Πολωνική «απόβαση» στην Κρήτη

21-10-2013, 16:51
Πολωνική «απόβαση» στην Κρήτη

«Απόβαση» στην Κρήτη για τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό της έκαναν σήμερα κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολωνικής αγοράς, με επικεφαλής την Ελληνίδα πρεσβευτή στη Βαρσοβία, Τασία Αθανασίου, και τον Πολωνό πρεσβευτή στην Αθήνα Μάτσεϊ Κριχ.

 

H πρώτη επίσκεψη έγινε στην Περιφέρεια τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ προβλέπονται και συναντήσεις με Κρητικούς επιχειρηματίες.

 

Η 21μελής αποστολή των Πολωνών αποτελείται από κορυφαίους εμπορικούς εκπροσώπους εταιρειών εισαγωγής φρούτων και λαχανικών, τροφίμων, αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καθώς και από εκπροσώπους τεσσάρων μεγάλων τουριστικών πρακτορείων που ειδικεύονται στον εισερχόμενο τουρισμό από την Πολωνία στην Ελλάδα. Την αποστολή συνοδεύουν και τρεις Πολωνοί δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν μεγάλα τουριστικά περιοδικά της χώρας.

 

Όπως ανέφερε η κ. Αθανασίου, η Περιφέρεια Κρήτης, ήταν η μοναδική περιφέρεια της χώρας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρεσβείας για την υλοποίηση πρωτοβουλιών-δράσεων με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, αλλά και του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας. Η κ. Αθανασίου τόνισε ότι μεγάλες πολωνικές αλυσίδες τροφίμων ενδιαφέρονται να βάλουν στα ράφια τους κρητικά πιστοποιημένα προϊόντα όπως λάδι, κρασί, ελιές, σταφίδα, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, αρωματικά φυτά, ενώ και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα από την Πολωνία συνεχώς αυξάνει.

 

Ο κ. Κριχ αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Πολωνίας τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

 

«Αυτές οι ιδανικές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες θα πρέπει να μεταφραστούν εμπορικά και τουριστικά. Οι δυνατότητες υπάρχουν να αυξηθούν οι εξαγωγές κρητικών προϊόντων στην πολωνική αγορά, όπως επίσης και ο τουρισμός από την Πολωνία στην Κρήτη. Εγώ ο ίδιος ερωτεύτηκα την Ελλάδα μέσα από την Κρήτη. Πάνω από 300.000 Πολωνοί τουρίστες έκαναν διακοπές φέτος στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό να προτιμά την Κρήτη. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς διαπιστώσαμε ότι φέτος οι Πολωνοί αντί για Τουρκία ή Αίγυπτο προτίμησαν την Ελλάδα».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την πολωνική αντιπροσωπεία είπε:

 

«Απευθύνω θερμές ευχαριστίες και στους δυο πρεσβευτές για την πρωτοβουλία τους αυτή, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τα Επιμελητήριά μας και τους φορείς του τουρισμού, στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για νέο επιχειρηματικό άνοιγμα της Κρήτης σε μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Πολωνία με 38 εκατ. καταναλωτές». Στην εκδήλωση υποδοχής των Πολωνών στην Περιφέρεια Κρήτης, παρούσα ήταν και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.

 

Τα μέλη της αποστολής συνοδευόμενα από την κ. Βρέντζου και τους δύο πρεσβευτές επισκέφθηκαν το απόγευμα της Κυριακής την Ένωση Πεζών, τον αγροτικό συνεταιρισμό Κόφινα στο Ασήμι και τον γυναικείο συνεταιρισμό «Ιδαία Γή» στη Γέργερη όπου είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους τους αλλά και με παραγωγούς. Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει σήμερα συναντήσεις για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου και των Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ενώ οι συναντήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων θα γίνουν στο Μέγαρο του Επιμελητήριου Χανίων. Αύριο και μεθαύριο οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα γίνουν στον Άγιο Νικόλαο για τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<