Αδιέξοδο στη ΣΕΚΑΠ με φόντο... απολύσεις και ατομικές συμβάσεις!

01-11-2013, 09:44
Αδιέξοδο στη ΣΕΚΑΠ με φόντο... απολύσεις και ατομικές συμβάσεις!

Της Βούλας Μαλαίνου

Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, από αυτή που υπέδειξε προ ολίγων εβδομάδων ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ακολουθούν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρεί προς τα θέλω της. Η κατάσταση οδηγείται και πάλι σε αδιέξοδο, ύστερα από την υποτιθέμενη συμφωνία στην οποία έδειχναν να καταλήγουν ως προς τα ζητήματα των απολύσεων και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Απανωτά βήματα προς τα πίσω κάνει η νέα διοίκηση της εταιρείας, δείχνοντας απρόθυμη να συνεργαστεί με τα αιτήματα των εργαζομένων της, οι οποίοι δηλώνουν εξαπατημένοι. Πληροφορίες από την Ξάνθη αναφέρουν πως, ενώ ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από την ηγεσία να «παγώσει» τις απολύσεις και να προχωρήσει στην κατάρτιση μίας νέας επιχειρησιακής σύμβασης προκειμένου να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση στην καπνοβιομηχανία, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπτυξης, ο κ. Σαββίδης απέλυσε τρεις υπαλλήλους από τη θυγατρική BIO ABE μόλις την περασμένη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως κατόπιν απόφασης του Ιβάν Σαββίδη μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί πέντε εργαζόμενοι από τη ΣΕΚΑΠ, έντεκα άτομα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ μόλις 47 από τους 258 εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς βλέπουν τον εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία, που ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο τα ηνία της καπνοβιομηχανίας, να «σκληραίνει» ολοένα και περισσότερο τη στάση του, ενώ όσον αφορά τα πλάνα εξυγίανσης της εταιρείας ούτε λόγος. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως θα δεχτούν δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, ενώ προβλέπουν πως η διοίκηση θα προβεί σε περαιτέρω απολύσεις στο προσεχές μέλλον. Όπως αναφέρουν, ο κ. Σαββίδης ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, με στόχο να τους αναγκάσει να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που προωθεί και για τις οποίες έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαμάχες.

Το αποκορύφωμα των τελευταίων εξελίξεων ήταν στις 17 Οκτωβρίου, όταν σεκιούριτι έξω από τα γραφεία της BIO ABE απαγόρευσε την είσοδο σε εργαζομένους της εταιρείας, ωθώντας τους υπαλλήλους να ζητήσουν νομική προστασία. Σύμφωνα με νομικούς συμβούλους, από τις κινήσεις της διοίκησης προκύπτει το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει στις θέσεις της.

Η επιμονή της εργοδοσίας ως προς το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων εργασίας προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους εργαζομένους, οι οποίοι ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των σωματείων και των δύο πλευρών και του υφυπουργού Εργασίας, προσδοκούσαν σε κινήσεις καλής θελήσεως από τον Ιβάν Σαββίδη.

Νόμιμες οι απεργίες

Οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν και στα Δικαστήρια, με τη διοίκηση να αναφέρει πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κατά καιρούς εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ είναι παράνομες και καταχρηστικές.

Ωστόσο, ο δικαστής έκρινε πως είναι νόμιμες, ενώ απεφάνθη πως δεν απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο μέλλον με το ίδιο ή συναφές περιεχόμενο και αιτήματα, όπως ζητούσε στην αγωγή της η διοίκηση, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες θα εξαγγελθεί.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πως η κήρυξη της απεργίας από πλευράς των εργαζομένων φέρει τα στοιχεία της τυπικής νομιμότητας. Ο δικαστής αποδέχεται πως η θυγατρική της ΣΕΚΑΠ δεν διαθέτει ουσιαστική αυθυπαρξία, δηλαδή στερείται παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Παράλληλα εξετάστηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, με τον δικαστή να επισημαίνει πως η επιδίωξη των εργαζομένων να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση και όχι ατομικές συμβάσεις εντάσσεται στις νομικές συλλογικές επιδιώξεις, για την επίτευξη των οποίων επιτρέπεται η πραγματοποίηση απεργίας και ως εκ τούτου η κήρυξη της απεργίας είναι και επί της ουσίας νόμιμη.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι συνδιαλέχθηκαν με τη διοίκηση με σωφροσύνη, ενώ παράλληλα αναφέρεται πως η βραδύτερου ρυθμού λειτουργία του τμήματος παραγωγής της ΣΕΚΑΠ οφείλεται σε επιχειρηματική παραγωγή της διοίκησης (δεν λειτουργούν όλες οι μηχανές, δεν δουλεύουν τρεις βάρδιες κ.λπ.), η οποία για λόγους οικονομίας δεν επιθυμεί προς το παρόν την πλήρη λειτουργία του τμήματος.

