Ψάρια: Ξανά στο προσκήνιο η τριπλή συγχώνευση

21-10-2013, 12:49
Ψάρια: Ξανά στο προσκήνιο η τριπλή συγχώνευση

Της Βούλας Μαλαίνου

Παλιά σενάρια «ξεβράζει» η αγορά για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ύστερα από τις αναταραχές που προκάλεσε η πρόσφατη προσφυγή της Δίας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τη στιγμή που η Σελόντα με επίσημη ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση με τη Δίας παραμένουν στον… «πάγο», το ενδεχόμενο της συνένωσης των δύο εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει να εξασθενεί. Η διοίκηση της Σελόντα έχει δηλώσει και στο παρελθόν πως η συγχώνευσή της με τη Δίας βρίσκεται υπό διαρκή εξέταση, εξαιτίας της απόφασης της τελευταίας να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της.

Την ίδια ώρα, λένε αρμόδιοι κύκλοι, το τοπίο παραμένει θολό για το τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα με τις εξαγορές, καθώς παρά τις διαρκείς συνομιλίες ανάμεσα στους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου, καμία συνεργασία δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμη, αφού τον τελευταίο λόγο έχουν ξεκάθαρα οι τράπεζες. Ωστόσο, ο κλάδος εντείνει τις πιέσεις για εξεύρεση λύσης «εδώ και τώρα», καθώς τα «ανοίγματα» των επιχειρήσεων φτάνουν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες λένε πως οι τράπεζες επαναφέρουν στο προσκήνιο την πιθανότητα της τριπλής συγχώνευσης(Δίας-Σελόντα-Νηρέας), σχέδιο που είχε συζητηθεί τρία χρόνια νωρίτερα, το 2010, όταν το Lineaus Capital Fund του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze απόκτησε ποσοστά και στις τρεις εισηγμένες.

Ο «τριπλός γάμος» με την απορρόφηση ακόμα δύο μικρότερων εταιρειών από τον κλάδο αποτελεί το ευνοϊκότερο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προτείνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, γενναία υποχώρηση του κόστους χρηματοδότησης, επιμήκυνση δανείων, αλλά σε καμία περίπτωση «κούρεμα». Ειδάλλως, θα είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου το management της εταιρείας που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση των τριών παραπάνω εισηγμένων, πράγμα αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σε περίπτωση που η ίδρυση του τριπλού σχήματος αποφασισθεί, τότε το ζήτημα είναι ποιος από τους τρεις «παίκτες» θα έχει τον κεντρικό ρόλο. Η Νηρέας, απαντά η αγορά, επισημαίνοντας πως σε σύγκριση με τη Σελόντα και τη Δίας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από άποψη ρευστότητας. Ωστόσο, είναι γνωστή η μεγάλη της έκθεση στις τράπεζες…

 

Η Ανδρομέδα και ο ρόλος του Kahka Bendukinze

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της Νηρέας βρίσκεται σε συζητήσεις με την ηγεσία της Ανδρομέδα, γεγονός, όμως, που καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει επίσημα. Σημειώνεται πως η Ανδρομέδα παρουσιάζει πολύ καλά οικονομικά μεγέθη και η συνεργασία της με τις τράπεζες είναι άριστη.

Μετά το «κανόνι» της Δίας, λένε παράγοντες της αγοράς, όλοι συνομιλούν με όλους. Ο Kahka Bendukinze φέρεται ως το «πρόσωπο-κλειδί». Όπως είχε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμα της η «Παραγωγή», οι μελλοντικές κινήσεις του Γεωργιανού επιχειρηματία, έπειτα από την αίτηση υπαγωγής για ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα από τη Δίας, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου του ότι κατέχει ποσοστά και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες: το 43,06% της «Δίας», το 19,05% της «Σελόντα» και το 23,68% της «Νηρεύς». Περά του Lineaus Capital Fund, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο τρίτο fund με «ζεστή» διάθεση, το οποίο να έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση.

 

Το μπαλάκι και στους μετόχους

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η στάση των τραπεζών, οι οποίες έχουν αργήσει να αντιδράσουν. Το «μπαλάκι» ρίχνεται τώρα και στους μετόχους, οι οποίοι οφείλουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κίνηση, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί…

Οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις, ενώ το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος αυξάνει τα επιτόκια, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού. Παράλληλα, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί να καταβάλλει τόκους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ είναι απίθανο να υπάρξουν θετικές ταμειακές ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός.

Μέσα από τη λύση της τριπλής συγχώνευσης, οι τράπεζες θα έβλεπαν να μειώνεται άμεσα ως ένα βαθμό το μεγάλο «άνοιγμα» που έχουν στις τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και επιπλέον να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ομαλότερη εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δανεισμού σε βάθος χρόνου, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<