Coca-Cola: Ζητά 5,5 εκατ. ευρώ από τους εργαζόμενους-Η αγωγή, οι Βούλγαροι και οι κινητοποιήσεις

11-11-2013, 10:18
Coca-Cola: Ζητά 5,5 εκατ. ευρώ από τους εργαζόμενους-Η αγωγή, οι Βούλγαροι και οι κινητοποιήσεις

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

 

Αγωγή 72 σελίδων ενάντια σε 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου στη Θεσσαλονίκη και σε 22 μέλη της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα η Coca-Cola, ζητώντας αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ από τον καθένα, με την κατηγορία της ηθικής βλάβης και της δυσφήμισης εις βάρος της.

 

Η αγωγή αφορά σε σχετικά δελτία Τύπου της ΠΟΕΕΠ, τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα, και με τα οποία καταδικάζει την απόλυση των 33 εργαζομένων, που απασχολούνταν στο τμήμα διακίνησης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.

 

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο επικεφαλής της ΠΟΕΕΠ κ. Βασίλης Αρτεμίου επισημαίνει πως η διακίνηση των προϊόντων της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον με εξωτερικούς συνεργάτες από τη Βουλγαρία.

 

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, η Coca-Cola δηλώνει ενοχλημένη με συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις, που χρησιμοποιεί η ΠΟΕΕΠ στα έγγραφά της και ζητεί άμεσα την ανάκλησή τους, ενώ παράλληλα ζητεί και την απόσυρση σχετικών ανακοινώσεων της Ομοσπονδίας, που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αρτεμίου, η ΠΟΕΕΠ σε σχετικές της ανακοινώσεις καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της εταιρείας, επισημαίνοντας πως είναι από τις πλέον κερδοφόρες για να προχωρά σε απολύσεις και μάλιστα εν μέσω σοβαρής ύφεσης στη χώρα μας.

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ ισχυρίζεται πως η Coca-Cola ουσιαστικά ενισχύει την ήδη υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, απολύοντας 33 εργαζομένους στη Θεσσαλονίκη και προσλαμβάνοντας εξωτερικούς συνεργάτες στο τμήμα διακίνησης προϊόντων στη συμπρωτεύουσα.

 

Ο κ. Αρτεμίου τονίζει πως στην αγωγή της η Coca-Cola αναφέρει πως τόσο το Σωματείο στη Θεσσαλονίκη όσο και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών προχωρούν σε ενέργειες μποϋκοτάζ και δυσφήμισης στα προϊόντα της, ενώ πλήττουν την εικόνα και το κύρος της εταιρείας.

 

«Η εταιρεία προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει, καταθέτοντας αγωγή και ζητώντας να της καταβάλλουμε ως αποζημίωση το συνολικό ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ (250.000 ευρώ από 22 μέλη) και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Δεν έχουμε να διαθέσουμε τόσα χρήματα», τονίζει στην «Παραγωγή», ο κ. Αρτεμίου, επισημαίνοντας πως η ΠΟΕΕΠ έχει αναθέσει την υπόθεση από την περασμένη Τρίτη σε νομικό σύμβουλο, ο οποίος θα τη συμβουλεύσει για το πώς θα κινηθεί από’ δω και στο εξής. Σημειώνει δε πως η εταιρεία ζητά να της καταβληθεί το συνολικό ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αρτεμίου υπογραμμίζει πως περίπου 30 μέρες νωρίτερα, η εταιρεία είχε «ξαναχτυπήσει» με αγωγές σε 2-3 εργάτες στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ, ύστερα από σχετικές αποφάσεις τόσο του Σωματείου όσο και της ΠΟΕΕΠ για 24ωρες και 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, στον απόηχο των απολύσεων των 33 εργαζομένων στο τμήμα διακίνησης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.

 

Εξώδικη διαμαρτυρία-δήλωση της ΠΟΕΕΠ

Την 1η Νοεμβρίου, η ΠΟΕΕΠ προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία-δήλωση, την οποία απηύθυνε προς το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στο Συνδικάτο Ποτοποιών Θεσσαλονίκης και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Διακινητών Οινών Ποτών. Την κοινοποίησε στον υπουργό Εργασίας, σε πολιτικά κόμματα και αρμόδιους φορείς, σε συνδικάτα και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται: «Η ομοσπονδία μας καταγγέλλει την πολυεθνική Coca-Cola 3E για την απαράδεκτη τακτική της να φέρνει στο χώρο του εργοστασίου άγνωστα άτομα, τα οποία προκαλούν διαρκώς τους εργαζομένους με απρόβλεπτα ενδεχόμενα.

Η διεύθυνση της Coca-Cola πρέπει να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της για το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η εταιρεία συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε χρηστό και νόμιμο μέσο, μη εξαιρουμένου και του μποϋκοτάζ, για να αποτρέψουμε ένα έγκλημα διάρκειας σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών μας.

Θα συνεχίσουμε να πληροφορούμε την κοινή γνώμη για να μην καταναλώνει π λαός της Βόρειας Ελλάδας βουλγαρικά προϊόντα μέχρι να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης».


Πως απαντά η ΠΟΕΕΠ στην αγωγή της Coca-Cola

 

«Είναι φανερό ότι η εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την πολιτική της εταιρείας να θυσιάζει τους εργαζόμενους της στον βωμό του κέρδους έχει φέρει αποτέλεσμα. Η καθολική έμπρακτη στήριξη του ελληνικού λαού προς τους απολυμένους δίνει δύναμη και κουράγιο στους απεργούς και ωθεί τα μεγαλοστελέχη της πολυεθνικής σε κινήσεις πανικού όπως αυτή της αγωγής που εξόφθαλμα προσπαθεί να τρομοκρατήσει απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ 5.500.000 ευρώ αποζημίωση».

 

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου δήλωσε: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των απολυμένων συναδέλφων μας για την επαναπρόσληψή τους και να παλεύουμε για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης».


Η ανακοίνωση της Coca-Cola

 

«Η εταιρεία δεν σχολιάζει τις κινήσεις του Σωματείου και των συνδικαλιστικών του εκπροσώπων, παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα καταφέρονται συστηματικά και μεθοδευμένα εναντίον της εταιρείας, παραπλανώντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών στη χώρα. Οι ισχυρισμοί για μεταφορά δραστηριοτήτων ή τμημάτων εκτός Ελλάδος -και πιο συγκεκριμένα στη Βουλγαρία- είναι άκρως παραπλανητικοί και δυσφημιστικοί, και παράλληλα με τις ενέργειες μποϋκοτάζ και δυσφήμισης στα προϊόντα της εταιρείας πλήττουν την εικόνα και το κύρος της εταιρείας.

 

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία, όχι μόνο της ίδιας της εταιρείας, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και των χιλιάδων καταναλωτών που την εμπιστεύονται και προτιμούν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της.

 

Δεν επιτρέπουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της δέσμευσης μας στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα γενικότερα, και είμαστε υπερήφανοι που το 98% των προϊόντων μας που διακινούμε στην ελληνική αγορά, και επομένως και στη Θεσσαλονίκη, παράγεται στη χώρα μας.

 

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον διατηρεί την ισχυρή δέσμευσή της για σταθερή και ουσιαστική παρουσία και συνεχή προσφορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του γεγονότος.

 

Εφόσον προκύψει οποιαδήποτε αποζημίωση υπέρ της εταιρείας, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς στη Θεσσαλονίκη.»

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<