Η επιστολή και το αίτημα για νέα συνάντηση

Το σωματείο των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία δεν το βάζει κάτω… Στέλνει επιστολή στον νέο ηγέτη Ιβάν Σαββίδη και ζητά συνάντηση μαζί του. Σημειώνεται πως οι αλλεπάλληλες «απουσίες» του επιχειρηματία από σχετικές συναντήσεις και γενικές συνελεύσεις «ξινίζει» τους εργαζομένους. Ενώ μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε και η απουσία του κ. Ανίσιμωφ, διευθυντή και δεξί χέρι της νέας διοίκησης, κατά το ραντεβού με τον κ. Κεγκέρογλου, καθώς μαζί του είχαν συνηθίσει να συνομιλούν και να διαπραγματεύονται.

Σκοπός της επιστολής είναι, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, να ενημερώσουν τον ίδιο τον πρόεδρο για το τι συμβαίνει στην επιχείρηση το τελευταίο διάστημα, ενώ ζητούν και συνάντηση μαζί του για να συζητήσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «όλα τα θέματα από την αρχή».

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο -μεταξύ άλλων- για «άδικη ένταση μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων» και για δημιουργία άσκοπων και απαράδεκτων αντιθέσεων και διενέξεων που «κάνουν κακό στην επιχείρηση, ταπεινώνουν τους εργαζόμενους και δημιουργούν δυσμενές κλίμα».

Σημειώνουν δε, ότι «όταν διαπραγματευόμασταν τους μισθούς μας με τα στελέχη σας, θέλαμε απλά να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας» και προσθέτουν πως «ήμασταν διαθέσιμοι να υπογράψουμε επιχειρησιακή σύμβαση, την οποία και εξακολουθούμε να επιζητούμε».

Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η διοίκηση «απέφυγε κατά τις διαπραγματεύσεις να τους δώσει πίνακες με τους μισθούς σε κάθε πόστο, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς το ποσό που δικαιούται». Πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον εκφοβισμό της απόλυσης, δίνοντας στον καθένα διαφορετικό μισθό για ίδιες συνθήκες εργασίας και απασχόλησης, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αδικίες».

Τα «χτυπήματα» του Σαββίδη

-Ενώ προσβλέπει στην αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εξακολουθεί να μην καταβάλλει στους εργαζομένους της τα δεδουλευμένα μηνών και παράλληλα «τρενάρει» την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τακτικές αναβολές των γενικών συνελεύσεων.

-Αν και διαβεβαίωνε για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στην εταιρεία, αιφνιδίως ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο το 23% των εργαζομένων να δηλώσουν συμμετοχή.

-Προχωρά σε απολύσεις, ενώ θέτει και σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους.

-Καλεί τους εργαζομένους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπό την απειλή των περαιτέρω απολύσεων και μεγάλων μειώσεων στους μισθούς.

-Κόβει κάθε συζήτηση με τους εργαζομένους όσον αφορά το ενδεχόμενο των επιχειρησιακών συμβάσεων, παρά την προτροπή Κεγκέρογλου, ενώ επιδιώκει και το οριστικό «λουκέτο» στη θυγατρική BIO ABE, η οποία είναι άκρως ζημιογόνα και δεν θεωρείται ότι μπορεί να διασωθεί.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<