Μίλησε για όλους και όλα ο πρωθυπουργός-Έκλεισε το "παράθυρο" για μέτρα, Μνημόνιο και εκλογές

05-11-2013, 10:17
Μίλησε για όλους και όλα ο πρωθυπουργός-Έκλεισε το

“Δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μας. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα. Πρέπει να αποτραπούν φαινόμενα βίας στο μέλλον. Ο λαός είναι σοφός. Από τη μία χρειάζεται αυστηρότητα και από την άλλη η ενότητα του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Δευτέρας, αναφερόμενος στη διπλή ανθρωποκτονία στο Ν. Ηράκλειο.

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. "Aυτό που κάνουν κάποιοι αυτή τη στιγμή είναι να ρίχνουν σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη, την ώρα που έχουμε δίπλα μας τόσες φωτιές, κοινωνικές", είπε.

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Mega ως προς το ζήτημα των εγκληματικών επιθέσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Περιμένω όλα τα κόμματα να καταγγέλλουν αμέσως και να απομονώνουν. Άλλο η πράξη βίας και άλλο η ακραία συμπεριφορά.

Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς συμπεριφορές ακραίες, οδηγεί στη βία. Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλεις γεγονότα, όπως στη Marfin και στις Σκουριές, με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη για το εάν η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην καταπολέμηση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε στείλει 32 φακέλους, μόλις συνέβη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως.

"Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής καταδικάσαμε πράξεις και όχι προθέσεις. Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επιδείξαμε άμεσα πολιτική βούληση. Δεν υπήρξαν 'φωνές' εντός της ΝΔ που ζητούσαν ήπια μεταχείριση της Χρυσής Αυγής".

O πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια περί συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής. "Ποτέ δεν ειπώθηκε η ιδέα συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής", τόνισε. "Δεν δέχομαι καμία ακροδεξιά εισήγηση. Δεν έχω ακροδεξιούς συνεργάτες", έσπευσε να διαμηνύσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αν Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από πριν στοιχεία που κατήγγειλαν την τρομοκρατική οργάνωση της Χ.Α., ας το έκανε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά "Αυτοί που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν είναι νεοναζί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ρίζες νεοναζί". "Όταν ανακάμψει η αγορά εργασίας, τότε το φαινόμενο Χρυσή Αυγή θα ξεφουσκώσει", εκτίμησε παράλληλα ο πρωθυπουργός.

Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα

"Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, ούτε τα δημοσιονομικά μας το απαιτούν. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τρόικα, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση", τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά από αύριο, Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές μας.

Μιλώντας για το δημοσιονομικό "κενό", ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως τον Ιούλιο η τρόικα ανέφερε πως δεν θα υπάρξει κενό στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό 2,9 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνω ότι οι δανειστές πρέπει να παίρνουν το χειρότερο σενάριο. Εμείς ακυρώσαμε τις περικοπές και βρήκαμε καινούρια χρήματα από το ασφαλιστικό. Θα κρερδίσουμε 300 εκατ. ευρώ στο ελάχιστο. Με αυτά τα λεφτά, θα καλύψουμε την "τρύπα" στα Ταμεία. Θα γίνει διαπραγμάτευση με βάση τις μελέτες μας.

"Θα κοιτάξουμε να λάβουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά", είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως "είναι απίστευτη η θυσία του ελληνικού λαού. Χάσαμε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ". Ταυτόχρονα, απευθύνοντας μήνυμα στους δανειστές ο πρωθυπουργός ζήτησε "Η τρόικα να σεβαστεί τις θυσίες των Ελλήνων".

Χρέος, φορολογία

Η κυβέρνηση θα επιλύσει τις διαφορές με την τρόικα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε σενάριο περί πρόωρης προσφυγής της Ελλάδας στις κάλπες. "Δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. Όπως πρόσθεσε "Η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα".

Ερωτηθείς για το μεγάλο αγκάθι της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι άλλο από το υπέρογκο δημόσιο χρέος, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "μια συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους θα απέστρεφε τους υποψήφιους επενδυτές".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μέτωπο της φορολόγησης ο κ. Σαμαράς, τόνισε πως "στην Ελλάδα ο φόρος στις επιχειρήσεις ειναι εξαιρετικά υψηλός. Πρέπει να κατέβει στο 15%". Ταυτόχρονα χαρακτήρισε "λάθος τη διατήρηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και αποτελεσματική τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση".

"Το 2013 είναι το χειρότερο έτος που γνώρισε ο Έλληνας", υποστήριξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, από πλευράς φόρων.
"Λόγω της διευρυμένης βάσης έχουμε πιο δίκαια φορολογία στα ακίνητα", πρόσθεσε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως "εξετάζεται η μεταβίβαση του φόρου ακινήτων στους Δήμους, ως ανταποδοτικό τέλος".

Επανερχόμενος στο θέμα ελάφρυνσης του χρέους ο πρωθυπουργός δήλωσε πως "Πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει ακόμα. Η ελάφρυνση του χρέους θα επέλθει μόνο μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ενδέχεται ωστόσο, να μην χρειαστεί".

Τον Στουρνάρα τον παραδέχονται έξω

Ερωτηθείς για το νευραλγικό πόστο και την κρίσιμη αποστολή που έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς απάντησε ως εξής: "Ο Στουρνάρας μιλάει ευθέως. Βοήθησε παρά πολύ την οικονομία. Δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον Στουρνάρα τον παραδέχονται και έξω".

Ο Τσίπρας καταδιώκει τον επενδυτή

Στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως "ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση. Απειλεί τους επενδυτές. Ο Τσίπρας καταδιώκει τον επενδυτή, ενώ υπερασπίζεται προνόμια ακόμα και των υπαλλήλων της Βουλής". "Ο Τσίπρας θυμίζει έντονα το λεφτά υπάρχουν", πρόσθεσε.

To 2016 εκλογές

Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, τότε κλείνει η τετραετία. Πρόσθεσε ότι «στην αρχή μας έλεγαν ότι θα τις κάνετε αμέσως, γιατί καταρρέετε. Μετά μας είπαν ότι έχετε το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα και θα τις κάνετε επειδή σας βολεύει. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ούτε καταρρέουμε προφανώς, ούτε και με ενδιαφέρει εάν με βολεύει. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω». Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου». Είπε ακόμη ότι στο θέμα αυτό τελειώνει η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΣΥΡΙΖΑ
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανεχθεί την παραμικρή κριτική. Αυτό είναι το δικό του πρόβλημα Δημοκρατίας" αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<