Κόκκινος συναγερμός για 3 συνεταιριστικές τράπεζες

04-11-2013, 12:28
Κόκκινος συναγερμός για 3 συνεταιριστικές τράπεζες

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

(adamopoulou@paragogi.net)

Την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας τους διανύουν οι συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης σε έξι από αυτές. Πρόκειται για ένα εγχείρημα καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει τον νέο ρόλο του στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση στη χώρα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με σημαντικά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα κεφάλαια τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες και έχουν λάβει προθεσμία από την Τράπεζα της Ελλάδος περίπου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να καλύψουν τα κενά που παρουσιάζουν. Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τις τα κεφάλαια που απαιτούνται, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναμένεται να έχουν την τύχη των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου – Λήμνου, των οποίων πέρυσι ανακλήθηκαν οι άδειες.

Αυτή την περίοδο η ΤτΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εκπονεί ειδική έκθεση για τις συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα. Στην έκθεση θα προβλέπονται μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό του κλάδου, ώστε να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες από τις προβληματικές. Συνολικά εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ολόκληρου του κλάδου είναι γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Όλες πρέπει να καλυφθούν από ιδιωτική συμμετοχή. Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, τις προβληματικές τράπεζες τις περιμένει εκκαθάριση στο «κακό» κομμάτι και μεταφορά του υγιούς, πρωτίστως της καταθετικής βάσης, σε συστημική τράπεζα. Εξάλλου, το ίδιο είχε συμβεί και με τις τρεις συνεταιριστικές που έχασαν την άδεια τους το Μάρτιο του 2012, με τις καταθέσεις της τάξης των 340 εκατ. ευρώ να απορροφώνται τότε από την Εθνική.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των ελλειμμάτων για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τη διατήρησή τους πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε 82 εκατ. ευρώ. Όπως έχει συμφωνηθεί με τις Αρχές, ο πρώτος «γύρος» κεφαλαιακής ενίσχυσης αφορά τις 6 από τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει άμεσα να ενισχύσουν τους σχετικούς δείκτες, βάσει της νομοθεσίας. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός και για τις αυξήσεις των υπόλοιπων επτά τραπεζών, με στόχο την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην αγορά. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι κινήσεις, θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ανασυγκρότηση του κλάδου.

 

ΕΤΕπ: Δάνεια 50 εκατ. ευρώ με την Παγκρήτια

Από τις συνεταιριστικές τράπεζες εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι ο στόχος «είναι επιτεύξιμος». Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, έχει δοθεί παράταση έως τις 22 Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κεφαλαιοποίησης των έξι συνεταιριστικών τραπεζών. Από την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών εκτιμούν ότι το θετικό αυτό κλίμα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την υπογραφή νέων δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ μεταξύ της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στη Αθήνα. Μάλιστα, για την υπογραφή των δανείων θα παραβρεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Βέρνερ Χόυερ, αλλά και ολόκληρη η διευθύνουσα επιτροπή της ΕΤΕπ. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν, η σχέση των τοπικών κοινωνιών με τις συνεταιριστικές τράπεζες και η στήριξη που έχει παράσχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου.

 

Συνεταιριστικές: Να γίνουν δήμοι και περιφέρειες μέτοχοι

Την αλλαγή του νόμου για τη συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των φορέων του Δημοσίου στο κεφάλαιο των συνεταιριστικών τραπεζών ζήτησαν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) από τον υπουργό Οικονομιών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα, ο νόμος για τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών προβλέπει τη συμμετοχή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, το θεσμικό πλαίσιο όμως που διέπει του ΟΤΑ δεν προβλέπει τη συμμετοχή στα κεφάλαια των συνεταιριστικών τραπεζών.

Αυτό ακριβώς αιτήθηκε η ΕΣΤΕ από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατά τις πληροφορίες, φέρεται να αντέδρασε θετικά και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία άμεσα. Στο αίτημα μάλιστα περιλαμβάνονταν και η στήριξη περιφερειών, όπως της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Δωδεκανήσου, αλλά και μιας σειράς δήμων των εν λόγω περιφερειών.

 

Επιφυλακτική η ΚΕΔΕ

Από τη μεριά της η ΚΕΔΕ εμφανίζεται επιφυλακτική σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής των δήμων στα κεφάλαια των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΕΔΕ υπενθυμίζουν την ανυπαρξία κεφαλαίων και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σχεδόν όλης της χώρας. Επί της ουσίας πάντως σημειώνουν πως θα τοποθετηθούν εφόσον προχωρήσει από το υπουργείο η συζήτηση.

 

Επαφές για τα… γερμανικά ταμιευτήρια

Την ίδια στιγμή, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΕΣΤΕ ετοιμάζουν κοινή επίσκεψη σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο για να προωθήσουν οι ίδιες το πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν και της ΕΤΕπ. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των γερμανικών τοπικών ταμιευτηρίων (Sparakassen) και των συνεταιριστικών τραπεζών. Από την πλευρά της ΕΣΤΕ, το καλό σενάριο για τη σχεδιαζόμενη κάθοδο των Sparkassen στη Ελλάδα, θα ήταν φυσικά η συμμετοχή τους στα κεφάλαια των ήδη υπαρχόντων συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας. Άλλωστε, ήδη η γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ Bank κατέχει το 10% της Πανελλήνιας Τράπεζας.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<