Κτηνοτρόφοι: Στο περίμενε για το τσεκ...

25-10-2013, 12:34
Κτηνοτρόφοι: Στο περίμενε για το τσεκ...

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Το «μαρτύριο της σταγόνας» βιώνουν 670.000 αγρότες δικαιούχοι της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς η προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου πληρωμή του 1,1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

Σε επίσημες δηλώσεις τους στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης είχαν διαβεβαιώσει ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 20 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λάβει και φέτος την έγκριση της κατ’ εξαίρεση πληρωμής των επιδοτήσεων μετά τις 15 Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση ωστόσο που παρατηρείται, σε συνδυασμό με το «φιάσκο» των πληρωμών της εξισωτικής αποζημίωσης και της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, κάνει τους αγρότες να εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι στο κατά πόσο το υπουργείο θα φανεί συνεπές στην χωρίς προβλήματα καταβολή των ενισχύσεων.

Υπενθυμίζουμε, ότι πέρυσι την πληρωμή του «τσεκ» την είχε ανακοινώσει περιχαρής από τον 6ο όροφο της πλατείας Βάθης ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να εκτεθεί όπως συνέβη με την εξισωτική και το πετρέλαιο.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου τόνιζαν, χωρίς να θέλουν να δεσμευτούν ότι αν δεν προκύψουν άλλα τεχνικής και οικονομικής φύσεως προβλήματα η πληρωμή θα μπορέσει να γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Σημείο επιπλέον προβληματισμού αποτελεί και το γεγονός ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε περάσει από την Διαύγεια η σύμβαση για την ταμειακή διευκόλυνση που θα προσφέρει και η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται, πως με απόφαση της Κομισιόν, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, δόθηκε η δυνατότητα να μπορούν ορισμένα κράτη μέλη –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– να δώσουν τουλάχιστον το 50% της ενιαίας ενίσχυσης από τη 16η Οκτωβρίου.

Την αρχική ικανοποίηση στη χώρα μας, ότι και αυτή τη χρονιά θα φτάσουν νωρίτερα τα χρήματα στα χέρια των δικαιούχων παραγωγών, διαδέχθηκε ο προβληματισμός εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), αλλά και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις των κτηνοτρόφων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί, στο «κομμάτι» δηλαδή των βοσκοτόπων, εντοπίζεται το πρόβλημα που δεν δίνει ακόμα τη δυνατότητα πληρωμής μέρους της ενιαίας ενίσχυσης και το θέμα είναι αν αυτό το εμπόδιο –που ταλανίζει ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και μήνες– θα μπορέσει να ξεπεραστεί έγκαιρα.

 

Αλαλούμ με εξισωτική

Στους «δρόμους» παραλίγο να βγάλει χιλιάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι είδαν τα χρήματα που περίμεναν «κουρεμένα» κατά 10-40%, το απίστευτο αλαλούμ με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης. Τελικά, με κοινοτική παρέμβαση προγραμματίστηκε και τρίτη δόση πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2012, αφού, όπως φαίνεται, βρέθηκαν από την κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια, ενώ ανάλογη λύση δρομολογήθηκε και για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο.

Μετά από τις πιέσεις των αγροτών, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κατέθεσε προφορικό αίτημα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης για την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν επιπλέον ποσά. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, εν αναμονή και της έγγραφης έγκρισης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ προετοιμάζονται για την πληρωμή των υπολοίπων διαφορών σε δικαιούχους και επιλαχόντες δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι, τελικά, θα πληρωθούν και οι επιλαχόντες. Με την αποστολή της έγγραφης ειδοποίησης από την Επιτροπή, θα τροποποιηθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα ειδοποιηθούν και οι δικαιούχοι για το χρονικό διάστημα της πληρωμής εξόφλησης, το οποίο θα είναι εύλογο μετά τη λήψη της έγκρισης από την Ε.Ε.

 

Τι άλλο λέει η απόφαση

Στη σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ αναφέρει ακόμα τα εξής:

Με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, εξευρέθηκαν οι επιπλέον πόροι και έγιναν οι πληρωμές της περιόδου 2011 (μέσα στο 2012), ενώ οι πληρωμές για την περίοδο 2012 (μέσα στο 2013) ανήλθαν σε περίπου 123,7 εκατ. ευρώ με ποσό ένταξης δικαιούχων 130 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση, με την έγκριση του ΠΑΑ 2007-2013, ήταν 445 εκατ. ευρώ και τα προβλήματα προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται κάθε χρονιά από το 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός 845 εκατ. ευρώ περιλαμβάνοντας και την τελευταία προκήρυξη (130 εκατ. ευρώ 2012). Για την υπέρβαση αυτού του ορίου, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του 2012, είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η επιλογή να καταβληθούν άμεσα τα εγκεκριμένα 130 εκατ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα, ήταν η ενδεδειγμένη γιατί διευκολύνθηκαν με την προκαταβολή και την εξόφληση να αποκτήσουν τις αναγκαίες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<