Χέρι στις επιδοτήσεις βάζει (και) η παλαιά ΑΤΕ

25-10-2013, 12:28
Χέρι στις επιδοτήσεις βάζει (και) η παλαιά ΑΤΕ

Του ΝIΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠIΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Στη «μέγγενη» της πρώην Αγροτικής Τράπεζας έχουν περιπέσει περίπου 10.000 αγρότες, περισσότερες από 5.000 –κυρίως αγροτικές– επιχειρήσεις και τουλάχιστον 600 συνεταιρισμοί, οι οποίοι βρίσκονται χρεωμένοι με δάνεια συνολικού ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.

 Τις τελευταίες μέρες οι «κοκκινισμένοι»-υπερήμεροι αγρότες, των οποίων τα δάνεια δεν μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, ζουν το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ο εκκαθαριστής της παλαιάς ΑΤΕ θα επιχειρήσει να παρακρατήσει τα οφειλόμενα μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων. Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια μετά από αυτή του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, η οποία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τα χρήματά της μέσω της σίγουρης λύσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Την εν λόγω λύση, όπως και αυτή των δύο οργανισμών, φέρεται να έχει προτείνει η Τρόικα κατά την τελευταία παρουσία της στη χώρα μας. Η παρακράτηση του συνόλου των επιδοτήσεων, όπως είναι φυσικό, θα δημιουργήσει θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που περιμένουν την επιδότηση για να καλύψουν παλαιές υποχρεώσεις, αλλά και ανάγκες του επερχόμενου χειμώνα.

Οι δανειολήπτες αυτοί όμως διατρέχουν έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο: η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ διατήρησε όλα τα προνόμια της πρώην ΑΤΕ. Όπως για παράδειγμα το δικαίωμα εγγραφής αναγκαστικής υποθήκης χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη, που χρησιμοποιείται –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– χωρίς κανένα μέτρο και περιορισμό για να ασκήσει πίεση στους δανειολήπτες.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να κατάσχονται αγροτεμάχια, βιομηχανοστάσια, μηχανήματα, ακόμη και καταθέσεις ταμιευτηρίου. Μια πρώτη γεύση από τα μέτρα αυτά που ετοιμάζεται να λάβει ο εκκαθαριστής, θα πάρουν οι αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν σε λίγες μέρες τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται.

 

Χωρίς ρύθμιση

Οι αγρότες, τα δάνεια των οποίων μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητα του εκκαθαριστή, αποκλείστηκαν αυτόματα από κάθε πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ επιβαρύνθηκαν με επιτόκια υπερημερίας για το σύνολο των δανείων.

Επίσης δυσκολεύτηκαν στις συναλλαγές τους, αφού αδυνατούν να πετύχουν πίστωση από τους προμηθευτές τους, ενώ αδυνατούν να ξεκινήσουν παραγωγική διαδικασία, επειδή ακόμη και αν το καταφέρουν, κινδυνεύουν με κατάσχεση της αξίας των προϊόντων τους.

Διακανονισμοί και ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όπου αποφασίζονται αφορούν κυρίως μικρά δάνεια διάρκειας μέχρι πέντε ετών (τόσο λέγεται ότι θα διαρκέσει η εκκαθάριση), με πολύ υψηλά επιτόκια και χωρίς κάποια ελάφρυνση από τους τόκους υπερημερίας.

Σε 15 μήνες λειτουργίας της εκκαθάρισης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει αποφασιστεί καμία ουσιαστική ρύθμιση.

 

Πώς φτάσαμε εδώ

Η υπό εκκαθάριση τράπεζα ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ) και τα κριτήρια μεταφοράς των δανείων στην αρμοδιότητα της εκκαθάρισης ήταν η λήξη της προθεσμίας και ο χρόνος καθυστέρησης πληρωμής, σύμφωνα με την απόφαση 4/27-7-2012 της Επιτροπής Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο καθορισμός τέτοιων κριτηρίων είχε ως συνέπεια οφειλέτες της πρώην ΑΤΕ να ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς για τα ενήμερα δάνειά τους, αλλά και στην υπό εκκαθάριση τράπεζα ακόμη και για μία μικρή καθυστέρηση σε κάποιο άλλο δάνειο τους. Με την απόφαση αυτή θεωρήθηκαν υπερήμερα, δάνεια με μικρή καθυστέρηση ή που περιστασιακά βρέθηκαν σε καθυστέρηση λόγω προσωρινής αδυναμίας πληρωμής.

Μάλιστα, τα δάνεια που πήγαν σε εκκαθάριση θεωρούνται στο σύνολό τους ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και επιβαρύνονται με επιτόκια υπερημερίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης ή διακανονισμού των οφειλών αυτών.

 

Ποιοι πέρασαν στην «κακή» ΑΤΕ

Στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ έχει μεταφερθεί συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά:

- Περί τα 10.000 φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

- Περί τις 5.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

- Περίπου 600 συνεταιριστικές οργανώσεις οι περισσότερες των οποίων λειτουργούν και εξυπηρετούν τους παραγωγούς-μέλη τους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<