Σαββιδάκη είναι να γίνουν εξολοκλήρου εξαγωγική επιχείρηση, με το 100% της παραγωγής τους να διατίθεται στο εξωτερικό. «Έχουμε καλό όνομα στην αγορά, μας ζητούν από μόνοι τους», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει πως στο εξωτερικό είναι μείζονος σημασίας το τι εμβέλεια έχει ο συνεργάτης σου, που μπορεί να σε πάει.

 

Η επιχείρηση συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις, όπως η πρόσφατη Anuga στη Γερμανία, ενώ πήγε και στο Κίεβο, προ μηνών με κρητική επιχειρηματική αποστολή. Το μάρκετινγκ το έχει αναλάβει ο γιος, Μάνος Σαββιδάκης. Βασικό τους «όπλο», όπως επισημαίνει, είναι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, που είναι Σητειακά. «Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται συνεχώς για καλά προϊόντα», υπογραμμίζει ο Μάνος. Ο ίδιος επιθυμεί να έχουν ως βάση το εξωτερικό, αλλά θέλει και το ελληνικό καταναλωτικό κοινό να γνωρίσει το μέλι τους. «Δεν γίνεται να παράγουμε τόσο ποιοτικά προϊόντα και να καταναλώνουμε μόνο εισαγόμενα», τονίζει ο ίδιος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<