ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

31-10-2013, 10:58
ΕΒΖ: Ο εκκαθαριστής παρατείνει την προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών ως στις 20/12

Παρατείνει την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο ειδικός εκκαθαριστής Νίκος Μαράντος, επιβεβαιώνοντας σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών.

 

Η παράταση στη διαδικασία της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους ενδιαφερομένους ήταν κίνηση προβλεπόμενη από την πλευρά της ATE, καθώς η υπόθεση εξαγοράς της χρεωμένης ως το κόκαλο ΕΒΖ δεν είναι και εύκολη υπόθεση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής», οι «μνηστήρες» για την εξαγορά του ποσοστού του 82,33% της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών φτάνουν τους έξι και όπως λένε πηγές της αγοράς η υπόθεση εξελίσσεται σε παιχνίδι «γνωστών-αγνώστων».

 

Όπως είχε γράψει η «Παραγωγή» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, στην κούρσα διεκδίκησης της ΕΒΖ μπαίνουν ξανά οι όμιλοι που είχαν προκριθεί στον άγονο διαγωνισμό του Μαϊου, οι οποίοι προέρχονται από Γαλλία, Πολωνία και Σερβία.

Οι γνωστοί και σίγουροι «παίκτες» είναι η Crystal Union, η οποία στον μόλις προηγούμενο διαγωνισμό ήταν και ο επικρατέστερος «μνηστήρας», οι πολωνικές Polski και Cukier, ενώ άγνωστα είναι τα ονόματα των ξένων funds, που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές Nordzucker και Sudzucker δεν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

 

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σχολιάζουν πως πλέον-λόγω παράτασης-οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους πάνω από ένα μήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, που περιλαμβάνονται στο «φάκελο» που τους απεστάλη, ύστερα από την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Μήνας, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, μπορεί να κρύβει πολλά. Που σημαίνει πως στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μπορεί να υπάρξουν νέες εκπλήξεις, που θα «μπλοκάρουν» και πάλι τη διαδικασία πώλησης.

 

Ως γνωστόν, η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ έχει επιβαρυμένα με ζημιές οικονομικά μεγέθη, υψηλά χρέη και πολλά «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2012-2013, η ΕΒΖ κατέγραψε ζημιές ύψους 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,96 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 161,19 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,05%. Ωστόσο, ο ενοποιημένος τζίρος ανήλθε σε 228,35 εκατ. ευρώ, συρρικνωμένος μόλις κατά 0,27%, έναντι της περσινής χρήσης. Σημειωτέον ότι η χρήση επιβαρύνθηκε με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

 

Ας μην ξεχνάμε δε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έλαβε ως «κληρονομιά» δάνειο της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ATEbank, δηλώνει θετική ως προς το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του δανείου, κατηγορηματικά αρνητική, ωστόσο, ως προς οποιοδήποτε «κούρεμα», που αποτελούσε μέχρι πρότινος και το ζητούμενο των «μνηστήρων».

 

Σημειώνεται πως η προθεσμία-πριν την παράταση-υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης έληγε την περασμένη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου.

 

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την εξαγορά της εταιρείας οφείλεται στην Πειραιώς. Η πιστώτρια τράπεζα της EBZ AE, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων ύψους 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης, αφότου έρθει σε συμφωνία με τον όμιλο που θα πλειοδοτήσει στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.13.2019 11:45

ΥπΑΑΤ: Επιπλέον 3 εκατ. στη βιολογική γεωργία
Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ,...

11.11.2019 13:13

ΕΤΕπ: 200 εκατ. στους αγρότες για εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους
Πακέτο χρηματοδότησης με κατεύθυνση τον αγροτικό τομέα, το οποίο θα ξεκινά από τα 170 εκατ. ευρώ με προοπτική να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ,...

11.11.2019 13:10

«Ανοίγει» η κινεζική αγορά για ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα
Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<