Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση

24-10-2013, 10:20
Συνεταιριστικές Τράπεζες: Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση

Της Βούλας Μαλαίνου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών της Ελλάδας, οι οποίες καλούνται έως τις 15 Νοεμβρίου να έχουν αντλήσει 63 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις «επιταγές» της Tρόικα, η ανακεφαλαιοποίηση των 13 συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας (14 μαζί με την Πανελλήνια Τράπεζα) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, αν και ανεπίσημα, οι δανειστές μας φέρονται να απάντησαν θετικά στο αίτημα της παράτασης έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Τραπεζικές πηγές δε αναφέρουν, πως ενδέχεται οι σχετικές διαδικασίες να εκπνεύσουν μέχρι και τέλη Νοεμβρίου, ζήτημα για το οποίο οι Tροϊκανοί δεν έχουν ακόμη αποφανθεί.

Το σίγουρο είναι πως μέχρι στιγμής οι έξι εκ των δεκατριών συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν υποβάλει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξεύρεση 58 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας, τη Συνεταιριστική Ευβοίας, τη Συνεταιριστική Ηπείρου, τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου και τη Συνεταιριστική Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τα ενημερωτικά δελτία περί αυξήσεων κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αγώνα δρόμου καθώς, σε πραγματική βάση, οι συνεταιριστικές θα πρέπει να «εξοπλιστούν» με 82 εκατ. ευρώ, αφού τα 19 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής εκκαθάρισης, όπως ακριβώς προέκυψε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με τις τράπεζες Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας, τις άδειες των οποίων ανέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Παρότι οι τράπεζες τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι καταθέτες διασφαλίστηκαν πλήρως, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων -ύψους κοντά στα 340 εκατ. ευρώ- μεταφέρθηκαν στην Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, με την αναζήτηση σημαντικών κεφαλαίων, η ΤτΕ «τρέχει» ειδική έκθεση με τις συνεταιριστικές τράπεζες, η οποία θα πρέπει να «περάσει» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου, απ’ όπου και αναμένεται να εγκριθεί.

Στην έκθεση θα προβλέπεται η εφαρμογή ενός σχεδίου για τον εξορθολογισμό του κλάδου, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επισημαίνεται, δε, ότι η ΤτΕ προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της ΤτΕ- θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα νομικά και θεσμικά βήματα για την εφαρμογή του σχεδίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη συμμετέχουν οι παραπάνω έξι συνεταιριστικές τράπεζες. Η δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες καθεμιάς από τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Το «ξεσκαρτάρισμα»

Το «ξεσκαρτάρισμα» προβλέπει πως όσες από τις συνεταιριστικές κατορθώσουν να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, τότε θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο μέλλον. Για όσες αποτύχουν, τότε θα ακολουθηθεί διαδικασία εξυγίανσης, η οποία προβλέπει το διαχωρισμό τους σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (good bank-bad bank), με το «καλό» κομμάτι να απορροφάται από κάποια άλλη τράπεζα συστημική ή μη συστημική. Υπενθυμίζεται, πως ανάλογο «σκηνικό» στήθηκε για μη συνεταιριστικές τράπεζες, όπως ATEbank, Proton Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ τις δικές τους «bad banks» πρόκειται να αποκτήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως τα 63 εκατ. ευρώ που καλούνται επισήμως να αντλήσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες σηματοδοτεί την αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, που είναι και το ζητούμενο.

Η περίπτωση της Πανελλήνιας Τράπεζας

Σε γενικές γραμμές η αγορά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την τύχη των συνεταιριστικών τραπεζών ως προς το σύνολό τους, θεωρώντας πως θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς. Τα «κουκιά», λένε κύκλοι του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, θα βγουν σίγουρα για την Πανελλήνια Τράπεζα, η οποία διαδραματίζει το ρόλο του «συντονιστή», διευκολύνοντας την πρόσβαση των συνεταιριστικών στα σύγχρονα τραπεζικά ιδρύματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Πανελλήνιας Τράπεζας πραγματοποιεί διαρκείς επαφές με επενδυτές που ενδιαφέρονται να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες επιτυχούς κεφαλαιακής αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρωταρχική ιδέα ήταν η συνένωση όλων των συνεταιριστικών τραπεζών υπό τον έλεγχο της Πανελλήνιας. Σενάριο, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε, καθώς θα περιόριζε τις κεφαλαιακές ανάγκες των συνεταιριστικών τραπεζών.

Αισιοδοξία

«Ανθεκτικές» στην οικονομική κρίση χαρακτηρίζουν τις συνεταιριστικές τράπεζες παράγοντες του κλάδου, επισημαίνοντας πως θα κερδίσουν το «στοίχημα» της ανακεφαλαιοποίησης και θα επιβιώσουν, στον απόηχο του ισχυρoύ «σοκ» που υπέστη η αγορά με το «λουκέτο» στις τράπεζες Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου και Λαμίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ) Νίκο Μυρτάκη, οι συνεταιριστικές τράπεζες με τη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την υλοποίηση της στρατηγικής ανασυγκρότησής τους, που έχει σχεδιαστεί με προσεκτικά βήματα, θα είναι έτοιμες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την αισιοδοξία της αγοράς ενισχύουν, επιπλέον, πληροφορίες που θέλουν μία εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών να δηλώνει έκδηλο ενδιαφέρον για τις συνεταιριστικές, με στόχο την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της.

18 εκατ. για τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου

Στην άντληση νέων κεφαλαίων έως 18 εκατ. ευρώ στοχεύει η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία προχωρά σε αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας CoreTier I σε επίπεδα που θα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Η αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και τη διάθεση έως 190.000 νέων μερίδων, ονομαστικής αξίας 48,92 ευρώ και με τιμή διάθεσης 95 ευρώ έκαστη. Παράλληλα, θα διανεμηθούν δωρεάν έως 38.000 νέες μερίδες σε αναλογία 1 νέα μερίδα για κάθε 5 νέες μερίδες που θα αγοραστούν (ή πολλαπλάσια του 5). Η διάθεση των μερίδων και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προς τα παλαιά και νέα μέλη, ενώ τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα από την αύξηση υπολογίζονται μέχρι 18.050.000 ευρώ.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<