Η Βραζιλία επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα

05-11-2013, 09:40
Η Βραζιλία επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@paragogi.net)


«Παράθυρο» σε «μπίζνες» με ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και μη που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης ανοίγουν Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες, οι οποίοι στις αρχές του περασμένου μήνα βρέθηκαν στην Ελλάδα, «ψάχνοντας» για συνεργασίες που θα τους εδραιώσουν στις αγορές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Ο λόγος για την κορυφαία Coonagro, μίας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική που κάνει κάθε χρόνο τζίρο ύψους 6 δισ. δολαρίων και παραγωγή ημερησίως 3 εκατ. πουλερικών, 3 εκατ. λίτρων γάλακτος και 100.000 χοιρινών. Εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν μαζί με αποστολή από τη Βραζιλία στην Ελλάδα από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου και πραγματοποίησαν επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συνάψουν σημαντικές συνεργασίες τόσο στην αγορά του σιταριού όσο και στους κλάδους των ζωοτροφών και των κρεάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Coonagro προσέλκυσε κυρίως Ενώσεις και Επιμελητήρια από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Στόχος του βραζιλιανικού κολοσσού είναι μία πιο γρήγορη και οικονομική πρόσβαση στις αγορές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, μέσα από ένα μοντέλο συμπαραγωγής με ελληνικά εργοστάσια. Πηγές από το Ελληνοβραζιλιάνικο Επιμελητήριο αναφέρουν στην «Παραγωγή» πως η Coonagro ενδιαφέρεται για «μπίζνες» κατά το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα, η συνεταιριστική οργάνωση υπέγραψε συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες στο χώρο των ζωοτροφών και της μεταποίησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θέμα χρόνου είναι και τα επιχειρηματικά «ανοίγματα» στην ελληνική αγορά γάλακτος, τεύτλων και αλλαντικών.

 

Σιτάρι - Ζωοτροφές

Η βραζιλιάνικη Coonagro θέλει να προμηθεύεται από την Ελλάδα σιτάρι, το οποίο θα καλλιεργείται με τη μέθοδο της συμβολαικής γεωργίας. Η επιλογή του ελληνικού σιταριού δεν είναι τυχαία, δεδομένης της κατεστραμμένης παραγωγής σιταριού σε Βραζιλία και Αργεντινή. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το βραζιλιάνικο κολοσσό να «ψαρέψει» για σιτάρι σε άλλες χώρες. Οι συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας αφορούν 500.000 στρέμματα σιταριού, που θα εξάγεται στη Βραζιλία.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον του CEO της Coonagro Daniel Dias εστιάζεται και στην παραγωγή ζωοτροφών στη χώρα μας με πρώτη ύλες (κυρίως σόγια) που εισάγονται από τη Βραζιλία. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής της βραζιλιάνικης αποστολής στην Ελλάδα, υπεγράφη συμφωνία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) στη Θεσσαλονίκη για την παρασκευή ζωοτροφών και σογιέλαιου με βραζιλιάνικο σπόρο σόγιας. Θα παράγονται ζωοτροφές και με το 45% σογιέλαιο. Τόσο οι ζωοτροφές όσο και το σογιέλαιο θα εξάγονται στη Ρωσία, και ό,τι περισσεύει θα πωλείται πίσω στη Βραζιλία.

 

Μεταποίηση

Ο κλάδος της μεταποίησης ενδιαφέρει εξίσου την Coonagro, για το λόγο αυτό και οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα είχαν τετ-α-τετ με ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων ανάμεσά τους και η «Υφαντής». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κολοσσός προσβλέπει στην εισαγωγή κρέατος από τη Βραζιλία και τη μεταποίησή του σε ελληνικά εργοστάσια, με στόχο το τελικό προϊόν που θα προκύψει να κατευθύνεται προς τη Ρωσία. Η «Υφαντής» αποτελεί την εταιρεία-στόχο, με την οποία, όπως πληροφορείται η «Παραγωγή», έπεται συνεργασία.

Η δεύτερη συμφωνία που υπέγραψε ο βραζιλιάνικος κολοσσός είναι με την «ΕΛΓΟ Δήμητρα». Το σχέδιο προβλέπει πως η «ΕΛΓΟ Δήμητρα» θα παρασκευάζει για λογαριασμό των Βραζιλιάνων τροφές για κατοικίδια με κρεατάλευρα από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, τα οποία επίσης θα εξάγονται.

 

Γαλακτοκομικά

Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά κατά καιρούς μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Κύκλοι από την εγχώρια αγορά αναφέρουν πως οι Βραζιλιάνοι έχουν έρθει σε επαφή με την Εβροφάρμα, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν, ενώ κρούσεις λέγεται πως έχουν γίνει και σε μικρότερες γαλακτοβιομηχανίες.

 

Λιμάνια

Όπως προέκυψε από τη 10ήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η προσοχή της Coonagro επεκτείνεται και στα λιμάνια, στα οποία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι σχετικές συναντήσεις της βραζιλιανικής αποστολής με εκπροσώπους από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης και την ΕΛΓΕΚΑ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<