Καρτέλ διώχνουν τους Έλληνες εργάτες

18-12-2012, 12:47
Καρτέλ διώχνουν τους Έλληνες εργάτες

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ 


O Δήμος Ευρώτα είναι από εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν ανέργους απ’ όλη την Ελλάδα να βρουν δουλειά, έστω και εποχιακά, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Ήδη πολλά άτομα έχουν πάει στην περιοχή, ωστόσο αυτή την περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν μια περίεργη συμμαχία μεταξύ ντόπιων εργολάβων και ξένων εργατών, οι οποίοι προσπαθούν να τους αποκλείσουν.

 

«Θύμα» αυτού του ιδιότυπου καρτέλ, ένας 42χρονος άνεργος, ο κ. Λάμπρος Κοτσιάβρας, ο οποίος μόλις έμαθε για το πρόγραμμα του δήμου, έφυγε από την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή: «Έκανα κάποια μεροκάματα στην αρχή αλλά μετά οι Αφγανοί έκαναν εμπάργκο, λέγοντας στο αφεντικό τους πως αν μείνει αυτός εμείς φεύγουμε. Τις προάλλες μάλιστα το έκαναν μπροστά μου, μόλις μπήκα στο κτήμα για δουλειά και με είδαν, άφησαν τη δουλειά στη μέση και έφυγαν. Μία άλλη μέρα, που δουλέψαμε μαζί, τους είδα να δουλεύουν με πολύ αργό ρυθμό, για να πουν μετά στο αφεντικό ‘‘ να αυτός δεν έβγαλε πολύ δουλειά σήμερα’’. Το εκάστοτε αφεντικό δεν θέλει να μείνει η παραγωγή στη μέση και έτσι αντί να χάσει τα πολλά φτηνά εργατικά χέρια προτιμά να διώξει εμένα».

 

Όση δόση υπερβολής και αν έχει η άποψη του κ. Κοτσιάβρα, είναι γεγονός ότι στην περιοχή οι ξένοι εργάτες γης και οι εργολάβοι έχουν συγκροτήσει μέτωπο για να κρατήσουν χαμηλά τα μεροκάματα. Και το θέμα δεν είναι μόνο η συμπεριφορά προς τους Έλληνες εργάτες, αλλά και προς τους ξένους.

 

Ο κ. Τόμας Ζιεφίλντη, νόμιμος μετανάστης από τη Γεωργία, εξαιτίας της κρίσης βρέθηκε κι εκείνος στο Δήμο Ευρώτα, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα. «Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι Έλληνες άνεργοι αλλά και εμείς που είμαστε από Γεωργία, Ρουμανία κ.λπ. Μας αντιμετωπίζουν το ίδιο, καθώς έχουν δημιουργηθεί «φατρίες» από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν και είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν άλλον να πάρει μεροκάματο στα χωράφια. Γίνεται στην κυριολεξία μια μάχη. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ακόμα και τα ίδια αυτά γκρουπ μεταναστών πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους, για να μπορέσει η μία φατρία να υπερισχύσει της άλλης. Το μέλλον είναι αβέβαιο ακόμα και εδώ που υπάρχει αρκετή δουλειά αυτή την περίοδο για όλους».

 

Το θέμα έχει απασχολήσει και το δήμαρχο Ευρώτα Λακωνίας, κ. Γιάννη Γρυπιώτη, ο οποίος παραδέχεται ότι στην περιοχή υπάρχει «αυτό το ιδιότυπο καρτέλ», εξαιτίας του οποίου εμποδίζονται κάποιοι να εργαστούν, όταν μάλιστα ο ίδιος ο δήμος είναι ο μεσολαβητής για να βρουν εργασία Έλληνες απ’ όλη τη χώρα. Ένα δήμο, κατεξοχήν αγροτικό, με καλλιέργειες πορτοκαλιών, ελιών και κηπευτικών σε υπαίθριες αλλά και θερμοκηπιακές μονάδες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ο δήμος έδωσε και δωρεάν κατοικίες και ξενώνες για να διαμείνουν άνεργοι μέχρι να μπορέσουν βρουν μεροκάματο. Τα πρώτα προβλήματα όμως φάνηκαν από την αρχή. Πολλά συνεργεία εργατών που ελέγχουν τις αγροτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή, έχουν για εργατικά χέρια μετανάστες από Πακιστάν και Αφγανιστάν. Όταν στην περιοχή έφτασαν Έλληνες εργάτες, κάποιοι μετανάστες εργάτες άφηναν να εννοηθεί στους εργοδότες τους πως αν πάρουν για δουλειά τους Έλληνες, οι ίδιοι θα έφευγαν.

 

Οι καταγγελίες έφτασαν και στον κ. Γρυπιώτη, ο οποίος είχε και την ιδέα για την απασχόληση ανέργων:

 

«Στο πρόγραμμα είχαμε πάνω από 200 αιτήσεις και οι πρώτοι άνεργοι Έλληνες κατέφθασαν πολύ γρήγορα με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, φεύγοντας από την Αθήνα. Φτάνοντας όμως εδώ, οι ομάδες παραγωγών μας εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αν οι Έλληνες εργάτες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της δουλειάς και βρήκαν πρόφαση πως δεν υπάρχουν αρκετά μεροκάματα για τους ίδιους. Την ίδια όμως στιγμή, μέσα στα κτήματα δούλευαν κανονικά πληθώρα εργατών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», λέει στην «Παραγωγή».

 

Μάλιστα, για να μπει μια τάξη όπως αναφέρει «ως δήμαρχος έκανα εκτενή αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας πως μόνο στο δήμο μας υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, αφού πέρα από τη μαύρη εργασία όλα τα χρήματα τα στέλνουν στις χώρες τους, χάνοντας έτσι και η τοπική μας αγορά αλλά και το κράτος από τους φόρους».

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.22.2019 16:37

Έντονο το ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Τι είδε η φυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην επίσκεψη της στην ασιατική χώρα.

05.22.2019 16:25

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοπαραγωγούς της Κρήτης
Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη χορήγηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 9,1 εκατ. ευρώ για τη...

05.22.2019 15:39

120 δόσεις: Έως τις 28 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα χρέη στην εφορία
Αναλυτικός οδηγός για το πως οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους στο Taxisnet.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<