ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

31-10-2013, 10:58
ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

Παρατείνει την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος, επιβεβαιώνοντας σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών.

 

Η παράταση στη διαδικασία της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους ενδιαφερομένους ήταν κίνηση προβλεπόμενη από την πλευρά της ATE, καθώς η υπόθεση εξαγοράς της χρεωμένης ως το κόκαλο ΕΒΖ δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής», οι «μνηστήρες» για την εξαγορά του ποσοστού του 82,33% της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών φτάνουν τους έξι και όπως λένε πηγές της αγοράς η υπόθεση εξελίσσεται σε παιχνίδι «γνωστών-αγνώστων».

 

Όπως είχε γράψει η «Παραγωγή» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, στην κούρσα διεκδίκησης της ΕΒΖ μπαίνουν ξανά οι όμιλοι που είχαν προκριθεί στον άγονο διαγωνισμό του Μαϊου, οι οποίοι προέρχονται από Γαλλία, Πολωνία και Σερβία.

Οι γνωστοί και σίγουροι «παίκτες» είναι η Crystal Union, η οποία στον μόλις προηγούμενο διαγωνισμό ήταν και ο επικρατέστερος «μνηστήρας», οι πολωνικές Polski και Cukier, ενώ άγνωστα είναι τα ονόματα των ξένων funds, που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές Nordzucker και Sudzucker δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

 

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σχολιάζουν πως πλέον-λόγω παράτασης-οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους πάνω από ένα μήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που περιλαμβάνονται στο «φάκελο» που τους απεστάλη, ύστερα από την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Μήνας, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, μπορεί να κρύβει πολλά. Που σημαίνει πως στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μπορεί να υπάρξουν νέες εκπλήξεις, που θα «μπλοκάρουν» και πάλι τη διαδικασία πώλησης.

 

Ως γνωστόν, η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ έχει επιβαρυμένα με ζημιές οικονομικά μεγέθη, υψηλά χρέη και πολλά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2012-2013, η ΕΒΖ κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05%. Ωστόσο, ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος μόλις κατά 0,27%, έναντι της περσινής χρήσης. Σημειωτέον ότι η χρήση επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

 

Ας μην ξεχνάμε δε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα», που αποτελούσε μέχρι πρότινος και το ζητούμενο των «μνηστήρων».

 

Σημειώνεται πως η προθεσμία-πριν την παράταση-υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης έληγε την περασμένη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου.

 

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της εταιρείας οφείλεται στην Πειραιώς. Η πιστώτρια τράπεζα της EBZ AE, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων ύψους 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης, αφότου έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο που θα πλειοδοτήσει στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 13:46

Τηλεδιάσκεψη Λιβανού με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος
Διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα ελέγχων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και εφαρμογής νέων προτύπων για την ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής...

02.10.2021 13:02

Πως θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στην Αττική με το lockdown
Λαϊκές αγορές ανοιχτές: με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές.

02.10.2021 11:36

Φωτοβολταϊκά, βιολογικοί καθαρισμοί και αποκαταστάσεις κτιρίων στο Άγιον Όρος
Γίνεται η προμελέτη για την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλα τα μοναστήρια ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαταστάσεις πτερύγων ή...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<